ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Και τώρα, ομαλοποίηση της ρευστότητας και επενδύσεις εάν θέλουμε ζωντανή την Ελλάδα & τους Έλληνες

Η Αξιολόγηση του Ελληνικού Προγράμματος μπορεί να έκλεισε έστω και οδυνηρά, φυσικά κανείς δεν πανηγυρίζει, ωστόσο η Ελλάδα πήρε μία βαθειά ανάσα. Μία ανάσα για το τέλος ίσως της μεγάλης αβεβαιότητας που βίωσε τον τελευταίο χρόνο και όχι για τα 7 χρόνια παρατεταμένης κρίσης που βίωσαν και εξακολουθούν να βιώνουν οι Έλληνες, η κοινωνία, η οικονομία και η υγεία.

Και τώρα, ομαλοποίηση της ρευστότητας και επενδύσεις εάν θέλουμε ζωντανή την Ελλάδα & τους Έλληνες

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

«Είμαστε ακόμη ζωντανοί! Η βιομηχανία και οι επιχειρήσεις είναι ακόμη εδώ παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια» τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας την περασμένη Δευτέρα στο Βιομηχανικό συνέδριο που οργάνωσε ο Σύνδεσμος, μία φράση με σημασία.

Έστω και καταρρακωμένοι, αλλά τουλάχιστον ζωντανοί. Το μείζον ζήτημα τώρα, είναι να κατ αρχάς να πληρωθούν οι πάροχοι υγείας και να υπάρξει γενικότερα μία ομαλοποίηση στην ρευστότητα. Διότι όλοι οι πάροχοι, από την φαρμακοβιομηχανία μέχρι τις Ιδιωτικές Κλινικές και τα εργαστήρια όχι μόνο έχουν βάλει τεράστια πλάτη για να διατηρήσουν ζωντανό το σύστημα υγείας αλλά βιώνουν ήδη τα αποκαίδια της κρίσης, όπως κλείσιμο επιχειρήσεων, τεράστιες πληρωμές σε clawback και rebate, έλλειψη ρευστότητας και δραματική μετανάστευση στελεχών και εργαζομένων.

Επομένως, οι δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου και ειδικότερα του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου για πληρωμές τους επόμενους 4 μήνες 700 εκατ. ευρώ (τακτικά κάθε μήνα) σε όλους τους παρόχους του Δημοσίου, αποτελούν μία μεγάλη ανάσα, με την ελπίδα πάντα να υλοποιηθούν.

Από την άλλη πλευρά, αυτό που έχει σημασία ακόμη, είναι η Ελλάδα να ανοίξει την πόρτα στις νέες επενδύσεις που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος. Με μία επιχειρηματικότητα στο ναδίρ, αλλά και με συγκριτικά πλεονεκτήματα – τόσο σε άυλο επίπεδο όσο και σε υλικό- που θα ζήλευαν πολλές μεγάλες οικονομίες, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να τραβήξει μπροστά. Αυτό υποστηρίζουν άλλωστε και πολλοί εκπρόσωποι του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας.

73d323ed44bcf35c0a68f5fba3d6a7b6 L

Επιπλέον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ θα πρέπει να αγκαλιάσει την επιχειρηματικότητα και να μην την αντιμετωπίζει με καχυποψία γιατί αυτή είναι που θα δώσει τέλος στην ανεργία και θα ταρακουνήσει την κοιμώμενη οικονομία.

Όπως τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ στην ομιλία του στο Βιομηχανικό συνέδριο, «χρειάζεται να καταλάβουμε, ότι σκοπός των επιχειρήσεων είναι να παράγουν κέρδη. Και για να παράγουν κέρδη πρέπει να λειτουργούν μέσα σε ένα σταθερό περιβάλλον - με ξεκάθαρους κανόνες- για να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις στην παγκόσμια αγορά. Χρειαζόμαστε πολλές και καλές επενδύσεις».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΣΕΒ, έχουμε κάθε χρόνο 32 δις ευρώ αποσβέσεις του παγίου κεφαλαίου της χώρας και μόνο 18 δις ευρώ νέες επενδύσεις. Συνεπώς μόνο για να καλύψουμε τις αποσβέσεις του παγίου κεφαλαίου, απαιτούνται τουλάχιστον ακόμη 14 δις κάθε χρόνο ήτοι 100 δις ευρώ νέες επενδύσεις τα επόμενα 7 χρόνια.

Οι αριθμοί λένε ότι αν η χώρα μας καταφέρει να συγκλίνει με τους ευρωπαϊκούς βιομηχανικούς δείκτες, τότε:
- Θα δημιουργηθούν πάνω από μισό εκατομμύριο άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
- Θα διπλασιαστούν οι εξαγωγές μας με προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και ενισχυμένο Ελληνικό brand.
- Και θα αυξηθεί η καινοτομία με τον διπλασιασμό των δαπανών σε έρευνα και ανάπτυξη.

Η φαρμακευτική βιομηχανία, μέσα από την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων, τις κλινικές δοκιμές για νέα φάρμακα και τα φυτικά καλλυντικά, αποτελεί κλάδο αιχμής για την Ελλάδα και συγκαταλέγεται στους τομείς που μπορούν να τραβήξουν μπροστά το άρμα της οικονομίας, τόνισε με σημασία ο κ. Φέσσας.

61727

Όπως τονίστηκε δε στα συμπεράσματα του Βιομηχανικού συνεδρίου του ΣΕΒ «Η Ελλάδα πέρα από την Κρίση. Ισχυρή Βιομηχανία για Καινοτομία, Ανάπτυξη και Δουλειές».

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία παράγει προστιθέμενη αξία με καινοτομία και εξειδικεύσεις.

Παράλληλα, ευκαιρίες για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελούν, μεταξύ άλλων, η φαρμακευτική τεχνολογία και οι κατευθυντήριες γραμμές για την παραγωγή γενοσήμων. Κλειδί για όλους τους δυναμικούς κλάδους είναι η αύξηση των εξαγωγών, μείωση των εισαγωγών και η συνεργασία επιχειρήσεων/πολιτείας στο σχεδιασμό των πολιτικών.

Τα ψέμματα τελείωσαν. Η ελληνική κυβέρνηση έχει μία μοναδική ευκαιρία τώρα, να αποδείξει πως θέλει ζωντανή την Ελλάδα και τους Έλληνες, ζωντανή την κοινωνία, την υγεία, την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Ας προχωρήσει σε σωστές μεταρρυθμίσεις, ώστε να έρθει επιτέλους η ανάπτυξη

Διαβάστε ακόμη:

Σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Κλινικές Μελέτες: Ένας «δρόμος» διάσπαρτος με εμπόδια και άρνηση & το φορολογικό παράδειγμα της Τουρκίας