ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί οι γυναίκες κουράζονται πιο εύκολα από τους άνδρες

Σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα, που πραγματοποίησανερευνητές από Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ στον Καναδά
Γιατί οι γυναίκες κουράζονται πιο εύκολα από τους άνδρες

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι γυναίκες έχουν μικρότερηαντοχή στη σωματική άσκηση;

Σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα, που πραγματοποίησανερευνητές από Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ στον Καναδά, και δημοσιεύεται στο περιοδικόπειραματικής φυσιολογίας «Εxperimental Physiology», αυτό οφείλεται στο ότι οιπνεύμονες των γυναικών είναι μικρότεροι από των ανδρών.

Ως αποτέλεσμα οι μύες τους, ιδιαίτερα του διαφράγματος,υποχρεώνονται να δουλέψουν σκληρότερα από τους ανδρικούς.

Για τις ανάγκες της μελέτης εξετάστηκαν 25 υγιείς γυναίκεςκαι 25 υγιείς άνδρες ηλικίας 20 έως 40 ετών, που ασκούνταν σε ποδήλατο, ενώ μίαειδική συσκευή κατέγραφε πόσο βαθιά και πόσο γρήγορα ανέπνεαν σε διαφορετικάεπίπεδα έντασης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντένις Τζένσεν, μελέτησαντη λειτουργία του διαφράγματος, του μυός που ελέγχει τη λειτουργία τωνπνευμόνων, και διαπίστωσαν ότι αυτό υποχρεούται να κινηθεί πολύ πιο έντονα στιςγυναίκες, προκειμένου να αντισταθμιστεί το μικρό μέγεθος των πνευμόνων.

Την ίδια ώρα, καταγράφονταν τα νευρικά σήματα που στέλνοντανστους μύες του διαφράγματος για να ελέγξουν την κίνησή του, προκύπτοντας ότι η δραστηριότηταήταν σαφώς πιο έντονη στις γυναίκες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παραπάνω εξηγούν γιατί οιγυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως βρογχίτιδα, εμφύσημα και δύσπνοια.