ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκλογές σήμερα και αύριο στο Σωματείο εργαζομένων του Ευαγγελισμού, με «άρωμα» ανατροπής

Με το σύνθημα «Να μη δεχτούμε τη νέα άγρια επίθεση με σκυμμένο το κεφάλι, χωρίς αγώνες και αντίσταση», το Σωματείο εργαζομένων στον Ευαγγελισμό, στην ναυαρχίδα του ΕΣΥ, πραγματοποιεί τις εκλογές του σήμερα και αύριο, 15 και 16 Ιουνίου.

Εκλογές σήμερα και αύριο στο Σωματείο εργαζομένων του Ευαγγελισμού, με «άρωμα» ανατροπής

Οι εκλογές στο Σωματείο μας, αναφέρει η ΕΣΑΚ (Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση Ευαγγελισμού) γίνονται σε μία κρίσιμη περίοδο. Μπροστά μας είναι, και θα χρειαστεί να τα αντιπαλέψουμε, η καταιγίδα των μέτρων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο 3ο Μνημόνιο, αλλά και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ακολουθούν αμέσως μετά.

Αναλυτικά το Σωματείο - το οποίο στηρίζεται από το ΠΑΜΕ- καταγράφει την ατζέντα με τα κυριότερα ζητήματα:

1. Νομοθέτησαν τη διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος με μειώσεις στις συντάξεις, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων με εξαΰλωση των αποθεματικών τους.

2. Κατέθεσαν τροπολογία που προβλέπει ότι μπορεί να μεταφερθεί μέρος της ευθύνης για χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας στους Δήμους και τις Περιφέρειες (και μέσω αυτών στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών). Με την εφαρμογή της τροπολογίας, θα μεγαλώσει η διαφοροποίηση των δημόσιων μονάδων υγείας, ανάλογα με το σε ποια περιοχή βρίσκονται και την οικονομική κατάσταση του αντίστοιχου Δήμου ή Περιφέρειας και το κυριότερο, ανοίγουν το δρόμο για την πλήρη εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ που προβλέπει ότι η ευθύνη για τα δημόσια νοσοκομεία θα περάσει στις Περιφέρειες και για τα κέντρα υγείας στους Δήμους.

3. Σχεδιάζουν την πλήρη εφαρμογή της κοστολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών, των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων και των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων που οδηγούν στην λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοικονομικά κριτήρια, που από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας, πρέπει να καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας.

4. Ακολουθούν και άλλα αντιλαϊκά μέτρα, όπως:

- Νέο πλαίσιο για την αξιολόγηση των εργαζομένων στο δημόσιο και η σύνδεση του μισθού με την αξιολόγηση, δηλαδή νέες μειώσεις.
- Σύστημα μόνιμης κινητικότητας στο Δημόσιο με υποχρεωτικές μετακινήσεις
- Σχέδιο ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών υγείας.

Και ο κατάλογος των αντιλαϊκών μέτρων δεν έχει τέλος...
Ο στόχος τους είναι να γίνουμε ακόμα φτηνότεροι εργαζόμενοι ώστε να εξασφαλίσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Στον Ευαγγελισμό, συνεχίζει η ΕΣΑΚ, τα προβλήματα αυτά είναι στον υπερθετικό βαθμό λόγω του όγκου των περιστατικών που δέχεται και των αναγκών που καλείται να καλύψει.

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση έχουν σαν αποτέλεσμα:

- Εξουθένωση του προσωπικού μέσα από εξοντωτικές βάρδιες κι αμέτρητα οφειλόμενα ρεπό. Οι ελλείψεις προσωπικού δεν είναι αστοχία ή ανικανότητα αυτής ή της προηγούμενης κυβέρνησης. Είναι ο δρόμος που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κυριαρχία των ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ εργασιακών σχέσεων με απαράδεκτες συνθήκες, εξευτελιστικούς μισθούς, χωρίς δικαιώματα με το κεφάλι σκυφτό!
- Μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών, κάποιες φορές εξαιρετικά επιζήμια για την υγεία τους
- Καθυστέρηση σε απελπιστικό βαθμό των πληρωμών των υπερωριών, περικοπή εφημεριών δημιουργώντας πρόβλημα ακόμα και επιβίωσης για πολλούς από εμάς.
- Ελλείψεις σε φάρμακα, υγεινομικό υλικό, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό κι αναλώσιμα.
- Υποβάθμιση σε μεγάλο βαθμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας που αφορά σε όλους αλλά κυρίως, στους ειδικευόμενους γιατρούς όπου στην ουσία δεν πληρούνται στοιχειώδεις όροι εκπαίδευσης, έρευνας κ.λπ.

ΓΙΑ ΜΑΣ, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την αγωνιστική παρέμβαση σ’αυτές τις εξελίξεις και γι’αυτό χρειαζόμαστε ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ, καταλήγει η ΕΣΑΚ, προσθέτοντας, ότι «Κι αυτές οι εκλογές στο Σ.ΕΝ.Ε. μπορούν να αξιοποιηθούν για τη συνέχιση και ώθηση της πάλης, με νέες δυνάμεις στον αγώνα ενάντια στη νέα θύελλα, για ανάπτυξη που θα ικανοποιεί τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων. Σωματείο είμαστε όλοι εμείς οι 3.500 εργαζόμενοι που έχουμε ασύλληπτη δυναμική αν ενωθούμε στη βάση των προβλημάτων μας που είναι κοινά κι απέναντι στον αντίπαλο που είναι ίδιος».

Η ΕΣΑΚ διεκδικεί:

- Να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα - Δεν αποδεχόμαστε τις απώλειες!
- Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και των πληρωμών των ασθενών. Αποκλειστικά δημόσια, υποχρεωτική ασφάλιση για όλους.
- Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Αναπλήρωση απωλειών στους μισθούς.
- Μαζικές ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού. Μονιμοποίηση των επικουρικών και των εργαζομένων στα εργολαβικά συνεργεία.
- Να καταργηθεί η αξιολόγηση που οδηγεί σε διαθεσιμότητες, λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και νέα χαράτσια για τους ασθενείς.
- Να μην συγχωνευθεί – κλείσει καμιά κλινική, τμήμα, δημόσια μονάδα υγείας. Ενίσχυση εδώ και τώρα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
- Επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στο νοσοκομείο. Άμεση λήψη μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου και την προστασία της υγείας κι ασφάλειας σε όλους τους χώρους.