ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Θα το κόψω από... Δευτέρα!"

Αν σκέφτεστε να κόψετε το τσιγάρο, τότε το πιθανότερο είναινα το κάνετε από… Δευτέρα!

"Θα το κόψω από... Δευτέρα!"

Αν σκέφτεστε να κόψετε το τσιγάρο, τότε το πιθανότερο είναινα το κάνετε από… Δευτέρα!

Αυτό προέκυψε από μία νέα επιστημονική έρευνα, πουπραγματοποίησαν ερευνητές των πανεπιστημίων Τζον Χόπκινς και Καλιφόρνια του ΣανΝτιέγκο, καθώς και του Ινστιτούτου της Σάντα Φε και συγκεκριμένα ότι σε όλο τονκόσμο οι άνθρωποι έχουν μια αυξημένη τάση να σταματήσουν το κάπνισμα στην αρχήτης εβδομάδας και ιδίως την κάθε Δευτέρα.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζον Άιερς, πουδημοσίευσαν τη μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου «JAMAInternal Medicine», τα συμπεράσματα προέκυψαν από την ανάλυση αναζητήσεων πουγίνονται μέσω της Google σε διάφορες γλώσσες και αφορούν στο κόψιμο τουτσιγάρου.

Η αναλογία τέτοιων φράσεων στο σύνολο των αναζητήσεων ανάημέρα έδειξε ότι υπάρχει μια παρόμοια τάση στις αγγλόφωνες, τις γαλλόφωνες, τιςισπανόφωνες, τις κινεζόφωνες, τις ρωσόφωνες χώρες και αλλού, καθώς οι καπνιστέςδιεθνώς για κάποιο λόγο έχουν αυξημένη προθυμία να ξεκινήσουν το κόψιμο τουκαπνίσματος κάθε Δευτέρα.

Χαρακτηριστικά, οι σχετικές αναζητήσεις στη Google, στις αγγλόφωνεςχώρες, είναι κατά μέσο όρο τις Δευτέρες 11% περισσότερες από τις Τετάρτες, 67%περισσότερες από ό,τι τις Παρασκευές και 145% περισσότερες σε σχέση με ταΣάββατα.

Επί συνόλου, οι σχετικές αναζητήσεις πληροφοριών, συμβουλώνκαι ψυχολογικής υποστήριξης για τη διακοπή του καπνίσματος σε αγγλικά, γαλλικά,ισπανικά, πορτογαλικά, κινεζικά και ρωσικά, τη Δευτέρα, είναι κατά 25%περισσότερες από τον μέσο όρο των υπόλοιπων έξι ημερών της εβδομάδας.

«Η έρευνα καταρρίπτει τη διαδεδομένη ευρέως αντίληψη πως ηαπόφαση για το κόψιμο του καπνίσματος είναι απρόβλεπτη ή ακόμα και χαοτική.Στην πραγματικότητα, δεν είναι καθόλου χαοτική, αντίθετα υπάρχει παγκοσμίως έναπρότυπο συλλογικής συμπεριφοράς, που εξαρτάται από την ημέρα της εβδομάδας»,εξηγεί ο Τζον Άιερς.