ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μακρή: ξεπερνούν το 1 εκατ. οι διεγνωσμένοι διαβητικοί στην Ελλάδα

Ξεπερνούντο 1 εκατομμύριο οι διεγνωσμένοι διαβητικοί στην χώρα μας, σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας κυρία Ζέττα Μακρή, και ο αριθμός αυτός αυξάνεταικατά πολύ εάν συνυπολογίσουμε τα άτομα που δε γνωρίζουν το πρόβλημά τους.
Μακρή: ξεπερνούν το 1 εκατ. οι διεγνωσμένοι διαβητικοί στην Ελλάδα

Ξεπερνούντο 1 εκατομμύριο οι διεγνωσμένοι διαβητικοί στην χώρα μας και ο αριθμός αυτός αυξάνεταικατά πολύ εάν συνυπολογίσουμε τα άτομα που δε γνωρίζουν το πρόβλημά τους.

Αυτόυπογραμμίζει η υφυπουργός Υγείας κυρία Ζέττα Μακρή με την ευκαιρία της σημερινήςΠαγκόσμιας Ημέρα κατά του Διαβήτη, σημειώνοντας ότι τοπρόβλημα του σακχαρώδη διαβήτη, έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας τα τελευταίαχρόνια, καθώς οι πάσχοντες ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια διεθνώς, αριθμός οοποίος προβλέπεται να διπλασιαστεί μέσα στην επόμενη εικοσαετία.

«Απότις συνολικές δράσεις μας δε θα μπορούσε να λείπει η θέσπιση συνεργασιών με μεγάλουςεπιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς», είπε η κυρία Μακρή, «όπως είναι το Ε.ΚΕ.ΔΙ.(Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και τωνΕπιπλοκών του), ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος, επί20 και πλέον έτη, παρακολουθεί, καταγράφει και συντονίζει τις δράσεις κατά τουσακχαρώδη διαβήτη».

Ηκυρία Μακρή αναφέρθηκε και στη σημαντική συμβολή του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, οοποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα του Υπουργείου, με τη διενέργεια ΔΩΡΕΑΝμετρήσεων γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) στο ΙατρείοΚοινωνικής Αποστολής του Συλλόγου και της ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς ΑρχιεπισκοπήςΑθηνών. Οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 9:00 – 17:00.

«Πρέπεινα εξάρουμε τη συνδρομή του Προέδρου του Ι.Σ.Α. κυρίου Γεωργίου Πατούλη στηνπροσπάθειά μας, στην οποία ελπίζουμε ότι θα βρούμε συμμάχους και όλους τουςυπόλοιπους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς που ασχολούνται με το θέμα»,κατέληξε η Υφυπουργός.

Εντω μεταξύ, από το βράδυ της Δευτέρας 11 Νοεμβρίου το κτίριο του Κοινοβουλίου είναι «ντυμένο» στομπλε χρώμα του διαβήτη και θα παραμείνει φωτισμένο μέχρι και σήμερα το βράδυ. ΗΒουλή αποτελεί ένα από τα πλέον εμβληματικά κτίρια και ιστορικά μνημεία πουφωταγωγούνται παγκοσμίως, όπως είναι η Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο τηςΓερμανίας, η Όπερα του Σύδνεϋ στην Αυστραλία, το άγαλμα της Μικρής Γοργόνας στολιμάνι της Κοπεγχάγης στη Δανία, ο Οβελίσκος του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινήκλπ.

Τηνφωταγώγηση πραγματοποίηση η υφυπουργός κυρία Μακρή, στο Εθνικό Κέντρο ΕπιχειρήσεωνΥγείας, παρουσία των προέδρων ΕΚΕΔΙ και ΙΣΑ καθηγητή Στέλιου Ράπτη και Γ.Πατούλη.