ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεύρα στο τιμόνι; Βάλτε μουσική!

Η απαλή μουσικήτην ώρα της οδήγησης μας βοηθά να φτάσουμε με ασφάλεια στον προορισμό σας,δηλώνουν οι ερευνητές.

Νεύρα στο τιμόνι; Βάλτε μουσική!

Η απαλή μουσικήτην ώρα της οδήγησης μας βοηθά να φτάσουμε με ασφάλεια στον προορισμό σας,δηλώνουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με μελέτη πουδημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ergonomics, η απαλή μουσική είναι ο πλέον αποτελεσματικόςτρόπος χαλάρωσης όταν αντιμετωπίζουμε καταστάσεις στρες την ώρα που οδηγούμε.

Είχε ήδη αποδειχθείπαλαιότερα ότι η μουσική επηρεάζει τη διάθεση και τον τρόπο που οδηγούμε. Πολλάατυχήματα συμβαίνουν όταν οι οδηγοί επιλέγουν δυνατή μουσική με έντονο ρυθμό,πιθανότατα επειδή αυτό το είδος μουσικής αποσπά την προσοχή ή ωθεί του οδηγούςνα ανεβάσουν ταχύτητα. Αντιθέτως, η απαλή μουσική είναι χαλαρωτική καισχετίζεται άμεσα με την ασφαλή οδήγηση.

Αρχικά δεν ήταν σαφέςκατά πόσο η γρήγορη ή η σταδιακή αλλαγή από τη δυνατή στην απαλή μουσική είναιαποτελεσματικότερη στη μεταβολή της διάθεσης του οδηγού. Οι ερευνητές χρησιμοποίησανέναν προσομοιωτή και ζήτησαν από τους εθελοντές να ακούσουν διάφορα είδημουσικής και παράλληλα να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις οδήγησης.

Οι συμμετέχοντες πουάλλαξαν τις μουσικές τους προτιμήσεις και επέλεξαν απαλότερη μουσική –είτε αμέσωςείτε σταδιακά– πέτυχαν εν τέλει τα ίδια επίπεδα ηρεμίας. Αυτοί όμως που έκανανγρήγορα την αλλαγή χαλάρωσαν γρηγορότερα και έκαναν λιγότερα λάθη στην οδήγηση.

Τα αποτελέσματα της έρευναςαποδεικνύουν ότι σε απαιτητικές καταστάσεις πίσω από το τιμόνι, οι απότομεςαλλαγές στη μουσική έχουν ως αποτέλεσμα περισσότερη ψυχολογική ηρεμία και βελτιωμένηαπόδοση. Έτσι, η οδήγηση είναι ασφαλέστερη.

Οι ερευνητές δήλωσανπως τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν επίσης να ισχύσουν στο περιβάλλον εργασίας ενόςγραφείου ή σε ένα νοσοκομείο, έτσι ώστε να χαλαρώνουν οι εργαζόμενοι και νααποτρέπονται οι συγκρούσεις.