ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανακαλύφθηκε το γονίδιο που εξαλείφει τις κακές αναμνήσεις

Πώς θα σας φαινότανεάν υπήρχε χάπι για τις κακές αναμνήσεις;
Ανακαλύφθηκε το γονίδιο που εξαλείφει τις κακές αναμνήσεις

Πώς θα σας φαινότανεάν υπήρχε χάπι για τις κακές αναμνήσεις;

Η επιστήμη δενέχει φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο, ωστόσο οι ερευνητές από το ΤεχνολογικόΙνστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά.

Οι επιστήμονεςδηλώνουν πως κατάφεραν να αναγνωρίσουν το γονίδιο που ρυθμίζει την απαλοιφή τωναναμνήσεων, μια διαδικασία κατά την οποία οι παλιές αναμνήσεις αντικαθιστώνταιαπό καινούριες. Το γονίδιο αυτό ονομάζεται Tet1. Εάν η λειτουργία του επεκταθείπεραιτέρω, μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την καταπολέμηση τουεθισμού και του μετατραυματικού στρες (PTSD).

Στο πλαίσιο της μελέτης,οι ερευνητές συνέκριναν αντιπαραβολικά τη συμπεριφορά ποντικιών με το Tet1, σεαντίθεση με ποντίκια στα οποία δεν υπήρχε το γονίδιο. Όλα τα ποντίκια είχανεκπαιδευτεί να δείχνουν φόβο όταν τα τοποθετούσαν σε ένα συγκεκριμένο κλουβί. Αυτόεπιτεύχθηκε με τη βοήθεια ήπιων ηλεκτρικών δονήσεων κάθε φορά που τα τοποθετούσανστο κλουβί.

Τα ποντίκια σταοποία έλειπε το γονίδιο μπορούσαν να συσχετίσουν το κλουβί με την ηλεκτρικήδόνηση. Το ίδιο συνέβη και με τα ποντίκια στα οποία υπήρχε το Tet1, ωστόσο οιαντιδράσεις των δύο ομάδων ήταν διαφορετικές όταν απουσίαζε η ηλεκτρική δόνηση.

Τα ποντίκια με τογονίδιο δεν έδειξαν φόβο απέναντι στο κλουβί, καθώς η ανάμνηση της ηλεκτρικήςδόνησης είχε αντικατασταθεί από νέες πληροφορίες. Αντιθέτως, η άλλη ομάδαφαίνεται πως αντιμετώπιζε πρόβλημα στην αντικατάσταση της παλιάς ανάμνησης.

Οι ερευνητέςπιστεύουν πως μπορούν πλέον να ενισχύσουν τη λειτουργία του Tet1 ώστε ναβοηθήσουν ασθενείς να αντιμετωπίσουν προβλήματα εθισμού και μετατραυματικούστρες.

Η μελέτηδημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuron.