Αυξημένο κίνδυνο, έως και 3,5 φορές, να παρουσιάσουν προβλήματα μνήμης και άνοια στην τρίτη ηλικία, διατρέχουν όσοι άνθρωποι έχουν πολύ λίπος συσσωρευμένο γύρω από την κοιλιά τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην Daily Mail.
Επιστήμονες από το «Rush University Medical Centre», στο Σικάγο, που συνεργάστηκαν με το «National Institutes of Health», διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με αυξημένο κοιλιακό λίπος έχουν χαμηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης που ελέγχει, μεταξύ άλλων, τον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζεται το λίπος στο συκώτι.
Πρόκειται για την πρωτεΐνη «PPARalpha», που βρίσκεται στον ιππόκαμπο, το κέντρο της μνήμης του εγκεφάλου, και ελέγχει τη μνήμη και τη μάθηση.
Όταν οι άνθρωποι είναι υπέρβαροι, η «PPARalpha» εξαντλείται σε πρώτο στάδιο στο συκώτι και εν συνεχεία στον υπόλοιπο οργανισμό.
«Πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο το λίπος συνδέεται με τη μνήμη και τη μάθηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια αποτελεσματική προσέγγιση για την προστασία τόσο της μνήμης, όσο και της μάθησης», εξηγεί ο δρ Kalipada Pahan από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Rush.
Κατά τη διάρκεια πειραμάτων για τις ανάγκες της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι ποντίκια με χαμηλά επίπεδα της «PPARalpha», φάνηκε να έχουν δυσκολία στη μάθηση και τη μνήμη, ενώ η έγχυσή της στον ιππόκαμπο βελτίωσε αυτές τις διαδικασίες.
Είναι βέβαιο πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί πώς είναι δυνατό να διατηρούνται φυσιολογικά τα επίπεδα της «PPARalpha» στον εγκέφαλο, ωστόσο οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη μιας ένεσης για τη βελτίωση της μάθησης και της μνήμης σε άτομα με άνοια.