ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όταν η ρύπανση μετατρέπεται σε τέχνη

Είναι δύσκολο ναφανταστούμε ότι η απορροή άνθρακα μπορεί να είναι κάτι άλλο εκτός από τοξική.
Όταν η ρύπανση μετατρέπεται σε τέχνη

Είναι δύσκολο ναφανταστούμε ότι η απορροή άνθρακα μπορεί να είναι κάτι άλλο εκτός από τοξική. Τασιδηρομεταλλεύματα και τα άλλα βαρέα μέταλλα στα επεξεργασμένα λύματαοξεοποιούν τους αγωγούς του νερού, σκοτώνουν τα ψάρια και τα υδρόβια φυτά καιμπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνα ή θανατηφόρα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Εκείόμως που κάποιοι βλέπουν μόνο καταστροφή, ένας άνδρας βλέπει την καλλιτεχνική δημιουργία.

Ο καλλιτέχνης JohnSabraw συνεργάστηκε με το μηχανικό Guy Riefler τουΠανεπιστημίου του Οχάιο με σκοπό να αποσπάσουν τα τοξικά βαρέα μέταλλα –τα οποίαδίνουν στο νερό μια πορτοκαλί απόχρωση– και να τα μετατρέψουν σε μπογιά.

Οι δύο άνδρεςσυλλέγουν υπογείως τις απορροές από το δίκτυο ανθρακωρυχείων του Οχάιο, πριναυτές έρθουν σε επαφή με τον αέρα.

Η οξείδωση,δηλώνουν, δίνει αυτήν την πορτοκαλί απόχρωση στο νερό. Ελέγχοντας το ρυθμό της οξείδωσης,κατάφεραν να δημιουργήσουν μια παλέτα χρωμάτων που περιλαμβάνει αποχρώσεις απόκίτρινο έως πορτοκαλί και κόκκινο, ανοιχτό καφέ και μαύρο.

Ο Sabrawχρησιμοποιεί τα χρώματα αυτά στους πίνακες αφηρημένης τέχνης που δημιουργεί,συνθέτοντας εικόνες με δέντρα και ρυάκια. Μαζί με τον Riefler, επιθυμούν να διαθέσουν τα χρώματα στοεμπόριο και τα έσοδα να διατεθούν για τον καθαρισμό των υδραγωγών του Οχάιο.

Η προσπάθειά τουςέχει στόχο τη βιωσιμότητα των αγωγών του νερού. Επιθυμούν να ενισχύσουν τηχλωρίδα και την πανίδα του νερού και πιστεύουν ένθερμα ότι η δράση τους θαβοηθήσει προς επίτευξη αυτού.