ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μειωμένος κίνδυνος θνησιμότητας σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια

Μελέτη του κορυφαίου περιοδικού The Lancet, δείχνει ότι θεραπεία με φωσφοροδεσμευτικά που δεν περιέχουν ασβέστιο συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας, σε σχέση με τα φωσφοροδεσμευτικά που περιέχουν ασβέστιο σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο. 

 

Μειωμένος κίνδυνος θνησιμότητας σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια

Μετά ανάλυση η οποίαδείχνει ότι θεραπεία με φωσφοροδεσμευτικά που δεν περιέχουν ασβέστιοσυνδέονται με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αίτιο, σε σχέση με τα φωσφοροδεσμευτικά πουπεριέχουν ασβέστιο σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο, καταδεικνύει μελέτη, η οποίαδημοσιεύεται στο κορυφαίο ιατρικό περιοδικόThe Lancet.

Σύμφωναμε την μελέτη, σε αυτόν τον πληθυσμό ασθενών, τα φωσφοροδεσμευτικά συνιστώνται γιατη μείωση της συγκέντρωσης του φωσφόρου στον ορό και την αποτροπή υπερφωσφαταιμίας.

Όπως δήλωσεη Δρ. Sophie Jamal, ιατρός στο Women's College Hospital, που συνδέεται με τοΠανεπιστήμιο του Τορόντο, και επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, "Η μελέτη μας διαπίστωσε μειωμένο ποσοστό θανάτουκατά 22% σε ασθενείς οι οποίοι λάμβανανθεραπεία που δεν περιείχε ασβέστιο, καθώς και χαμηλότερο ποσοστό ασβέστωσηςαρτηριών σε ασθενείς οι οποίοι δεν λάμβαναν συμπληρώματα ασβεστίου"

Οι ερευνητέςεξέτασαν 11 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που περιλάμβαναν πάνω από 4.600ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο για να αξιολογήσουν το πρωτεύον καταληκτικόσημείο, τη θνησιμότητα από κάθε αίτιο. Αξιολογήθηκαν συνολικά 18 μελέτες σε ό,τι αφορά στα δευτερεύοντα καταληκτικάσημεία, τα οποία συμπεριλάμβαναν καρδιαγγειακά συμβάματα και αγγειακήασβέστωση.

"Οι άνθρωποι πουπάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας"δήλωσε ο Doug Jermasek, επικεφαλής του τομέα Sanofi Renal, ο οποίος αποτελεί παγκόσμιαστρατηγική μονάδα της Sanofi. " Η παρούσα δημοσίευση αποτελεί μια νέαπροσθήκη στο σύνολο των στοιχείων που υποστηρίζουν τη χρήση δεσμευτικών που δενπεριέχουν ασβέστιο, όπως η σεβελαμέρη, από ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο πουέχουν ανάγκη μείωσης των επιπέδων φωσφόρου."

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να διευκρινιστούνοι επιπτώσεις των φωσφοροδεσμευτικών με ασβέστιο σε σχέση με τα δεσμευτικάχωρίς ασβέστιο στη θνησιμότητα. Να σημειωθεί, ότι η μετά-ανάλυση δεν ήτανχρηματοδοτούμενη.