ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντικαπνιστική καμπάνια με διαδραστικό οδηγό

Ένα πρωτότυποτρόπο επέλεξαν οι Φιλανδοί ώστε να ενημερώσουν το κοινό για τις σοβαρέςσυνέπειες του καπνίσματος. Ο διαδραστικός οδηγός Tobacco Body παρουσιάζει πώς το κάπνισμα επηρεάζει το ανδρικό και το γυναικείο σώμα,συγκρίνοντας καπνιστές και μη καπνιστές.

Αντικαπνιστική καμπάνια με διαδραστικό οδηγό

Ένα πρωτότυποτρόπο επέλεξαν οι Φιλανδοί ώστε να ενημερώσουν το κοινό για τις σοβαρέςσυνέπειες του καπνίσματος. Ο διαδραστικός οδηγός Tobacco Body παρουσιάζει πώς το κάπνισμα επηρεάζει το ανδρικό και το γυναικείο σώμα,συγκρίνοντας καπνιστές και μη καπνιστές.

Ο οδηγός εστιάζειστα παρακάτω σημεία:

1. Ακμή

Οι καπνιστέςείναι πιο πιθανό να εμφανίσουν στίγματα στην επιδερμίδα σε σχέση με τους μηκαπνιστές. Το κάπνισμα περιορίζει τη ροή του αίματος κι έτσι υπάρχει αυξημένοςκίνδυνος λοίμωξης. Στους καπνιστές, η ακμή αντιμετωπίζεται δυσκολότερα σε σχέσημε τους μη καπνιστές.

2. Τριχοφυΐα στα χέρια και το πρόσωπο

Οι γυναίκες πουκαπνίζουν μπορεί να παρουσιάσουν αυξημένη τριχοφυΐα στα χέρια και το πρόσωπο,καθώς αυξάνονται οι ανδρικές ορμόνες.

3. Αιμοφόρα αγγεία

Στην εικόναφαίνεται ένας θρόμβος, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνικό, πρόωρο θάνατο. Οκίνδυνος θρόμβου στους καπνιστές είναι διπλάσιος σε σχέση με τους μη καπνιστές.

4. Αναπνοή

Η κακοσμία τουστόματος ονομάζεται χαλίτωση και επιδεινώνεται σημαντικά λόγω του καπνίσματος.

5. Πρόσωπο

Η επιδερμίδα τωνκαπνιστών δε φαίνεται υγιής, καθώς οι χημικές ουσίες καταστρέφουν τις ελαστικέςίνες.

6. Γεννητικά όργανα

Το συκώτι τωνκαπνιστών διασπά τα οιστρογόνα στις γυναίκες, με αποτέλεσμα η σεξουαλική τους ζωήνα μην είναι τόσο καλή όσο των μη καπνιστών. Στους άνδρες, το κάπνισμα οδηγείσε μειωμένη ροή αίματος στα γεννητικά όργανα κι έτσι μπορεί να εκδηλωθείστυτική δυσλειτουργία.

7. Μαλλιά

Οι καπνιστέςέχουν αδύναμα μαλλιά που σπάνε εύκολα. Παράλληλα, έχουν αυξημένες πιθανότητεςνα εμφανίσουν νωρίς άσπρες τρίχες ή να παρουσιάσουν τριχόπτωση.

8. Πνεύμονες

Η σκουρόχρωμηπεριοχή που φαίνεται στην εικόνα αποτυπώνει την ύπαρξη καρκίνου. Το κάπνισμαείναι η αιτία των 9 από τα 10 περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα.

9. Δόντια

Το ξεθωριασμένοχαμόγελο είναι συχνά αυτό που προδίδει τον καπνιστή. Η πίσσα κολλά στα δόντιακαι καταστρέφει το σμάλτο, με αποτέλεσμα τον αποχρωματισμό.

10. Νύχια

Η νικοτίνηπροκαλεί επίσης αποχρωματισμό των νυχιών. Το κίτρινο χρώμα στα νύχια προδίδει τιςσυνήθειες των ανδρών και των γυναικών.

11. Εγκυμοσύνη

Οι χημικές ουσίεςαπό το τσιγάρο μεταφέρονται στο έμβρυο μέσω του ομφάλιου λώρου.

12. Στομάχι

Το κάπνισμαπροκαλεί επίσης έλκος στο στομάχι. Η νικοτίνη του τσιγάρου εμποδίζει το στομάχινα πολεμήσει το ελικοβακτηρίδιο που προκαλεί το έλκος.

13. Στρες

Παρά τηνπεποίθηση ότι το κάπνισμα χαλαρώνει, οι καπνιστές αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουνπερισσότερο στρες και νευρικότητα.

14. Επιπρόσθετο βάρος

Το κάπνισμαμπορεί να οδηγήσει σε επιπρόσθετο βάρος, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.

15. Ρυτίδες

Το κάπνισμα οδηγείσε μείωση του κολλαγόνου και της ελαστίνης της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα τηνεμφάνιση ρυτίδων.

16. Σπέρμα

Οι τοξίνες από τοκάπνισμα μειώνουν την πυκνότητα και την κινητικότητα των κυττάρων του σπέρματος,ενώ καταστρέφουν τη δομή των κυττάρων.