ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προτροπή του καθ. Υφαντόπουλου να επενδύσουμε στην Ιατρική Τεχνολογία για να ξεφύγουμε από την ανεργία

Η Ελλάδα παρά τα ισχνά δημοσιονομικά της και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει στα θέματα επενδύσεων και επιχειρηματικότητας, μπορεί και πρέπει να επενδύσει στην ιατρική τεχνολογία, και να διαπιστώσει βελτίωση στους οικονομικούς της δείκτες αλλά και στην υγεία των πολιτών.

Προτροπή του καθ. Υφαντόπουλου να επενδύσουμε στην Ιατρική Τεχνολογία για να ξεφύγουμε από την ανεργία

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Άλλωστε η ιατρική τεχνολογία είναι πάνω από όλα καινοτομία και όσο περισσότερο εφαρμόζονται οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία, τόσο η τιμή μειώνεται ανά μονάδα προϊόντος. Επιπλέον, ο τομέας της Ιατρικής Βιοτεχνολογίας, μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην απασχόληση, την εξωστρέφεια και τη θετική οικονομική προοπτική της χώρας μας.

Τα παραπάνω τόνισε ο καθηγητής κ. Ιωάννης Υφαντόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών Υγείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε Διάλεξή του στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ιατρικής Τεχνολογίας (MedTechWeek), που διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ) την Τετάρτη 15 Ιουνίου στην Αίθουσα «Ερμής» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Ο καθηγητής, στηλίτευσε την στάση της κυβέρνησης και ειδικότερα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. λέγοντας πως πρέπει να κινηθεί ανάλογα και να προωθήσει τις επενδύσεις στην ιατρική τεχνολογία, προκειμένου να μπορέσουμε με αυτόν τον τρόπο, να χτυπήσουμε καίρια την ανεργία που μαστίζει την ελληνική κοινωνία και κυρίως τους νέους, όπως είπε.

Ο κ. Υφαντόπουλος σημείωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι «Η παρατεταμένη ύφεση και η αβεβαιότητα στη χώρα μας έχουν προκαλέσει την κατάρρευση των επενδύσεων από το 25,7% του ΑΕΠ το 2007, στο 10% το 2015, ενώ εκτιμάται ότι η χώρα μας χρειάζεται πάνω από 100 δις. ευρώ επενδύσεις για να επανέλθει σε θετική αναπτυξιακή πορεία» και πρόσθεσε ότι «τα οικονομικά της Υγείας και η αξιολόγηση της Ιατρικής τεχνολογίας προσφέρουν το μεθοδολογικό πλαίσιο για τη διαμόρφωση ορθολογικής αναπτυξιακής πολιτικής στον Τομέα της Υγείας».

c60bf80decbff0eb37ccb6574f446fd7 L

Χαρακτηριστικό είναι, όπως σημείωσε ο κ. Υφαντόπουλος, ότι η συμβολή της τεχνολογίας στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας επισημαίνεται από τον 18ο αιώνα από «κλασσικούς οικονομολόγους», όπως ο Adam Smith και ο David Ricardo, οι οποίοι υποστήριξαν ότι οι επενδύσεις και η δημιουργία κεφαλαίου συμβάλλουν πολλαπλασιαστικά στην αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης. Επομένως, η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα οικονομικής αναπτυξιακής πολιτικής.

Εστιάζοντας στον τομέα της Υγείας ο κ. Υφαντόπουλος αναφέρθηκε στον Thomas McKewon, τον Βρετανό γιατρό και ιστορικό της Υγείας, ο οποίος χρησιμοποιώντας στατιστικά στοιχεία θνησιμότητας και νοσηρότητας για μεγάλες χρονικές περιόδους, έδειξε ότι οι ανακαλύψεις στη Βιοτεχνολογία και οι νέες θεραπείες συνέβαλαν ουσιαστικά στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού και στην ποιότητα ζωής του.

Ο ΣΕΙΒ μέσω της διάλεξης του κ. Υφαντόπουλου στηρίζει την 2η Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Ενημέρωσης (MedTech Week) που διοργανώνει η συμμαχία MedTech Europe από 13 έως 19 Ιουνίου, ενώ παράλληλα γιορτάζει τα 30 χρόνια παρουσίας και συμβολής του Συνδέσμου στην Υγεία.

