Ανδρική υπογονιμότητα: Νοιάσου για τη γονιμότητά σου. Το μόνο που χρειάζεται είναι η εξέταση!

Σύμφωνα με τις νεότερες μελέτες, ο ανδρικός παράγοντας είναι εξίσου σημαντικός με τον γυναικείο στα θέματα γονιμότητας, καθώς το 40% των περιπτώσεων οφείλεται στον ανδρικό παράγοντα, 40% στον γυναικείο, ενώ το 20% αφορά και στους δύο ή χαρακτηρίζεται ως «ανεξήγητη υπογονιμότητα». Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό ο σύγχρονος άνδρας να «νοιαστεί για τη γονιμότητά του» και να ευαισθητοποιηθεί σχετικά με τον έλεγχο του σπέρματός του.

Η κυρία Έφη Σκλαβόλια, υπεύθυνη Ανδρολογικού του Institute of life – ΙΑΣΩ, του πλέον εξειδικευμένου φορέα στη χώρα μας στα θέματα γονιμότητας που πρόσφατα πραγματοποίησε και δράση ενημέρωσης για το σημαντικό αυτό θέμα, μίλησε στο Onmed.gr για όλα αυτά τα θέματα.

IASO.jpg

Κ. Σκλαβόλια, τελικά, όπως δείχνουν οι μελέτες, ο ανδρικός παράγοντας είναι εξίσου σημαντικός με τον γυναικείο όσον αφορά στην αναπαραγωγική διαδικασία. Γιατί θεωρείτε ότι είναι σημαντικό να φροντίζουν οι άνδρες να κάνουν τη σχετική εξέταση σπέρματος;

Οι τελευταίες μελέτες καταδεικνύουν πως η ποιότητα του σπέρματος παίζει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη γονιμοποίησης αλλά και στην εξέλιξη ενός υγειούς εμβρύου. Σχεδόν το 40% της υπογονιμότητας οφείλεται στον ανδρικό παράγοντα ο οποίος έχει εξίσου σημαντικό ρόλο και στην επιτυχή έκβαση της εγκυμοσύνης. Αρκεί να σας αναφέρω πως το 10% των αποβολών οφείλεται και στην κακή ποιότητα του σπέρματος.

Τι μπορεί δηλαδή να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος;

Τα αποτελέσματα κατατείνουν στο ότι η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών, όπως άλλωστε και των γυναικών, καθώς όλες οι παράμετροι των σπερματοζωαρίων επηρεάζονται δυσμενώς με την πάροδο του χρόνου.

Επιπλέον, η μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα, που μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, σωματικούς, ψυχολογικούς, κοινωνικούς κ.α., τα αυξανόμενα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, κάποιες μορφές καρκίνου, αλλά και γενικότερα τα χαμηλά επίπεδα υγείας του άνδρα είναι μεταξύ των παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν το σπέρμα.

Οι μελέτες τονίζουν επίσης ότι η ποιότητα του σπέρματος επηρεάζεται εξίσου σημαντικά από τον τρόπο ζωής του σύγχρονου άνδρα, τις καθημερινές συνήθειες (καφεΐνη, αλκοόλ και κάπνισμα) την έλλειψη άσκησης, τις διατροφικές συνήθειες, την ξεκούραση και επάρκεια ύπνου ακόμα και τις συνθήκες εργασίας και τη γενικότερη ψυχολογική κατάσταση.

Εξαιτίας της ποιότητας ζωή λοιπόν, δημιουργείται η ανάγκη ελέγχου της γονιμότητας του άνδρα, που πλέον γίνεται και εύκολα και γρήγορα χάρη στα προηγμένα ανδρολογικά εργαστήρια όπως είναι αυτό της Ιnstitute of Life Iaso, ώστε να σχεδιαστεί άμεσα η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Η πιο διαδεδομένη εξέταση σπέρματος είναι το σπερμοδιάγραμμα. Μπορεί τελικά ένας άντρας με αυτή την εξέταση να έχει μια πλήρη εικόνα για τη γονιμότητά του;

Μέχρι στιγμής, το σπερμοδιάγραμμα αποτελεί την πρώτη εξέταση στην οποία προτείνεται να υποβάλλεται ο άνδρας, είτε για μια αρχική διάγνωση είτε ως εξέταση πριν από οποιαδήποτε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Το σπερμοδιάγραμμα μας παρέχει πληροφορίες σχετικές με τα φυσικά χαρακτηριστικά και τις βασικές παραμέτρους του σπέρματος: Κίνηση, μορφολογία, αριθμό. Ωστόσο, ενώ με το σπερμοδιάγραμμα δίνεται μία βασική εικόνα του σπέρματος και αποτελεί το βασικότερο διαγνωστικό εργαλείο, δεν επαρκεί για να έχουμε μία πλήρη χαρτογράφηση για την ικανότητα γονιμοποίησης καθώς μεγάλο ποσοστό των ανδρών που παρουσιάζουν φυσιολογικές τιμές στα μορφοκινητικά χαρακτηριστικά, δεν διαθέτουν ποιότητα σπέρματος κατάλληλη για τη γονιμοποίηση ωαρίου.

