ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σιδεράκια χρειάζονται 6 στα 10 παιδιά και 1 στους 2 ενήλικες

Σιδεράκια, στα δόντια τους,  χρειάζονται να βάλουν έξι στα δέκα παιδιά και ένας στους δυο ενήλικες, σύμφωνα με τελευταίες επιστημονικές μελέτες!

Σιδεράκια χρειάζονται 6 στα 10 παιδιά και 1 στους 2 ενήλικες

Σιδεράκια, στα δόντιατους, χρειάζονται να βάλουν έξιστα δέκα παιδιάκαι ένας στους δυο ενήλικες, σύμφωνα μετελευταίες επιστημονικές μελέτες!

Η τοποθέτηση, σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, δενχρειάζεται μόνο για την βελτίωση της θέσης των δοντιών, αλλά και για την επίλυσηάλλων σοβαρών προβλημάτων του στόματος.

«Είναι κοινά αποδεκτό πως ένα ωραίο χαμόγελο αποτελεί το διαβατήριο γιαμία καλή πρώτη εντύπωση και χαρίζει αυτοπεποίθηση στον άνθρωπο» αναφέρει ο Επ.ΚαθηγητήςΟδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαος Κουβελάς και επιστημονικός υπεύθυνος της EURODENTICA.

«Όμως, συμπληρώνειο κ. Κουβελάς , η σωστή θέση των δοντιών αφορά και πιοπρακτικά ζητήματα, όπως η μάσηση, η αρμονικήσχέση άνω και κάτω γνάθου, η σχέση μετην μύτη και τον πώγωνα κ,π.λ».

Παλαιότερα,τα παιδιά δεν φορούσαν σιδεράκια, διότι οι οδοντίατροι δεν λειτουργούσανπροληπτικά αλλά κυρίως κατασταλτικά, αλλά και η ορθοδοντική δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένη όσο είναι σήμερα.

Η ορθοδοντική αφορά κυρίως παιδιά, αλλά καιενήλικες, οι οποίοι είτε δεν διόρθωσαν κάποιο σχετικό πρόβλημα ως παιδιά, είτεη θεραπεία δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Οπρώτος ορθοδοντικός έλεγχος ενδείκνυται να γίνεται στην ηλικία των 8 χρόνων,αφού έχουν ανατείλει οι πρώτοι γομφίοι. Κατ αυτόν τον τρόπο μπορούμε νααποφύγουμε πιθανές εξαγωγές δοντιών.

«Η πιο κατάλληληηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί θεραπεία είναι αυτή των 11 με 12 χρόνων και για το λόγο αυτό οι γονείς θα πρέπει ναενημερώνονται από τον οδοντογιατρό τους» αναφέρει ο ειδικόςορθοδοντικός κ. Στέλιος Καιλόγλου, καιπροσθέτει.

« Σεαυτή την ηλικία βλέπουμε την πλειοψηφία των παιδιών να έχουν σιδεράκια, σαν ναείναι μόδα, οπότε το παιδί δεν νοιώθει ότι ξεχωρίζει. Δεν είναι τυχαίο πουακόμη και αμερικάνικες σειρές και ταινίες, παρουσιάζουν παιδιά και ενήλικες μεσιδεράκια, ώστε να μην αισθάνονται άσχημα όσοι φορούν».

Ηδιάρκεια της θεραπείας, ποικίλλει από1,5 με 2 χρόνια και η σταθεροποίηση του αποτελέσματος διαρκεί ένα χρόνο. Σεκάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και η συμβολή πλαστικού χειρουργού. Η θεραπεία δενείναι επώδυνη για το παιδί, καθώς μόνο τις πρώτες 2 με 3 μέρες νοιώθει μία μικρή πίεση, αλλά στη συνέχεια η ενόχλησηεξαφανίζεται.

«Για το λόγο αυτό προτείνεται τασιδεράκια να τοποθετούνται πριν την έναρξη του σχολείου, κοντά σεΣαββατοκύριακο και αργίες η στιςδιακοπές» τονίζει ο κ. Καιλόγλου .

Ηλύση, εκτός από τα ακίνητα ορθοδοντικά μηχανήματα (σιδεράκια), είναι ητοποθέτηση συγκρατητικών μηχανημάτων και η αφαίρεση φρονιμιτών. Υπάρχουν επίσηςκαι διαφανείς νάρθηκες, σχεδόν αόρατοι, οι οποίοι σταδιακά ισιώνουν τα δόντια.

Σήμεραυπάρχουν και διαφανή σιδεράκια – πορσελάνινα ή πλαστικά - τα οποία είναι όμως πιο εύθραυστα και δενενδείκνυται για παιδιά μέχρι 15 χρόνων, εδικά αγόρια. Αυτά τοποθετούνται σεηλικίες άνω των 18χρόνων και για λόγουςαισθητικής.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβελάτα σιδεράκια βοηθούν ψυχολογικά ταπαιδιά με ειδικές ανάγκες, μέσα από την σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται μετον εξειδικευμένο οδοντίατρο και τις συνεχείς επισκέψεις στον γιατρό πουλειτουργεί ως ένα είδος ψυχοθεραπείας.