Η ιατρική τεχνολογία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη φροντίδα της υγείας, την υποστήριξη βιώσιμων συστημάτων Υγείας και την εθνική οικονομία.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα της αξίας της σύγχρονης ιατρικής τεχνολογίας είναι οι μέθοδοι αυτοδιαχείρισης, όπως π.χ. η αιμοκάθαρση στο σπίτι, που επιτρέπουν στους ασθενείς ν’ αναλάβουν την ευθύνη της υγείας τους, μειώνοντας την ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης. Επίσης, μια σύγχρονη χειρουργική επέμβαση γόνατος επιτρέπει την αποχώρηση από το νοσοκομείο μέσα σε λίγες μέρες, ενώ στο παρελθόν θα χρειαζόταν ένας μήνας μέχρι να επιστρέψει ο ασθενής στο σπίτι. Σήμερα, οι χρόνιοι ασθενείς με άσθμα ή με διαβήτη μπορούν να ελέγξουν πιο αποτελεσματικά τη νόσο τους μέσω της χρήσης της ιατρικής τεχνολογίας και του smartphone.

Η ευρωπαϊκή αγορά ιατρικής τεχνολογίας αγγίζει τα €100 δις, με βάση τις τιμές των κατασκευαστών, και εκτιμάται ότι αποτελεί το 31% της παγκόσμιας αγοράς, η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά τις ΗΠΑ. Η Ευρώπη εξάγει ιατρική τεχνολογία στις ΗΠΑ, που απορροφούν περίπου το 39% των συνολικών εξαγωγών της, ενώ ακολουθούν η Κίνα (11%) και η Ιαπωνία (8%).

Η καινοτομία είναι απολύτως συνυφασμένη με την ιατρική τεχνολογία καθώς το 2014, η βιομηχανία καταχώρισε 11.124 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας δηλ. το 7% του συνολικού αριθμού των αιτήσεων και τον μεγαλύτερο αριθμό ανά κλάδο στην Ευρώπη.

3617e58134ff15b805da981074da32cb L

Σήμερα, είναι διαθέσιμα 500.000 ιατροτεχνολογικά προϊόντα, που χρησιμοποιούνται πριν ακόμα γεννηθούμε μέχρι και τα βαθιά μας γεράματα, με στόχο τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής. Η πλέον εξελιγμένη μορφή της ιατρικής τεχνολογίας περιλαμβάνει σαρωτές σώματος, καρδιακές βαλβίδες και βηματοδότες, τεχνητές αρθρώσεις για τα γόνατα και τα ισχία, όμως περιλαμβάνονται και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως αυτοκόλλητοι επίδεσμοι, σύριγγες, γάντια από λάτεξ, αλλά επίσης γυαλιά, αναπηρικά αμαξίδια, βοηθήματα ακοής, εξετάσεις αίματος και ούρων.

Σχετικά με τον Σ.Ε.Ι.Β.:

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος πανελλαδικός Σύνδεσμος των εταιριών που διακινεί Επιστημονικά και Ιατροτεχνολογικά προϊόντα (δηλαδή κάθε είδους υγειονομικό υλικό πλην φαρμάκων) στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ιδρύθηκε το 1986 και περιλαμβάνει σήμερα 144 μέλη, τα οποία απασχολούν πάνω από 5.000 εργαζομένους.

Σχετικά με την MedTech

Η MedTech αποτελεί την συμμαχία των δύο μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών Συνδέσμων της Βιομηχανίας Ιατρικής Τεχνολογίας, EDMA & EUCOMED και ιδρύθηκε το 2012. Η Edma εκπροσωπεί την Βιομηχανία των In-vitro Διαγνωστικών Ιατροτεχνολογικών προϊόντων και η Eucomed την Βιομηχανία Ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Στην Ευρωπαϊκή αγορά Ιατρικής Τεχνολογίας η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται σε €100 δις, δραστηριοποιούνται 25.000 εταιρείες αιχμής τεχνολογίας και απασχολούνται πάνω από 575.000 εργαζόμενοι, στην πλειονότητά τους υψηλής επιστημονικής κατάρτισης. Το 10,4% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ δαπανάται στην Υγεία και ένα 7,5% αυτού του αριθμού, αποτελεί συνεισφορά της Ιατρικής Τεχνολογίας.