ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καμμία αύξηση των ασφαλισμένων στα φάρμακα και Πρόγραμμα υγείας για άπορους

Συνταγογράφηση γενοσήμων στο 60% σε διαφορετική περίπτωση, οι έλληνες ασθενείς θα στερηθούν τα καινούρια φάρμακα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κοινωνικό και οικονομικό πεδίο.

Σε συνέντευξη του υπουργού Υγείας στο ΑΠΕ, ο  κ. Γεωργιάδης αναφέρεται στο τέλος του μνημονίου, αλλά και στο θέμα της κινητικότητας, λέγοντας ότι όσοι δεν καταθέσουν τις αιτήσεις τους θα απολυθούν, ενώ ανακοινώνει το πρόγραμμα health safe net, για φτωχούς άπορους και ανασφάλιστους. 

Καμμία αύξηση των ασφαλισμένων στα φάρμακα και Πρόγραμμα υγείας για άπορους

Συνταγογράφηση γενοσήμων στο 60% με κάθε τρόπο ζητά ηηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί σε εφαρμογή το clawback (ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής δηλαδή) για τα φαρμακεία και οιέλληνες ασθενείς θα στερηθούν τα καινούρια φάρμακα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σεκοινωνικό και οικονομικό πεδίο.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση μαζί με την τρόικα, την Task Force και κυρίως με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εκπονείένα πρόγραμμα μέχρι τέλος του χρόνου, για τους πιο φτωχούς άπορους καιανασφάλιστους, το λεγόμενο health safe net, με όλο το πακέτο υπηρεσιών υγείας.

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείαςκ. Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σεσυνέντευξη στο ΑΠΕ στον δημοσιογράφο κ. Μιχάλη Κεφαλογιάννη.

Σε μία συνέντευξη εφ όλης της ύλης, ο υπουργόςΥγείας, τοποθετήθηκε σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα του χαρτοφυλακίου του, όπως φάρμακακαι για το σχετικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, για το θέμα της κινητικότητας,στέλνοντας μήνυμα για πρώτη φορά, ότι «όσοι δεν καταθέσουν τα χαρτιά τους,κινδυνεύουν με απόλυση», για το μέλλον του ΕΟΠΥΥ, για την μη αύξηση της συμμετοχήςτων ασφαλισμένων στα φάρμακα (η οποία σήμερα ανέρχεται στο 25% την ώρα που στηνμνημονιακή Πορτογαλία είναι 38%) για τα ράντζα τα οποία θα καταργηθούν όταν ολοκληρωθείτο θέμα της κινητικότητας καθώς και στο σχέδιο για το Ερρίκος Ντυνάν.

Αναφέρθηκεακόμη, στο επίπεδο περίθαλψης των ελλήνων, σημειώνοντας ότι «έχουμε προβλήματααλλά το σύστημα είναι λειτουργικό. Ωστόσο, επειδή οι εποχές είναι πονηρές καιπολλά παίζονται με το ευρώ, ας μην δίνουμετόση σημασία στα ξένα δημοσιεύματα. Πάντως, ανθρώπινες ζωές δεν κινδυνεύουν απότο σύστημα υγείας» σημείωσε.

Για το θέμα του μνημονίου, επεσήμανε ότι «τελειώνειπάμε σε άλλη εποχή και ότι ήταν λάθος του πολιτικού μας συστήματος που έβαλεμπροστά την Τρόικα, πιστεύω κυρίως για να προστατευτεί το ίδιο και τα έκανεχειρότερα». Δεν είναι το πρόβλημά μου εμένα ούτε ο Thomson ούτε ο Mors,σημείωσε. «Ο Thomson και ο Mors και ο Mattiasεκπροσωπούν τους πιστωτές μας, τους μοναδικούς ανθρώπους στον πλανήτη που ενδιαφέρονταινα μας δώσουν λεφτά, γιατί όπως έχετε καταλάβει, ούτε Ρώσοι υπήρχαν ποτέ, ούτεΚινέζοι, ούτε Φούφουτοι».

Κινητικόητα

Αναλυτικά, για το θέμα της κινητικότητας, ουπουργός επανέλαβε ότι όπως έχει ήδη δεσμευτεί, «δεν θα υπάρξει καμία απόλυσηλόγω διαθεσιμότητας στο χώρο της υγείας. Ωστόσο, αυτή η δέσμευση ισχύει όσο οιεμπλεκόμενοι τηρούν τις διαδικασίες. Εάν οι εμπλεκόμενοι, δεν κάνουν τιςαιτήσεις εγκαίρως και κάνουν κάποιου είδους επανάσταση, κινδυνεύουν να βρεθούνεκτός συστήματος και άρα στο τέλος και να απολυθούν».

