ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παχυσαρκία και κρίση πάνε χέρι χέρι...

Μπορεί η κρίση να χτυπάει κόκκινο το ίδιο όμως κάνει και η παχυσαρκία, και μάλιστα στα παιδιά, μεαποτέλεσμα να καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για να αντιμετωπιστεί το μείζοναυτό θέμα δημόσιας υγείας πλέον.
Παχυσαρκία και κρίση πάνε χέρι χέρι...

Μπορεί η κρίση να χτυπάει κόκκινο το ίδιο όμως κάνει και η παχυσαρκία, και μάλιστα στα παιδιά, μεαποτέλεσμα να καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για να αντιμετωπιστεί το μείζοναυτό θέμα δημόσιας υγείας πλέον.

Εξάλλου, και ο ΠαγκόσμιοςΟργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει την παχυσαρκία ως ένα από τα μεγαλύτεραπροβλήματα δημόσιας υγείας. Για να ελεγχθεί η εξελισσόμενη αυτή επιδημία, οιτάσεις στην παχυσαρκία πρέπει να παρακολουθούνται μέσα από πληθυσμιακές μελέτες και να διεξάγονται προγράμματαπρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης.

Την αυξητική συχνότητα της παχυσαρκίαςστην Ελλάδα υπογράμμισαν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της ΕλληνικήςΙατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ), κ.κ. Αντώνης Αλαβέρας και ΕυθύμιοςΚαπάνταης, με αφορμή την Εβδομάδα Παχυσαρκίας, την οποία διοργανώνει η ΕΙΕΠ από19 έως 26 Οκτωβρίου 2013.


Την εξάπλωση της παχυσαρκίας επιβεβαιώνουν τα ευρήματα της νέας πανελλήνιαςμελέτης της ΕΙΕΠ σε παιδιά ηλικίας 8 και 10 ετών, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκήςπροσπάθειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον προσδιορισμό και τονπεριορισμό της παιδικής παχυσαρκίας.

Στη μελέτη που διεξήχθη στις αρχές του2012, συμμετείχαν 2.755 μαθητές της Β' τάξης του Δημοτικού Σχολείου και 2.924της Δ' τάξης. Τα αποτελέσματα ήταν δυσοίωνα. Στα αγόρια της Β' τάξης το ποσοστόπαχυσαρκίας ήταν 14% ενώ στα κορίτσια 13%. Αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι το36% των αγοριών και το 37% των κοριτσιών είχε βάρος άνω του φυσιολογικού. Ταποσοστά στην Δ' τάξη είναι ακόμα πιο ανησυχητικά, καθώς ενώ το ποσοστό τηςπαχυσαρκίας ήταν ανάλογο, 14% στα αγόρια και 13% στα κορίτσια, το συνολικόποσοστό των παιδιών με σωματικό βάρος μεγαλύτερο του φυσιολογικού ανέρχονταν σε44% για τα αγόρια και 41% για τα κορίτσια.


Τα ευρήματα καταδεικνύουν σημαντική αυξητική τάση των ποσοστών παχυσαρκίας καισωματικού βάρους άνω του φυσιολογικού, κατά 50% σε βάθος δεκαετίας, καθώς στηνπροηγούμενη πανελλήνιας εμβέλειας μελέτη της ΕΙΕΠ το 2003 (Tzotzas T, KapantaisE, et al. HIPPOKRATIA 2011,15;1:48-53), τα αγόρια και τα κορίτσια ηλικίας 6 έως12 ετών εμφάνιζαν ποσοστό παχυσαρκίας 9% και 6% αντίστοιχα, ενώ βάρος άνω τουφυσιολογικού είχε μόνο το 31% των αγοριών και το 27% των κοριτσιών.

Εν τω μεταξύ,έγινε γνωστό το πρόγραμμα «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία:Αποτύπωση, Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας – Δράσεις για τηνΆσκηση και την Υγιεινή Διατροφή», που συγχρηματοδοτείται από τηνΕυρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Υγείας και αφορά στην υλοποίηση δράσεων αγωγής καιπροαγωγής της υγείας του παιδικού πληθυσμού σε όλη την επικράτεια.

Το πρόγραμμαεκπονείται από Επιστημονική Ομάδα με επιστημονικά υπεύθυνο τον κ.Στέφανο Μιχαλάκο Παιδίατρο –Παιδοενδοκρινολόγο, Συντονιστή Διευθυντή με συνεργασία του Ενδοκρινολογικού Τμ.–Τμ. Αύξησης και Ανάπτυξης του ΝοσοκομείουΠαίδων Π. Α. Κυριακού.

Το παρόν πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο φάσεις:

- ΗΠρώτη Φάση του προγράμματος η οποία ολοκληρώθηκε αφορούσε την εκπόνηση σε πανελλαδικό επίπεδο, επιδημιολογικήςμελέτης, με στόχο την καταγραφή του επιπολασμού της παιδικής παχυσαρκίας,καθώς επίσης τη διερεύνηση της διαφοροποίησης του επιπολασμού ανάλογα με το φύλο,την ηλικιακή ομάδα ανά περιφέρεια της ελληνικής επικράτειας.

Κατά την πρώτη φάση, μετά από έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και τηνΑρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, έγιναν μετρήσεις σε 278 σχολεία με 40000 μαθητές. Η φάση αυτή υλοποιήθηκε τοσχολικό έτος 2011-2012 και το πρώτο τρίμηνο του σχολικού έτους 2012-2013.

- Η Δεύτερη Φάση αφορά σε εξάμηνηπαρέμβαση σε 85 σχολεία στα οποία θα πραγματοποιηθούν δράσεις με κύριο στόχο την αλλαγή των στάσεων και τωνπεποιθήσεων που έχουν τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί για τη σωστή διατροφή και την άσκηση. Οι τέσσερις συμπεριφορές στις οποίες θαεστιάσει η παρέμβαση είναι η κατανάλωση πρωινού, τα ενδιάμεσα γεύματα, ηκαθιστική συμπεριφορά και η φυσική δραστηριότητα.