ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο διακεκριμένος γενετιστής Στυλιανός Αντωναράκης μιλά στο ΙΑΣΩ

Το ΙΑΣΩ φιλοξενεί τον κο Στυλιανό Αντωναράκη, διακεκριμένο Έλληνα Καθηγητή και Πρόεδρο στο Τμήμα Γενετικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης στην Ελβετία. Η επιστημονική ομιλία με θέμα "The renaissance of genomic medicine" που θα αναπτύξει ο κ. Αντωναράκης, θα διεξαχθεί την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, στις 12:30 μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΙΑΣΩ. 

Ο διακεκριμένος γενετιστής Στυλιανός Αντωναράκης μιλά στο ΙΑΣΩ

Το 2006 με πρωτοβουλία του κ. Αντωναράκη καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down», με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας. Ο Έλληνας Καθηγητής με καταγωγή από την Κρήτη, έλαβε το πτυχίο του το 1975 και το διδακτορικό του το 1983 από την Ιατρική Σχολή Αθηνών. Με την ολοκλήρωση της εξειδίκευσης του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ξεκίνησε να εργάζεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, όπου το 1990 έγινε Καθηγητής Παιδιατρικής Γενετικής, Βιολογίας και Ιατρικής. Το 1992 εγκαταστάθηκε στην Ελβετία όπου έλαβε τη θέση του Προέδρου και Καθηγητή στο Τμήμα Γενετικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Ο πολυβραβευμένος Γενετιστής, έχει πλούσιο ερευνητικό έργο και συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα ονόματα των Γενετιστών παγκοσμίως. Μαζί με την ομάδα του στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins πριν από περίπου μία δεκαετία, κατάφεραν να χαρτογραφήσουν την ακολουθία του ανθρώπινου γονιδιώματος και ιδιαίτερα του χρωμοσώματος 21, το οποίο και ευθύνεται για το σύνδρομο Down. Ο διάσημος Έλληνας γενετιστής, έχει εξειδικευτεί στις διαταραχές του χρωμοσώματος 21, στην κλωνοποίηση γονιδίων για γενετικές διαταραχές, στην ανάπτυξη διαγνωστικών δοκιμών, στη δομή και λειτουργία του γονιδιώματος και στις μη-κωδικοποιημένες αλληλουχίες του ανθρώπινου DNA. Είναι μέλος του Ελβετικού Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών, Πρόεδρος της Επιστημονικής Ομάδας Γενετικής και Επικεφαλής του τμήματος Γενετικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής και Γενωμικής (IGE3).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