Ο κ. Γεωργιάδης μάλιστα άφησε αιχμές ότι αυτοί πουπαρακινούν τον κόσμο, να μην κάνουν τις αιτήσεις τους, είναι τα κομματικάστελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στο θέμα του ελλείμματος του ΕΟΠΥΥκαι γενικότερα στην πορεία του, επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να αφήσουμενα καταρρεύσει ο ΕΟΠΥΥ, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας, οοποίος εκπροσωπεί περίπου 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους και άρα η οποιαδήποτεβλάβη στην «υγεία του», θα προκαλούσε πολύ μεγάλη βλάβη στην υγεία των πολιτών».

ΕΟΠΥΥ

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται ένα πολύμεγάλο σχέδιο και περικοπών και περιστολής δαπανών και μεταρρυθμίσεως τουΕΟΠΥΥ. Μάλιστα εξήρε την δουλειά της υπουργού Τουρισμού κυρίας Ολγας Κεφαλογιάννη και αναφέρθηκε στηναύξηση του τουρισμού στην χώρα μας τους δύο τελευταίους μήνες, οι οποίοι ,επέφεραν μία εκτίναξη των εσόδων του ΕΟΠΥΥ από ασφαλιστικές εισφορές, γεγονόςπου συνδέεται με τον τουρισμό και τιςαυξημένες θέσεις εργασίας



Αναφερόμενος στο πάρτι της υγείας, τόνισε «σίγουρα έχει μειωθεί αλλά δεν έχει εξαλειφθεί».

Νομοσχέδιο για τοφάρμακο

Οσον αφορά το νομοσχέδιογια το φάρμακο που ετοιμάζει η ηγεσία υπουργείου Υγείας ο υπουργός δήλωσε ότιθα υπάρξουν κίνητρα τόσο για φαρμακοποιούς όσο και για γιατρούς.

«Στους μεν φαρμακοποιούς έχουμε πει ότι θααπαλλάσσονται του rebate γιακάθε κουτί γενοσήμου που δίνουν και αν πιάσουν το 60% σε γενόσημα στο φαρμακείοτους απαλλάσσονται από το rebateγενικώς, ενώ θα αλλάξει και ο τρόπος τουυπολογισμού του κέρδους τους κλιμακωτά από το φθηνότερο με μεγάλο προς τοακριβότερο με μικρό, οπότε θα έχουν κίνητρο να δίνουν το φθηνότερο φάρμακο.

Για τους γιατρούς, ο υπουργός επεσήμανε ότι συζητάμε την Τρόικα να δοθούν επίσης κίνητρα. Μάλιστα τόνισε ότι η τόσο αυστηρήαπαγόρευση αναγραφής της εμπορικής ονομασίας είναι μια επιλογή που θα έπρεπε ναεπανεξετάσουμε. Ωστόσο το ζήτημα δεν ετέθη από την τρόικα.



ΕΣΥ και ξέναδημοσιεύματα

Απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τοεπίπεδο περίθαλψης καθώς και κατά πόσο η τρόικα όπως λένε πολλές επιδημιολογικέςμελέτες έβλαψε την υγεία των ελλήνων, ο υπουργός τόνισε ότι «Το σύστημά μας έχει προβλήματα προφανώς, αλλάπαραμένει ένα αξιόπιστο και λειτουργικό σύστημα με εξαιρετικούς γιατρούς που μεαυτοθυσία παρέχουν υπηρεσίες υγείας σε πάρα πολύ κόσμο. Έχουμε πάνω από 2.000.000εισαγωγές, άρα δεν το απαξιώνουμε ως σύστημα. Τώρα, εγώ θέλω να σας πω μιαγενική μου άποψη για τα ξένα δημοσιεύματα. Επειδή αυτή η εποχή που ζούμε είναιπονηρή εποχή, επειδή παίζονται δισεκατομμύρια δολάρια σε στοιχήματα τί θα γίνειμε το ευρώ, αν θα ανέβει, αν θα πέσει, αν θα βγει από την Ευρωζώνη, αν δεν θαβγει, αν θα τα καταφέρει, μη δίνετε τόσο μεγάλη σημασία στα ξένα δημοσιεύματαγιατί πίσω από ένα δημοσίευμα μπορεί να κρύβονται και συμφέροντα».



Ερρίκος Ντυνάν και Μαρτίνης

Αναφερόμενος στο επίκαιροζήτημα της ξαφνικής παραίτησης του Ανδρέα Μαρτίνη μαζί με 10 μέλη του ΚεντρικούΔιοικητικού Συμβουλίου του Ερυθρού Σταυρού, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε έχει κινήσει ήδη όλες τις προβλεπόμενες εκ τουνόμου διαδικασίες, και ότι άμεσα θα υπάρξει η σχετική δικαστική απόφαση για ναδιορίσουμε ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Για το Ερρίκος Ντυνάνπαραδέχθηκε ότι βρίσκεται σε μία πάρα πολύ δύσκολη θέση, έχει πολύ μεγάλα χρέη,έχει εργαζομένους απλήρωτους, έχει μία εικόνα παρακμής που δεν του αξίζει,γιατί το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν είναι και μπορεί να ξαναγίνει το καλύτερονοσοκομείο της χώρας