ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Λύκος: Τι προκαλεί στα αναπαραγωγικά όργανα ανδρών και γυναικών

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο λύκος δεν προκαλεί άμεσα υπογονιμότητα. Αλλά έμμεσοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα τόσο των γυναικών, όσο και των ανδρών.

Λύκος: Τι προκαλεί στα αναπαραγωγικά όργανα ανδρών και γυναικών
Bigstock

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος είναι μια φλεγμονώδης αυτοάνοση ασθένεια: το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται κατά λάθος στους δικούς του ιστούς.

Η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει έμμεσα τη γονιμότητα μέσω διαφόρων παραγόντων, όπως:

  • γεννητικά και αναπαραγωγικά όργανα
  • ορισμένα επίπεδα αντισωμάτων
  • φάρμακα και θεραπεία
  • άλλες υποκείμενες ευκαιριακές λοιμώξεις ή καταστάσεις

Οι επιπτώσεις του λύκου στα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα

Οι γυναίκες που πάσχουν από λύκο είναι πιο πιθανό να έχουν μη φυσιολογικό εμμηνορροϊκό κύκλο, λέει η δρ. Isabelle Amigues, ειδικός ρευματολογίας.

Αυτές οι ανωμαλίες μπορεί να προκληθούν από τη δραστηριότητα του λύκου (για παράδειγμα, συστηματική φλεγμονή) ή από φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου, εξηγεί ο δρ. Himali Maniar Patel, γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Γυναικών Nisha και στο Κέντρο IVF στο Ahmedabad της Ινδίας.

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος επηρεάζει την ωορρηξία. Εάν δεν έχετε ωορρηξία σε ένα προβλέψιμο πρόγραμμα, μπορεί να δυσκολέψει την εργασία με ή γύρω από το γόνιμο παράθυρο σας. Και αν δεν έχετε καθόλου ωορρηξία, η εγκυμοσύνη δεν είναι δυνατή.

Μια μικρή μελέτη του 2021 έδειξε ότι οι γυναίκες με λύκο έχουν χαμηλότερα αποθέματα ωοθηκών (λιγότερα ωάρια). Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική γονιμότητα.

Η αυτοάνοση δραστηριότητα του λύκου, καθώς και ορισμένα φάρμακα για τον λύκο, μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας (POI).

“Αυτό είναι όταν οι ωοθήκες σταματούν να απελευθερώνουν ωάρια και σταματάτε να έχετε περιόδους πριν από την ηλικία των 40 ετών, κάτι που μπορεί να κάνει πιο δύσκολη τη σύλληψη”, λέει ο δρ. Patel.

Lupus-lykos

Οι γυναίκες με λύκο μπορεί επίσης να έχουν αυξημένα επίπεδα ορισμένων αντισωμάτων που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την εγκυμοσύνη.

Τα αντισώματα κατά του ωχρού σωματίου, για παράδειγμα, επιτίθενται και καταστρέφουν το ωχρό σωμάτιο, το οποίο είναι μια δομή που αναπτύσσεται στην ωοθήκη αφότου αυτή απελευθερώσει ένα ωάριο.

“Το ωχρό σωμάτιο εκκρίνει μια ορμόνη που κάνει την μήτρα να πυκνώσει και να προετοιμαστεί για την εμφύτευση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου”, εξηγεί ο δρ. Patel. Έτσι, εάν το ωχρό σωμάτιο υποστεί βλάβη, το ωάριο μπορεί να μην μπορεί να εμφυτευτεί στην μήτρα.

Οι επιπτώσεις του λύκου στα ανδρικά αναπαραγωγικά όργανα

Η φλεγμονή που προκαλείται από τον λύκο μπορεί να επηρεάσει τη συνολική ποιότητα ή ποσότητα του σπέρματος, σύμφωνα με τον δρ. Patel.

Η δραστηριότητα της νόσου μπορεί επίσης να βλάψει τους όρχεις, επηρεάζοντας κατά συνέπεια το σπέρμα.

Μερικοί άνδρες με λύκο μπορεί να παρουσιάσουν αυξημένο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας, δηλαδή δυσκολία στην ανάπτυξη ή/και διατήρηση της στύσης.

“Εδώ, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκληθεί από αγγειακά προβλήματα, νευρική βλάβη ή ψυχολογικό στρες από τον λύκο ή από ορισμένα φάρμακα για τον λύκο”, λέει ο δρ. Patel.

Μια μικρή μελέτη από το 2000 έδειξε ότι οι άνδρες με λύκο έχουν άτυπα επίπεδα ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης και ωχρινοτρόπου ορμόνης, που υποστηρίζουν την παραγωγή τεστοστερόνης στους όρχεις.

Μια μελέτη του 2020 βρήκε μια σχέση μεταξύ των ανισορροπιών αυτών των ορμονών και της ανδρικής υπογονιμότητας.

Πηγή: healthline.com