ZEUGARI-SEX-GONIMOTITA.jpg

Ποιο είναι λοιπόν το σύνολο των εξετάσεων που πρέπει να γίνουν ώστε να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για τη γονιμοποιητική ικανότητα ενός άνδρα;

Στο υπερσύγχρονο Ανδρολογικό τμήμα του Ιnstitute of Life Iaso, που καλύπτει όλο το φάσμα των προηγμένων ελέγχων και εξετάσεων για τον άνδρα και εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες τεχνικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του σπέρματος γίνονται οι ακόλουθες εξετάσεις ώστε ο άνδρας να έχει μια πλήρη εικόνα για τη γονιμότητά του:

ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ

Η ύπαρξη οξειδωτικού στρες στο σπέρμα επηρεάζει αρνητικά την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και προκαλεί βλάβες στο πυρηνικό και μιτοχονδριακό DNA. Το τεστ υπολογίζει τον βαθμό οξείδωσης του σπέρματος και κατόπιν συστήνεται θεραπευτική αγωγή με αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και συμπληρώματα ενώ όπου κρίνεται αναγκαίο, χορηγείται και αντιβίωση.

Σε περιπτώσεις όπου τα παραπάνω δεν επαρκούν και ο άνδρας επιθυμεί να προβεί σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, υπάρχει εξειδικευμένη τεχνική επεξεργασίας σπέρματος, η οποία βοηθά στον διαχωρισμό και επιλογή εκείνων των σπερματοζωαρίων που παρουσιάζουν καλύτερες ποσοτικές παραμέτρους και είναι λειτουργικά καλύτερα.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ DNA

Η πιο σημαντική εξέταση για τη λειτουργικότητα του σπέρματος είναι ο κατακερματισμός του DNA. Αποτελεί δείκτη ακεραιότητας του μορίου του DNA, υψηλές τιμές του οποίου συνδέονται με χαμηλά ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης, κακής ποιότητας έμβρυα, αναστολή ανάπτυξής τους, υψηλά ποσοστά αποβολών και υψηλά ποσοστά εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών. H μέθοδος αξιολογεί την παρουσία κατατμήσεων στο DNA με την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο SCD, η οποία είναι απλή, γρήγορη και αξιόπιστη δίνοντας άμεσο αποτέλεσμα. Κατάτμηση DNA είναι εφικτό να υπάρξει ακόμα και σε περιπτώσεις που όλες οι υπόλοιπες σπερματολογικές παράμετροι κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η επιστήμη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, προσφέρει λύση με την προηγμένη μέθοδο MACS, η οποία παρέχει ένα επιπλέον φίλτρο ελέγχου και διαχωρισμού των σπερματοζωαρίων που δεν φαίνεται να μπορούν να παραμείνουν ‘ζωντανά΄ και να επιτύχουν γονιμοποίηση.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΣΔΕΣΗΣ ΣΤΟ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ

Αυτή η εξέταση μπορεί να μας υποδείξει πώς συμπεριφέρονται τα σπερματοζωάρια σε μια εξελιγμένη τεχνική εξωσωματικής και την καταλληλότητά τους για γονιμοποίηση. Τα υψηλά ποσοστά πρόσδεσης στο υαλουρονικό μαρτυρούν υψηλή ικανότητα πρόσδεσης του σπερματοζωαρίου στο ωάριο και αντίστροφα.

IASO-2.jpg

Κλείνοντας, κ. Σκλαβόλια, ποια είναι η συμβουλή που θα θέλατε να δώσετε στους άνδρες;

Είναι σημαντικό ο άνδρας να «νοιαστεί για τη γονιμότητά του» και να κινητοποιηθεί για πληρέστερη κλινική εκτίμηση από Ειδικούς Γονιμότητας αλλά και από μια σειρά άλλων ειδικοτήτων όπως οι ουρολόγοι, ενδοκρινολόγοι, γενετιστές κλπ. ώστε μέσα από έναν προηγμένο έλεγχο σπέρματος, να αξιολογήσει έγκαιρα τη γονιμότητά του και να προβεί σε εξατομικευμένες θεραπείες ή άλλες εναλλακτικές που είναι πλέον διαθέσιμες στα σύγχρονα ανδρολογικά εργαστήρια όπως αυτό της Institute of Life – IASO. Άλλωστε, αξίζει να σημειώσουμε, πως μέσα από αυτές τις εξετάσεις μπορεί να ευνοηθεί όχι μόνο η αναπαραγωγική του υγεία αλλά και η υγεία του γενικότερα.