ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα μέθοδος εντοπίζει τον καταρράκτη σε πρώιμο στάδιο

Ερευνητέςστο Μάντσεστερ δημιούργησαν ένα τεστ αίματος που είναι δυνατόν να βελτιώσει τηθεραπεία σε παιδιά που έχουν γεννηθεί με συγγενή καταρράκτη.Τοσυγκεκριμένο τεστ αναλύει κάθε γνωστή μετάλλαξη στο DNA, που μπορεί να προκαλέσει τηνασθένεια.

Νέα μέθοδος εντοπίζει τον καταρράκτη σε πρώιμο στάδιο

Ερευνητέςστο Μάντσεστερ δημιούργησαν ένα τεστ αίματος που είναι δυνατόν να βελτιώσει τηθεραπεία σε παιδιά που έχουν γεννηθεί με συγγενή καταρράκτη.

Τοσυγκεκριμένο τεστ αναλύει κάθε γνωστή μετάλλαξη στο DNA, που μπορεί να προκαλέσει τηνασθένεια.

Η ομάδα, πουπαρουσίασε το τεστ στη Βρετανική Εταιρεία Γενετικής Ιατρικής, πιστεύει ότι τοτεστ θα βοηθήσει στο να επιλέγεται η καλύτερη δυνατή θεραπεία για τηναντιμετώπιση του καταρράκτη και να διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο.

«Η διάγνωσητου συγγενούς καταρράκτη είναι πολύ εύκολη κατά τη γέννα, ωστόσο το να εντοπιστούντα αίτια εκδήλωσης απαιτεί πολύ περισσότερες εξετάσεις», εξηγεί ο καθηγητής Graeme Black από τοπανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Το πρόβλημα είναιότι υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικές μεταλλάξεις στο DNA ενός παιδιού, που συνδέεται με τοσυγγενή καταρράκτη.

Μέχριστιγμής, κάθε γενετική μετάλλαξη εξεταζόταν ξεχωριστά. Με τη νέα μέθοδο, όμως, είναιδυνατόν να πραγματοποιηθεί μία ολοκληρωτική αξιολόγηση του DNA,επιτρέποντας στους γιατρούς να προλαβαίνουν την ασθένεια σε πρώιμο στάδιο καινα διαγιγνώσκουν σοβαρές παθήσεις που έχουν τον καταρράκτη ως σύμπτωμα.