ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η έλλειψη ύπνου προσθέτει κιλά

Η έλλειψη ύπνουδεν οδηγεί μόνο σε αυξημένη κούραση και ευερεθιστότητα αλλά μπορεί να ανεβάσεικαι το δείκτη της ζυγαριάς.
Η έλλειψη ύπνου προσθέτει κιλά

Η έλλειψη ύπνουδεν οδηγεί μόνο σε αυξημένη κούραση και ευερεθιστότητα αλλά μπορεί να ανεβάσεικαι το δείκτη της ζυγαριάς.

Μελέτη πουπραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα (Σουηδία) αποδεικνύει ότι ηέλλειψη ύπνου έχει ως αποτέλεσμα τα αυξημένα επίπεδα μιας ορμόνης που συνδέεταιμε το αίσθημα της πείνας.

Οι εθελοντές πουσυμμετείχαν στην έρευνα επέλεξαν φαγητό με περισσότερες θερμίδες και πέντεφορές περισσότερη ποσότητα από αυτό που επιλέγουν συνήθως, πιθανότατα επειδήδεν είχαν ξεκουραστεί αρκετά.

Κατά τη διεξαγωγήτου πειράματος, δόθηκε στους εθελοντές μια συλλογή 40 διαφορετικών τροφίμων μετάαπό μια νύχτα χωρίς καθόλου ύπνο. Επέλεξαν τρόφιμα που περιείχαν 9 φορές περισσότερεςθερμίδες σε σύγκριση με μια ξεκούραστη μέρα.

Η αρχική υπόθεσητων ερευνητών υποδείκνυε ότι η έλλειψη ύπνου θα είχε επιπτώσεις στο αίσθημα τηςπείνας και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την αγορά τροφίμων, καθιστώνταςτα άτομα πιο πεινασμένα και ανίκανα να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και κριτικήικανότητα ώστε να αποφύγουν να κάνουν αυθόρμητες αγορές.

Η μελέτηδημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity, και συμμετείχαν σε αυτή 14 άνδρες μεφυσιολογικό σωματικό βάρος.

Έπειτα από μιανύχτα χωρίς καθόλου ύπνο, τους δόθηκε ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, το οποίοείχαν τη δυνατότητα να ξοδέψουν σε τρόφιμα. Τα διαθέσιμα τρόφιμα περιελάμβαναν20 με λίγες και 20 με πολλές θερμίδες. Το πείραμα επαναλήφθηκε έπειτα από μια νύχτακαλού ύπνου. Οι εθελοντές είχαν πάρει πρωινό έτσι ώστε το αίσθημα της πείνας ναμην επηρεάσει τις επιλογές τους.

Τα αποτελέσματαμεταξύ των δύο φάσεων του πειράματος απείχαν σημαντικά και υποδεικνύουν μιαάμεση συσχέτιση μεταξύ του ύπνου και των κακών διατροφικών επιλογών.