ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε ΦΕΚ η Λίστα με τα φάρμακα που θα αποζημιώνει η Κοινωνική Ασφάλιση

Την πολιτική της κυβέρνησης για τα γενόσημα και την ακόμη μεγαλύτερη διείσδυσή τους στην αγορά σε ποσοστό που σταδιακά θα φθάσει το 60% , θα ανακοινώσει την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης.

Εξάλλου, με απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, καταρτίζεται η λίστα με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα τα οποία θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Σε ΦΕΚ η Λίστα με τα φάρμακα που θα αποζημιώνει η Κοινωνική Ασφάλιση

Την πολιτική της κυβέρνησης για ταγενόσημα και την ακόμη μεγαλύτερη διείσδυσή τους στην αγορά σε ποσοστό που σταδιακάθα φθάσει το 60% στο σύστημα υγείας, θα ανακοινώσει την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, ουπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης.

Την ίδια ώρα, την περίοδο αυτή, ουπουργός πραγματοποιεί αλλεπάλληλες επαφές με όλους τους φορείς του κλάδου (ΕπιτροπήΦαρμάκου, εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας, ΕΟΠΥΥ, καθηγητές Οικονομικών της Υγείας, εκπρόσωποι φαρμακοβιομηχανιών,φαρμακαποθηκών, γιατροί) προκειμένου να καταρτήσει το νομοσχέδιο για τοφάρμακο, βασικός άξονας του οποίου,, θα είναι η εθνική φαρμακευτική πολιτική.Αλλα θέματα που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, είναι τιμολόγηση καιαποζημίωση φαρμάκων (πρωτοτύπων, γενοσήμων, φθηνών και ακριβών νοσοκομειακών),έγκριση νέων προιόντων, τιμολόγηση και διακίνηση ΜΗΣΥΦΑ (Μη ΣυνταγογραφούμενωνΦαρμάκων) πληρωμές, rebate,clawback, Πρωτόκολλακαι Registries.

Εξάλλου, με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καταρτίζεται η λίστα μετα συνταγογραφούμενα φάρμακα τα οποία θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικάταμεία. Σύμφωνα με την απόφαση, τα φάρμακα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στα ακριβά φάρμακα πουαφορούν νοσοκομειακή χρήση ή σοβαρές ασθένειες και περιλαμβάνονται στη λίστατου Ν.3816/12 και σε όλα τα υπόλοιπα.

Ταπρωτότυπα φάρμακα που θεωρούνται φάρμακα αναφοράς, εντάσσονται στη λίστααποζημίωσης από τα ταμεία, εάν κυκλοφορούν στα 2/3 των κρατών μελών της Ε.Ε. ήτουλάχιστον σε 12 κράτη-μέλη της Ε.Ε., εφόσον έχουν αξιολογηθεί από έγκυρους Οργανισμούςαξιολόγησης τεχνολογίας Υγείας.

Στην λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων εντάσσονται επίσηςφάρμακα -κατά προτεραιότητα- εφόσον η λιανική τιμή τους είναι χαμηλότερη απότην τιμή αναφοράς της κατηγορίας τους, ώστε να εξασφαλίζονται εξοικονομήσειςγια τα Ταμεία.

Στόχοςγενικότερα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με την εν λόγω λίστα αλλά και μετο ευρύτερο σχέδιο για την φαρμακευτική πολιτική, είναι η δαπάνη για τα φάρμακατο 2014 να μην ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ. Να σημειωθεί ότι η φαρμακευτική δαπάνηγια το 2013 θα φθάσει στο 2,37 δις ευρώ.