ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η "κοιλιά" υπεύθυνη για τα προβλήματα μνήμης

Η "κοιλιά" υπεύθυνη για τα προβλήματα μνήμης
Αυξημένο κίνδυνο, έως και 3,5 φορές, να παρουσιάσουν προβλήματα μνήμης και άνοια στην τρίτη ηλικία, διατρέχουν όσοι άνθρωποι έχουν πολύ λίπος συσσωρευμένο γύρω από την κοιλιά τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην Daily Mail.

Αυξημένο κίνδυνο, έως και 3,5 φορές, να παρουσιάσουν προβλήματα μνήμης και άνοια στην τρίτη ηλικία, διατρέχουν όσοι άνθρωποι έχουν πολύ λίπος συσσωρευμένο γύρω από την κοιλιά τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην Daily Mail.

Επιστήμονες από το «Rush University Medical Centre», στο Σικάγο, που συνεργάστηκαν με το «National Institutes of Health», διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με αυξημένο κοιλιακό λίπος έχουν χαμηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης που ελέγχει, μεταξύ άλλων, τον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζεται το λίπος στο συκώτι.

Πρόκειται για την πρωτεΐνη «PPARalpha», που βρίσκεται στον ιππόκαμπο, το κέντρο της μνήμης του εγκεφάλου, και ελέγχει τη μνήμη και τη μάθηση.

Όταν οι άνθρωποι είναι υπέρβαροι, η «PPARalpha» εξαντλείται σε πρώτο στάδιο στο συκώτι και εν συνεχεία στον υπόλοιπο οργανισμό.

«Πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο το λίπος συνδέεται με τη μνήμη και τη μάθηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια αποτελεσματική προσέγγιση για την προστασία τόσο της μνήμης, όσο και της μάθησης», εξηγεί ο δρ Kalipada Pahan από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Rush.

Κατά τη διάρκεια πειραμάτων για τις ανάγκες της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι ποντίκια με χαμηλά επίπεδα της «PPARalpha», φάνηκε να έχουν δυσκολία στη μάθηση και τη μνήμη, ενώ η έγχυσή της στον ιππόκαμπο βελτίωσε αυτές τις διαδικασίες.

Είναι βέβαιο πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί πώς είναι δυνατό να διατηρούνται φυσιολογικά τα επίπεδα της «PPARalpha» στον εγκέφαλο, ωστόσο οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη μιας ένεσης για τη βελτίωση της μάθησης και της μνήμης σε άτομα με άνοια.


BEST OF NETWORK

Επίθεση στον σταθμάρχη του Μετρό: Το θύμα αναγνώρισε τους δράστες - Συνελήφθη και ειδικός φρουρός

Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: Λάθος το άνοιγμα των καταστημάτων – Το 3ο κύμα είναι μπροστά μας

Η Σοφία Μπεκατώρου καταγγέλλει τον βιασμό της και στην Ομοσπονδία δεν τρέχει κάστανο

Συνεπιμέλεια παιδιών: Ανοικτή επιστολή των «Ενεργών Μπαμπάδων» για την καθυστέρηση του νομοσχεδίου

Λιανεμπόριο: Ανοίγουν τα καταστήματα - Πώς θα λειτουργούν - Όλοι οι κανόνες και τα μέτρα προστασίας

Στο νοσοκομείο ο ηθοποιός Γιάννης Καπετάνιος

Καιρός: Καρέ - καρέ οι χιονοπτώσεις του Σαββατοκύριακου, όλα ανοικτά για τη Δευτέρα

Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν από νομό σε νομό - Τι ισχύει από τη Δευτέρα

Αρνητής γρονθοκόπησε δημοτικό αστυνομικό για να μην του κάνει έλεγχο

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr - Εύβοια: Προσοχή! Τηλεφωνική απάτη – Πώς ξεγελούν τα θύματα

Αυτοί είναι οι ζηλιάρηδες του ζωδιακού κύκλου

SMS στο 13033: Με αυτόν τον κωδικό θα πάτε στα καταστήματα – Μέχρι δυο ώρες η ισχύς του μηνύματος