ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κουνούπια θα "προστατεύουν" από το δάγκειο πυρετό στο μέλλον

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 390 εκατομμύρια άνθρωποιπροσβάλλονται από δάγκειο πυρετό στις τροπικές χώρες.

Κουνούπια θα "προστατεύουν" από το δάγκειο πυρετό στο μέλλον

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 390 εκατομμύρια άνθρωποιπροσβάλλονται από δάγκειο πυρετό στις τροπικές χώρες.

Ο δάγκειος πυρετός είναι γνωστός για τους πόνους πουπροκαλεί στα κόκαλα και τους ισχυρούς πονοκεφάλους των ασθενών. Δεν υπάρχει εμβόλιοή συγκεκριμένη θεραπεία. Όλα προκαλούνται από τσίμπημα από θηλυκό κουνούπι, πουμεταδίδει τον ιό από έναν μολυσμένο άνθρωπο.

Τώρα, ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγιεινής καιΕπιδημιολογίας του Βιετνάμ πειραματίζονται με κουνούπια, μολύνοντάς τα επίτηδεςμε ένα βακτήριο που ονομάζεται Βολμπάχια.

Στόχος αυτού του πειράματος είναι να μην μπορούν πλέον τακουνούπια να μεταδίδουν δάγκειο πυρετό στους ανθρώπους.

«Τα θηλυκά κουνούπια που κουβαλούν το Βολμπάχια, θαμεταφέρουν το βακτήριο και στις επόμενες γενιές. Αυτό σημαίνει ότι το αρσενικόθα συνεχίσει να είναι στείρο, όταν ζευγαρώνει με μη μολυσμένο κουνούπι. Ωςαποτέλεσμα, τα κουνούπια που μεταφέρουν το Βολμπάχια θα αντικαταστήσουνβαθμιαία τον άγριο πληθυσμό και θα μειώσουν την πιθανότητα μετάδοσης τουδάγκειου πυρετού στους ανθρώπους», εξηγούν οι επιστήμονες.

Για την ώρα, τα κουνούπια απελευθερώνονται σεπροστατευμένους χώρους σε μικρές απομακρυσμένες περιοχές, προκειμένου ναελεγχθεί η επιτυχία του εγχειρήματος, πριν η μέθοδος εφαρμοστεί σε κατοικημένεςπεριοχές.

«Είμαι ενθουσιασμένος με αυτά τα αποτελέσματα, γιατί οδάγκειος πυρετός ταλαιπωρεί ενδημικά το Βιετνάμ. Ελπίζουμε στο μέλλον, οιδοκιμές που κάνουμε να μας επιτρέψουν να εφαρμόσουμε όλα αυτά σε μια μεγαλύτερηκλίμακα, οπότε και θα μπορούμε να γεμίσουμε με κουνούπια που έχουν Βολμπάχιαόλη την πόλη», επισήμανε ο Σάιμον Κούτσερ, υπεύθυνος του προγράμματος εξάλειψηςτου δάγκειου πυρετού στο Βιετνάμ.