ΥΓΕΙΑ

Για πόσα χρόνια πρέπει να φοριέται το «μασελάκι»;

Το μασελάκι είναι ένας δημοφιλής ορθοδοντικός μηχανισμός που χρησιμοποιείται συνήθως αφού αφαιρεθούν τα σιδεράκια, προκειμένου να διατηρηθεί το αισθητικό αποτέλεσμα της θεραπείας.

Για πόσα χρόνια πρέπει να φοριέται το «μασελάκι»;

Μιας και τα δόντια έχουν την τάση να κουνιούνται σε κάθε ηλικία, το μασελάκι βοηθά ώστε να μη στραβώσουν ξανά μετά την ολοκλήρωση της ορθοδοντικής θεραπείας.

Ανάλογα με τη φύση και την έκταση του ορθοδοντικού προβλήματος, το μασελάκι θα πρέπει αρχικά να φοριέται συνεχώς για κάποιο χρονικό διάστημα και όταν το κρίνει ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για μερικές ώρες μέσα στην ημέρα. Για πόσο καιρό όμως πρέπει να συνεχίζεται η χρήση προκειμένου να μη στραβώσουν ξανά τα δόντια;

bigstock Invisible Dental Teeth Bracket 104795069

Σύμφωνα με τη Βρετανική Ορθοδοντική Εταιρεία (BOS), το μασελάκι πρέπει να φοριέται εφ’ όρου ζωής. Όπως επισημαίνει η Εταιρεία, τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως τα δόντια μπορεί να αρχίσουν και πάλι να στραβώνουν αφού αφαιρεθούν τα σιδεράκια, αφού έχει παρατηρηθεί ότι 7 στους 10 ασθενείς που φορούν το μασελάκι μόνο για ένα με δύο χρόνια θα χρειαστούν ξανά σιδεράκια σε βάθος 10ετίας.

«Αν ο ασθενής δεν φορά το μασελάκι, τα δόντια θα στραβώσουν ξανά και η σκληρή δουλειά που έχουν κάνει τα σιδεράκια θα χαθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ορθοδοντικός Σάιμον Λίτλγουντ, μιλώντας εκ μέρους της Εταιρείας. Ο ειδικός διευκρινίζει ότι παλιότερα είχε επικρατήσει η άποψη πως από μια ηλικία και μετά τα δόντια σταθεροποιούνται, επομένως το αποτέλεσμα που προκύπτει από τα σιδεράκια θα είναι μόνιμο. Τώρα όμως είναι πλέον γνωστό ότι αυτό δεν ισχύει και ότι είναι πολύ πιθανό τα δόντια να κουνιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

Έτσι, αν έχετε φορέσει κάποια στιγμή στο παρελθόν σιδεράκια, το μασελάκι είναι απαραίτητο για να διατηρήσετε το χαμόγελό σας όμορφο και ίσιο! Οι ειδικοί συνήθως συνιστούν το μασελάκι να φοριέται κατά τη διάρκεια του ύπνου, ωστόσο μπορεί να χρειαστούν περισσότερες ώρες χρήσης μέσα στην ημέρα, ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς.

Δείτε κι αυτό:

«Σιδεράκια»: Δεν είναι μόνο για παιδιά - 1 στους 3 ορθοδοντικούς ασθενείς είναι ενήλικας

Κακή σύγκλειση δοντιών: Ποιες επιπτώσεις έχει, πώς διορθώνεται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