ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πιο επιρρεπή στα ψυχολογικά προβλήματα τα παιδιά των φυλακισμένων

Έως και 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουνψυχολογικά προβλήματα, εν συγκρίσει με τα υπόλοιπα, έχουν όσα παιδιά έχουν στηφυλακή τον ένα γονιό τους ή ακόμα χειρότερα και τους δύο, σύμφωνα με τασυμπεράσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος «COPING»
Πιο επιρρεπή στα ψυχολογικά προβλήματα τα παιδιά των φυλακισμένων

Έως και 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουνψυχολογικά προβλήματα, εν συγκρίσει με τα υπόλοιπα, έχουν όσα παιδιά έχουν στηφυλακή τον ένα γονιό τους ή ακόμα χειρότερα και τους δύο, σύμφωνα με τασυμπεράσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος «COPING», που συντονίστηκε από τοβρετανικό πανεπιστήμιο του Χάντερσφιλντ και δημοσιεύει το BBC.

Το πρόγραμμα «COPING» εστίασε σε τέσσερις χώρες: Βρετανία,Σουηδία, Γερμανία και Ρουμανία και χρηματοδοτήθηκε από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιογια την Έρευνα της ΕΕ.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτριαΑντέλ Τζόουνς, πολλά από τα παιδιά των φυλακισμένων παραμελούνται από τοσύστημα, ζώντας, παράλληλα, με το κοινωνικό στίγμα.

Το πρόγραμμα συστήνει στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες ναδείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία και να δώσουν προτεραιότητα στις ανάγκες τωνπαιδιών των φυλακισμένων, από την

αρχή κιόλας της σύλληψης του γονέα, αλλά καικατά τη διάρκεια κράτησης, έως την αποφυλάκιση.

Στη σχετική έκθεση, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο ότι τοπαιδί επιβάλλεται να έρχεται σε επαφή με τους φυλακισμένους γονείς του και, σεαυτό το πλαίσιο, να λαμβάνεται υπόψη η απόσταση της φυλακής από το παιδί.

«Ήδη από την πρώτη στιγμή της σύλληψης του γονέα ή τηςαστυνομικής έρευνας στο σπίτι του, η όλη διαδικασία μπορεί να δημιουργήσειμεγάλο στρες σε ένα παιδί, ιδίως αν συμβούν γεγονότα όπως το σπάσιμο της πόρταςαπό τους αστυνομικούς για να μπουν στο σπίτι ή η ακινητοποίηση του γονιού μεχειροπέδες», εξηγεί η επικεφαλής Αντέλ Τζόουνς και προσθέτει:

«Στα παιδιά σπάνια δίνεται μια εξήγηση για το τι συμβαίνεικαι συχνά δεν έχουν καν την ευκαιρία να αποχαιρετίσουν τους γονείς τους πουσυλλαμβάνονται. Η τραυματική εμπειρία για ένα παιδί μπορεί να επιδεινωθεί, ανκαταστραφούν προσωπικά αντικείμενα του, όπως παιγνίδια, π.χ. κατά την έρευνατων αστυνομικών στο σπίτι για ναρκωτικά.»

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως, στην πλειονότητα τωνπεριπτώσεων, τα παιδιά των φυλακισμένων εκτίθενται σε πολλαπλές ψυχολογικές καικοινωνικές πιέσεις, καθώς η οικογένειά τους διαλύεται, ενώ, παράλληλα, ζουν μεαυξημένα οικονομικά προβλήματα και δυσχέρειες.