ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν έχουμε απώλεια συνείδησης

Τι ακριβώς συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο, όταν εισέρχεταισε κατάσταση απώλειας της συνείδησης, προσπάθησαν να κατανοήσουν ψυχολόγοι  από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν έχουμε απώλεια συνείδησης

Τι ακριβώς συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο, όταν εισέρχεταισε κατάσταση απώλειας της συνείδησης, προσπάθησαν να κατανοήσουν ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο της

Καλιφόρνιας, οι οποίοιδημοσιεύουν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «PLOS Computational Biology».

Προκειμένου να μελετήσουν τη ροή των πληροφοριών στουςεγκεφάλους 12 υγιών εθελοντών, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνική της μαγνητικήςτομογραφίας.

Στους εθελοντές, ηλικίας μεταξύ 18 και 31 ετών, χορηγήθηκεαναισθητικό φάρμακο (προποφόλη) για να χάσουν τις αισθήσεις τους, ώστε οεγκέφαλός τους να μπει στην κατάσταση που ήθελαν να εξετάσουν.

Κατόπιν οι ερευνητές παρακολούθησαν τις αλληλεπιδράσεις τωνδικτύων του εγκεφάλου, χρησιμοποιώντας ειδικά μαθηματικά μοντέλα.

«Προκύπτει ότι, όταν υπάρχει απώλεια συνειδήσεως, ηεπικοινωνία μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του εγκεφάλου, καθίσταται εξαιρετικάδύσκολη. Είναι σαν να έχει ξαφνικά απομακρυνθεί υπερβολικά κάθε περιοχή τουεγκεφάλου από τις υπόλοιπες, κάνοντας έτσι εξαιρετικά δύσκολη τη μετάβαση τηςπληροφορίας από το ένα τμήμα προς το άλλο.

Αυτό το εύρημα δείχνει ότι η συνείδηση δεν εντοπίζεται σεένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου, αλλά προκύπτει από τον τρόπο κατά τονοποίο, τα δισεκατομμύρια των νευρικών κυττάρων επικοινωνούν το ένα με το άλλο»,εξήγησε, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα του πειράματος, ο επικεφαλής της μελέτης,καθηγητής Ψυχολογίας και Νευροχειρουργικής, Martin Monti.