ΥΓΕΙΑ

Σιδεράκια: Είναι απαραίτητα για την ψυχοκοινωνική εξέλιξη του ατόμου;

Τα σιδεράκια δεν ενισχύουν ξαφνικά την αυτοπεποίθηση κάποιου, ακόμη και αν καταφέρουν να του χαρίσουν το τέλειο χαμόγελο, αναφέρουν Αυστραλοί ερευνητές.

Σιδεράκια: Είναι απαραίτητα για την ψυχοκοινωνική εξέλιξη του ατόμου;

Το συμπέρασμα προέκυψε μετά την παρακολούθηση σχεδόν 500 νέων στην Αυστραλία ηλικίας 15-30 ετών. Πάνω από το 1/3 φορούσαν σιδεράκια μεταξύ 1988 και 2006.

Για να υπολογίσουν την επίδραση των ίσιων δοντιών στην ευτυχία, οι ερευνητές εξέτασαν πώς οι άνθρωποι διαχειρίστηκαν νέες ή δύσκολες προκλήσεις ή αποτυχίες. Εξέτασαν επίσης πόσο νοιάζονταν για την υγεία τους, πόση στήριξη έλαβαν από οικογένεια και φίλους, καθώς και το βαθμό αισιοδοξίας.

«Παρατηρήθηκαν υψηλότερα ψυχολογικά σκορ σε ανθρώπους που δεν υποβλήθηκαν σε ορθοδοντική θεραπεία, δηλαδή άτομα που δεν έφεραν σιδεράκια ήταν σημαντικά πιο αισιόδοξα συγκριτικά με όσους φορούσαν σιδεράκια», δήλωσε η Δρ Esma Dogramaci, λέκτορας Ορθοδοντικής στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας.

«Όσοι δεν φορούσαν σιδεράκια είχαν διαφορετικά επίπεδα στραβών δοντιών, όπως και όσοι έφεραν σιδεράκια», ανέφερε η Dogramaci.

Τα ευρήματα της μελέτης έρχονται, όπως είπε, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση που επικρατεί.

«Πολλοί άνθρωποι είναι πεπεισμένοι ότι αν βάλουν σιδεράκια, θα αισθάνονται πιο θετικά για τον εαυτό τους και θα έχουν καλύτερη ψυχοκοινωνική εξέλιξη στη ζωή τους» δήλωσε η Dogramaci.

« Η παρούσα μελέτη επιβεβαίωσε ότι άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο στην πρόβλεψη της ψυχοκοινωνικής λειτουργίας των ενηλίκων και τα σιδεράκια στη νεαρή ηλικία δεν ήταν ένας από αυτούς».

Η μελέτη υπογραμμίζει πάντως ότι δεν πρέπει να αμελείτε την στοματική υγεία σας. Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών και οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι συνδέθηκαν με καλύτερες ψυχοκοινωνικές επιδόσεις.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Orthodontics and Craniofacial Research.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Σιδεράκια: Οι απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα για την εφαρμογή τους

Για πόσα χρόνια πρέπει να φοριέται το «μασελάκι»;

Κακή σύγκλειση δοντιών: Ποιες επιπτώσεις έχει, πώς διορθώνεται