ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελκώδης κολίτιδα: Ενέσιμη θεραπεία μία φορά το μήνα

Μία νέα θεραπεία για την ελκώδη κολίτιδα- η οποία αφορά σε χορήγηση με υποδόρια ένεση μία φορά τον μήνα- λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαική Επιτροπή, δίνοντας ελπίδα στους ασθενείς που ταλαιπωρούνται από την νόσο αυτή.

Ελκώδης κολίτιδα: Ενέσιμη θεραπεία μία φορά το μήνα

Μία νέα θεραπεία για την ελκώδη κολίτιδα- η οποίααφορά σε χορήγηση με υποδόρια ένεση μία φορά τον μήνα- λαμβάνει έγκριση από τηνΕυρωπαική Επιτροπή, δίνοντας ελπίδα στους ασθενείς που ταλαιπωρούνται απότην νόσο αυτή.

Η ελκώδης κολίτιδα (ΕΚ) αποτελεί μια ιδιοπαθήφλεγμονώδη νόσο του εντέρου που προκαλεί χρόνια φλεγμονή σε ολόκληρο το πεπτικόσύστημα και δημιουργεί μια σειρά προβλημάτων στους ασθενείς όπως μεταξύ άλλων αιματηρές κενώσεις, έντονη διάρροια και έντονο κοιλιακόπόνο. Σήμερα υπολογίζεται ότι 1,1 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη και 2,5 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμουποφέρουν από αυτήν την νόσο, τα αίτια της οποίας παραμένουν άγνωστα.

Στηθεραπευτική φαρέτρα αντιμετώπισης της νόσου προστίθεται πλέον ένα νέοθεραπευτικό σχήμα, η γκολιμουμάμπη η οποία έλαβε έγκριση πρόσφατα από τηνΕυρωπαϊκή Επιτροπή για τη θεραπεία τηςμέτριας έως σοβαρής ενεργού ελκώδους κολίτιδας σε ενήλικους ασθενείς πουπαρουσιάζουν ανεπαρκή ανταπόκριση στη συμβατική θεραπεία ή είναι δυσανεκτικοί ήέχουν ιατρικές αντενδείξεις σε αυτές τις θεραπείες. Οι ενήλικες ασθενείς πουυποφέρουν από τις καταβλητικές επιπτώσεις της ελκώδους κολίτιδας έχουν πλέον τηδυνατότητα να λαμβάνουν θεραπεία στο σπίτι με τη γκολιμουμάμπη.

Βάσηγια την έγκριση της γκολιμουμάμπης από την ΕΕ, αναφέρουν στελέχη της φαρμακευτικήςMSD (Merck Sharp & Dohme), αποτέλεσε το κλινικό πρόγραμμα Program of Ulcerative Colitis Research Studies Utilizing an Investigational Treatment (PURSUIT), το οποίο έδειξε ότι η θεραπεία με γκολιμουμάμπηεπιφέρει κλινική ανταπόκριση, κλινική ύφεση, επούλωση του βλεννογόνου καιβελτίωση της ποιότητας ζωής. Η εκτίμηση αυτή στηρίχθηκε στο ερωτηματολόγιο γιατη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBDQ) σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ενεργό ελκώδηκολίτιδα. Επίσης, σύμφωνα με τηνπερίληψη των χαρακτηριστικών του προϊόντος που εγκρίθηκε από την ΕυρωπαϊκήΕπιτροπή, η θεραπεία συντήρησης με τη γκολιμουμάμπη διατηρεί την κλινικήανταπόκριση μέχρι την Εβδομάδα 54. Επιπλέον, από τους ασθενείς που είχαν αρχικά ανταποκριθεί στη θεραπείαεφόδου με γκολιμουμάμπη, αυτοί που παρουσίασαν σταθερή κλινική ύφεση καιεπούλωση του βλεννογόνου τις εβδομάδες 30 και 54, ήταν περισσότεροι στην ομάδαασθενών που έλαβαν γκολιμουμάμπη απ’ ό,τι στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Οιασθενείς που ανταποκρίθηκαν στην αρχική δόση θεραπείας με γκολιμουμάμπηθεωρήθηκαν κατάλληλοι για τυχαιοποίηση στη μελέτη φάσης 3 PURSUIT-Maintenance. Το κύριο τελικόσημείο αυτής της μελέτης ήταν η διατήρηση της κλινικής ανταπόκρισης μέχρι τηνεβδομάδα 54, και τα δευτερεύοντα τελικά σημεία ήταν η κλινική ύφεση και ηεπούλωση του βλεννογόνου (ενδοσκοπική βαθμολογία Mayo 0 ή 1) τις εβδομάδες 30 και 54.