ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επανεμφάνιση πολιομυελίτιδας

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν Γερμανοί εμπειρογνώμονεςστις μολυσματικές ασθένειες, οι οποίοι σε έκθεσή τους, που φιλοξενείται στοέγκριτο επιστημονικό περιοδικό  «TheLancet», προειδοποιούν για την επανεμφάνιση της πολυομυελίτιδας στη Συρία, ηοποία μπορεί να απειλήσει γειτονικές χώρες, καθώς και την Ευρώπη.

Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επανεμφάνιση πολιομυελίτιδας

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν Γερμανοί εμπειρογνώμονεςστις μολυσματικές ασθένειες, οι οποίοι σε έκθεσή τους, που φιλοξενείται στοέγκριτο επιστημονικό περιοδικό «TheLancet», προειδοποιούν για την επανεμφάνιση της πολυομυελίτιδας στη Συρία, ηοποία μπορεί να απειλήσει γειτονικές χώρες, καθώς και την Ευρώπη.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε την εμφάνισητουλάχιστον δέκα κρουσμάτων πολυομυελίτιδας στη Συρία, όπου η εμβολιαστικήκάλυψη μειώθηκε σημαντικά στη διάρκεια του εμφυλίου», τονίζουν οι καθηγητέςΜάρτιν Άιχνερ από το Πανεπιστήμιο του Τούμπινγκεν και Στεφάν Μπρόκμαν από τηνΠεριφερειακή Υπηρεσία Υγείας του Ροϊτλίνγκεν.

Οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες ανησυχούν ότι με την έξοδο ενόςμεγάλου αριθμού Σύρων προσφύγων προς τις γειτονικές χώρες και την Ευρώπη,υπάρχει σήμερα σοβαρός κίνδυνος επανεμφάνισης του ιού σε περιοχές στις οποίεςέχει εξαλειφθεί η πολυομυελίτιδα, εδώ και πολλές δεκάδες χρόνια.

Την ίδια ώρα μια μαζική εκστρατεία εμβολιασμού κατά τηςπολιομυελίτιδας έχει ξεκινήσει στη Συρία και σε έξι ακόμη χώρες της ΜέσηςΑνατολής με στόχο να προστατευθούν από την ασθένεια 20 εκατομμύρια παιδιά, όπωςανακοίνωσαν σήμερα από τη Γενεύη η UNICEF και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Περίπου 650.000 παιδιά έχουν ήδη εμβολιαστεί στη Συρία, απότα οποία τα 116.000 στην Ντέιρ αλ Ζορ, όπου έχουν καταγραφεί περιστατικάπολιομυελίτιδας.

Ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε στις 29 Οκτωβρίου δέκα περιπτώσειςπολιομυελίτιδας σε παιδιά στη Συρία, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.