ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το πρώτο τεστ για τη διάγνωση του διαβήτη από τη Roche

Την έναρξη της εμπορικής διάθεσης, σε παγκόσμιο επίπεδο, του τεστ Tina-quant HbA1cDx Gen.2, το οποίο βοηθά τους γιατρούς στη διάγνωση και παρακολούθηση του διαβήτη, καθώς και στον προσδιορισμό των ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο, ανακοίνωσε η Roche.

Το πρώτο τεστ για τη διάγνωση του διαβήτη από τη Roche

Την έναρξη της εμπορικής διάθεσης, σε παγκόσμιο επίπεδο, του τεστ Tina-quantHbA1cDx Gen.2, το οποίο βοηθά τους γιατρούς στη διάγνωση και παρακολούθηση τουδιαβήτη, καθώς και στον προσδιορισμό των ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο, ανακοίνωσεη Roche.

Χάρη στο νέο αυτό τεστ, το οποίο είναι ήδηεμπορικά διαθέσιμο στην Ευρώπη ως μέρος του αναλυτή κλινικής χημείας COBASINTEGRA 800 (και πρόκειται να κυκλοφορήσει κατά το τρίτο τρίμηνο του2013 και στην Αμερική) , οι ιατροί θα μπορούν πλέον να πραγματοποιούν άμεσοέλεγχο χωρίς οι ασθενείς να χρειάζεται να βρίσκονται σε κατάσταση νηστείας.

Η δοκιμασία Tina-quant HbA1cDx Gen.2 της Roche, πληροί συγκεκριμένακριτήρια επίδοσης που καθιστούν ευκολότερο τον προσδιορισμό και τη διαχείρισητων ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.

«Η μέτρηση της γλυκοζυλιωμένηςαιμοσφαιρίνης HbA1c επιτρέπει στους γιατρούς να εντοπίζουν περιστατικά μηδιαγνωσθέντος διαβήτη και τους βοηθά να βρίσκουν την καλύτερη δυνατή θεραπείαπροτού εμφανιστούν προβλήματα εξαιτίας όψιμων επιπλοκών. Επιπλέον, επωφελούνταιαπό τον εύκολο προσδιορισμό της γλυκοζυλίωσης της αιμοσφαιρίνης του ασθενούς σεπραγματικό χρόνο, χωρίς τις χρονοβόρες και εντατικές διαδικασίες για τοπροσωπικό. Αυτό βελτιώνει τη ροή των κλινικών εργασιών, εξοικονομεί χρόνο αλλάκαι κόστος και αποτελεί ένα βήμα μπροστά στη διαχείριση του σακχαρώδουςδιαβήτη» δήλωσε ο Randy Pritchard, Ανώτερος Αντιπρόεδρος του Τμήματος ΒασικώνΑντιδραστηρίων της Roche Professional Diagnostics.

Ο έλεγχος της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c)

Η αιμοσφαιρίνη A1c(HbA1c), που ονομάζεται επίσης γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, είναι μία εξέτασηαίματος με την οποία διαπιστώνεται η έναρξη του διαβήτη ή προσδιορίζονται ταάτομα που διατρέχουν κίνδυνο. Αρχικά, η εξέταση αυτή επέτρεπε στουςεπαγγελματίες φροντίδας της υγείας να παρακολουθούν καλύτερα το γλυκαιμικόέλεγχο των διαβητικών ασθενών και να προσαρμόζουν τη φαρμακευτική αγωγή, εφόσοναπαιτείται.

Τα αποτελέσματα απότη Μελέτη για τον Έλεγχο και τις Επιπλοκές του Διαβήτη (Diabetes Control andComplications Trial, DCCT) και την Προοπτική Μελέτη του Διαβήτη στο ΗνωμένοΒασίλειο κατέδειξαν ότι ο έλεγχος της HbA1c αποτελεί θεμελιώδες διαγνωστικόεργαλείο για τη διαχείριση των ασθενών με διαβήτη, δεδομένου ότι ο εντατικόςγλυκαιμικός έλεγχος μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκώνμακροπρόθεσμα. Για πρώτη φορά, οι μελέτες αυτές επέτρεψαν στους διαβητολόγουςνα θεσπίσουν συγκεκριμένους θεραπευτικούς στόχους με βάση τα αποτελέσματα τουελέγχου της HbA1c.

Σε σύγκριση με την FPG καιτην OGTT, η μέτρηση της HbA1c επηρεάζεται λιγότερο από την καθημερινήδιακύμανση των επιπέδων της γλυκόζης διότι αντιπροσωπεύει πάντα το μέσο επίπεδοτης γλυκόζης στο αίμα τις τελευταίες 90 έως 120 ημέρες.

Σχετικά με το σακχαρώδη διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναιμία χρόνια μεταβολική νόσος που σχετίζεται με σοβαρές επιπλοκές και κινδύνουςγια τον ασθενή, καθώς και σημαντικές δαπάνες για τα συστήματα υγειονομικήςπερίθαλψης. Ο διαβήτης χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αδυναμίατου οργανισμού να παράγει ινσουλίνη ή να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη. Οιεπιπλοκές του διαβήτη, όπως η στεφανιαία νόσος και η περιφερική αγγειοπάθεια, τοαγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, η διαβητική νευροπάθεια, οι ακρωτηριασμοί, η νεφρικήανεπάρκεια και η τύφλωση, οδηγούν σε αυξανόμενη ανικανότητα, μείωση του προσδόκιμουεπιβίωσης και τεράστιες δαπάνες για την υγεία ουσιαστικά για κάθε κοινωνία. Μεβάση τα τελευταία στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF), περισσότερααπό 370 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως έχουν προσβληθεί,συμπεριλαμβανομένων περίπου 180 εκατομμυρίων ατόμων που δεν έχουν διαγνωσθεί.