ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Άδικες απολύσεις στο Νοσ. Ιωαννίνων από λάθη του ΟΑΕΔ

ΠΟΕΔΗΝ: Άδικες απολύσεις στο Νοσ. Ιωαννίνων από λάθη του ΟΑΕΔ

Σε αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί 20 εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Ιωαννίνων, οι οποίοι έχουν προσληφθεί μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων, αφού εντός των ημερών θα απολυθούν λόγω σφάλματος του… ΟΑΕΔ, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για εργαζόμενους ηλικίας 55 έως 67 ετών, με σύμβαση 1+1 έτος, για να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στη Διοικητική, Τεχνική Υπηρεσία και στο Βοηθητικό προσωπικό.

Ωστόσο, έως και σήμερα πληρώνονται από τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου αφού ο ΟΑΕΔ δεν έδωσε καμία χρηματοδότηση, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, ζητώντας άμεσα από τον ΟΑΕΔ να επιληφθεί του ζητήματος και να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα για ένα ακόμη χρόνο.

Αναλυτικά τι αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ για το πρόβλημα:

"Στις 15 Μαΐου 2018 το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων προσέλαβε 20 άτομα ηλικίας 55 – 67 ετών με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55 – 67 ετών για ένα χρόνο με ανανέωση για ένα έτος ακόμη. Υπάρχει η σχετική γραπτή έγκριση του ΟΑΕΔ.

Το πρόγραμμα είναι χρηματοδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ κατά 50% (εθνικοί πόροι) και μάλιστα εγκρίθηκαν από τον ΟΑΕΔ για το σκοπό αυτό στο Νοσοκομείο 200.000 ευρώ.

Οι 20 υπάλληλοι που προσλήφθηκαν μέσω ΟΑΕΔ με σύμβαση 1+1 έτος, προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στη Διοικητική, Τεχνική Υπηρεσία και στο Βοηθητικό προσωπικό.
Είναι μεγάλη σε ηλικία, δεν είναι εύκολο να βρουν δουλειά και πέραν του μισθού χρειάζονται τα ένσημα για να αποκτήσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Με το εν λόγω πρόγραμμα προσέλαβαν ανέργους της ίδιας κατηγορίας σε πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ως εκ τούτω εάν οι συνάδελφοι δεν είχαν προσληφθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων θα είχαν επιλεγεί για δουλειά σε κάποιες από τις Ιδιωτικές επιχειρήσεις για δύο χρόνια. Το Νοσοκομείο έξι μήνες μετά την αρχική πρόσληψη είχε προφορικές ειδοποιήσεις από τοπικό ΟΑΕΔ ότι κακώς εντάχθηκε στο πρόγραμμα το Νοσοκομείο και ότι απασχολεί παράνομα τους 20 εργαζόμενους. Παρά ταύτα το Νοσοκομείο συνέχισε να απασχολεί τους εργαζόμενους και υπέβαλε το φάκελο στον ΟΑΕΔ για την χρηματοδότηση του εν λόγω προγράμματος.

Οι 20 συνάδελφοι έως σήμερα πληρώνονται από τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου αφού ο ΟΑΕΔ δεν έδωσε καμία χρηματοδότηση.

Στις 15 Μαΐου 2019, δηλαδή σε λίγες ημέρες δυστυχώς οι 20 συνάδελφοι απολύονται αφού ο ΟΑΕΔ θεωρεί παράνομη την απασχόληση και δεν εγκρίνει την ανανέωσης της σύμβασης για ένα ακόμη χρόνο. Η σύμβαση των υπόλοιπων εργαζόμενων του ιδίου προγράμματος που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα ανανεώθηκε για ένα έτος ακόμη. Οι συνάδελφοι θα αφήσουν δυσαναπλήρωτο κενό στο Νοσοκομείο.

Προέρχονται από μακροχρόνια ανεργία και χρειάζονται τα ένσημα και του δεύτερου χρόνου απασχόλησης για να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Πετάνε στο δρόμο μεγάλους ανθρώπους σε ηλικία 55 έως 67 ετών που είναι πολύ δύσκολο να ξαναβρούν δουλειά.

Ζητάμε άμεσα από τον ΟΑΕΔ να επιληφθεί του ζητήματος και να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα για ένα ακόμη χρόνο.

Δεν φταίνε σε τίποτα οι 20 εργαζόμενοι για να πληρώσουν το λάθος του ΟΑΕΔ."