ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Τατουάζ" που διαβάζει τη θερμοκρασία μας!

Ένα υψηλής ακρίβειας θερμόμετρο, με τη μορφή προσωρινού τατουάζ στο δέρματου ασθενούς, ανέπτυξαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Ιλινόι των ΗΠΑ. Το θερμόμετρο-ταζουάζ έχει πάχος 50 μόλις νανομέτρων, αποτελείται από έναηλεκτρονικό κύκλωμα

"Τατουάζ" που διαβάζει τη θερμοκρασία μας!

Ένα υψηλής ακρίβειας θερμόμετρο, με τη μορφή προσωρινού τατουάζ στο δέρματου ασθενούς, ανέπτυξαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Ιλινόι των ΗΠΑ.

Το θερμόμετρο-ταζουάζ έχει πάχος 50 μόλις νανομέτρων, αποτελείται από έναηλεκτρονικό κύκλωμα μικρότερο από 2 τετραγωνικά εκατοστά και διαθέτειμικροσκοπικούς αισθητήρες και αντιστάσεις που τοποθετούνται με μιαμικροδιάτρητη ελαστική σιλικόνη, η οποία προσομοιάζει με το ανθρώπινο δέρμα.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-sPZcZDy6WA#t=11

Η τοποθέτησή του στον ασθενή δεν προκαλεί απολύτως καμία ενόχληση και τουεπιτρέπει να πραγματοποιεί άνετα όλες τις κινήσεις που θα έκανε και χωρίς αυτότο θερμόμετρο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές που το ανέπτυξαν, οι μετρήσεις είναι τόσοακριβείας, όσο και των πιο εξελιγμένων υπέρυθρων καμερών, ενώ έχουνπραγματοποιηθεί μετρήσεις στη θερμοκρασία του ανθρώπου σε κλίμακα χιλιοστού τουενός βαθμού.

Τέλος, όπωςαναφέρουν, η εφεύρεσή τους είναι σε θέση να μετρήσει τον ρυθμό ενυδάτωσης τουδέρματος και θα μπορούσε να προσαρμοστεί εύκολα στον χρήση, ώστε να παρακολουθείτη ροή του αίματος ή να μπορεί να ανιχνεύσει κάποια φλεγμονή στους ιστούς.