ΥΓΕΙΑ

Γιατί οι οικογένειες των υπογόνιμων ανδρών έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μια ανεπάρκεια βιώσιμων σπερματοζωαρίων στο σπέρμα ενός άνδρα θα μπορούσε να σημαίνει κίνδυνο τόσο για τον ίδιο, όσο και για όσους έχουν στενή σχέση μαζί του, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Γιατί οι οικογένειες των υπογόνιμων ανδρών έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου
Bigstock

Διάφοροι καρκίνοι είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε αυτούς τους άνδρες και τις οικογένειές τους, αναφέρει μια επιστημονική ομάδα με επικεφαλής η δρ. Joemy Ramsay, επίκουρο καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Γιούτα των ΗΠΑ.

Η ακριβής σχέση μεταξύ του κινδύνου καρκίνου και της ανδρικής υπογονιμότητας δεν είναι ακόμη σαφής, αλλά “εντοπίζοντας οικογένειες με παρόμοια πρότυπα καρκίνου, μπορεί να είμαστε σε θέση να ανακαλύψουμε παράγοντες που εμπλέκονται τόσο στην υπογονιμότητα όσο και στον καρκίνο”, είπε η δρ. Ramsay.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Reproduction.

Όπως τόνισαν οι ερευνητές, προηγούμενες μελέτες έχουν επισημάνει συνδέσεις μεταξύ μειωμένης γονιμότητας λόγω ανεπαρκούς σπέρματος στους άνδρες και οικογενειακού κινδύνου καρκίνου. Αλλά η έκταση αυτής της σύνδεσης δεν είχε μελετηθεί.

Πώς έγινε η έρευνα

Σε αυτήν την τελευταία έρευνα, η ομάδα της δρ. Ramsay συγκέντρωσε τα αποτελέσματα από αναλύσεις σε δείγματα σπέρματος από σχεδόν 800 άνδρες που επισκέπτονταν κλινικές γονιμότητας και συνέκρινε αυτά τα ευρήματα με δείγματα από σχεδόν 5.700 άνδρες που ήταν γνωστό ότι ήταν γόνιμοι (είχαν αποκτήσει τουλάχιστον ένα παιδί).

Από τους υπογόνιμους άνδρες, οι 426 δεν είχαν βιώσιμα σπερματοζωάρια στο σπέρμα τους, ενώ άλλοι 360 έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα.

Στη συνέχεια, η δρ. Ramsay και οι συνάδελφοί της ανέσυραν στατιστικά στοιχεία σχετικά με οποιοδήποτε ιστορικό καρκίνου για όλους τους συμμετέχοντες και τις οικογένειές τους.

Έως και 156% αυξημένος κίνδυνος καρκίνου σε οικογένειες υπογόνιμων ανδρών

Διαπίστωσαν τα εξής:

  • Μεταξύ των ανδρών χωρίς σπερματοζωάρια στο σπέρμα, 12 από τις 13 αντίστοιχες οικογένειές τους είχαν υψηλότερα ποσοστά για τουλάχιστον έναν τύπο καρκίνου.
  • Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια για τους άνδρες που είχαν πολύ μικρές ποσότητες βιώσιμων σπερματοζωαρίων στο σπέρμα τους: Και οι 12 οικογένειες που συνδέονταν με αυτούς τους άνδρες είχαν υψηλότερα ποσοστά καρκίνου.

Τα μέλη της οικογένειας ανδρών χωρίς βιώσιμα σπερματοζωάρια στο σπέρμα τους είχαν:

Τα μέλη της οικογένειας ανδρών με ελάχιστες ποσότητες σπερματοζωαρίων στο σπέρμα παρουσίασαν παρόμοια αποτελέσματα:

Οι κίνδυνοι κυμαίνονταν ευρέως μεταξύ των οικογενειών, σημείωσαν οι ερευνητές. Για παράδειγμα, μεταξύ των ανδρών με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων ο κίνδυνος για καρκίνο των όρχεων κυμαινόταν από 4 έως 24 φορές, ανάλογα με την οικογένεια.

“Η μελέτη μας εντόπισε πολλά μοναδικά πρότυπα κινδύνου καρκίνου σε οικογένειες ανδρών με υπογονιμότητα. Όταν τα μέλη της οικογένειας μοιράζονται πρότυπα κινδύνου καρκίνου, αυτό υποδηλώνει ότι έχουν κοινές γενετικές, περιβαλλοντικές ή υγειονομικές συμπεριφορές. Η γενετική και η περιβαλλοντική έκθεση μπορούν επίσης να δράσουν συνδυαστικά, για να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου”, είπε η δρ. Ramsay.

Πηγή: healthday.com