ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BBC: Το στρες στους μεσήλικες οδηγεί στην άνοια

Οι ερευνητέςδιαπίστωσαν ότι το αυξημένο στρες κατά τη μέση ηλικία αυξάνει εκθετικά τονκίνδυνο εκδήλωσης άνοιας, συγκεκριμένα στις γυναίκες.

BBC: Το στρες στους μεσήλικες οδηγεί στην άνοια

Οι ερευνητέςδιαπίστωσαν ότι το αυξημένο στρες κατά τη μέση ηλικία αυξάνει εκθετικά τονκίνδυνο εκδήλωσης άνοιας, συγκεκριμένα στις γυναίκες.

Σύμφωνα με μελέτηπου πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία σε 800 γυναίκες, όσες αντιμετώπιζανστρεσογόνες καταστάσεις όπως ένα διαζύγιο ή πένθος είχαν περισσότερες πιθανότητεςνα εμφανίσουν αργότερα Αλτσχάιμερ.

Όσο μεγαλύτερος οαντίκτυπος του συμβάντος, τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος της άνοιας, αναφέρειτο επιστημονικό περιοδικό BMJ Open.

Οι ερευνητέςδηλώνουν πως πιθανόν να ευθύνονται οι ορμόνες του στρες, καθώς πυροδοτούνμεταβολές στον εγκέφαλο.

Οι ορμόνες τουστρες οδηγούν σε μια σειρά από αλλαγές στο σώμα και επηρεάζουν την αρτηριακήπίεση και τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα, μεταξύ άλλων.

Τα επίπεδα τωνορμονών μπορεί να παραμείνουν υψηλά ακόμη και αρκετά χρόνια μετά από μια τραυματικήεμπειρία.

Στο πλαίσιο της μελέτης,οι γυναίκες πραγματοποίησαν μια σειρά από εξετάσεις όταν βρίσκονταν στην ηλικίατων 30+, 40+ και 50+ και ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τα επόμενα 40 χρόνια.

Στο ξεκίνημα της μελέτης,1 στις 4 γυναίκες είχε δηλώσει ότι έχει βιώσει τουλάχιστον ένα στρεσογόνογεγονός, όπως απώλεια του συζύγου ή απόλυση.

Ίδιος αριθμόςγυναικών ανάφερε τουλάχιστον δύο δυσάρεστα συμβάντα, ενώ 1 στις 5 γυναίκεςανέφερε τουλάχιστον τρία περιστατικά. Οι υπόλοιπες γυναίκες ανέφεραν είτε μεγαλύτεροαριθμό γεγονότων είτε κανένα στρεσογόνο συμβάν.

Όπως αναφέρεταισε άρθρο του BBC, κατά τις επακόλουθεςεξετάσεις, 425 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους και 153 εμφάνισαν άνοια.

Όταν οι ερευνητέςμελέτησαν το ιστορικό των γυναικών αναφορικά με το στρες, διαπίστωσαν όταν υπήρχεσαφής συσχέτιση μεταξύ του στρες και της άνοιας.

Ήταν δύσκολο ναεντοπίσουν εάν το στρες συνέβαλε άμεσα στην εκδήλωση της άνοιας, εάν αποτελούσεένδειξη κάποιου άλλου παράγοντα κινδύνου στο συγκεκριμένο πληθυσμό ή ησυσχέτιση οφειλόταν σε κάποιο εντελώς διαφορετικό παράγοντα.

Γνωρίζουμε ότι οιπαράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την άνοια είναι πολύπλοκοι, καθώς ηηλικία, τα γονίδια και το περιβάλλον παίζουν διαφορετικό ρόλο. Ο καλύτεροςτρόπος να μειώσουμε τον κίνδυνο άνοιας είναι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή,η σωματική άσκηση, η αποχή από το κάπνισμα και ο σωστός έλεγχος της χοληστερίνηςκαι της αρτηριακής πίεσης.