ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μακρή: ξεπερνούν το 1 εκατ. οι διεγνωσμένοι διαβητικοί στην Ελλάδα

Μακρή: ξεπερνούν το 1 εκατ. οι διεγνωσμένοι διαβητικοί στην Ελλάδα
Ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο οι διεγνωσμένοι διαβητικοί στην χώρα μας, σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας κυρία Ζέττα Μακρή, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατά πολύ εάν συνυπολογίσουμε τα άτομα που δε γνωρίζουν το πρόβλημά τους.

Ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο οι διεγνωσμένοι διαβητικοί στην χώρα μας και ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατά πολύ εάν συνυπολογίσουμε τα άτομα που δε γνωρίζουν το πρόβλημά τους.

 

Αυτό υπογραμμίζει η υφυπουργός Υγείας κυρία Ζέττα Μακρή με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρα κατά του Διαβήτη, σημειώνοντας ότι   το πρόβλημα του σακχαρώδη διαβήτη, έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας τα τελευταία χρόνια, καθώς οι πάσχοντες ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια διεθνώς, αριθμός ο οποίος προβλέπεται να διπλασιαστεί μέσα στην επόμενη εικοσαετία.

 

«Από τις συνολικές δράσεις μας δε θα μπορούσε να λείπει η θέσπιση συνεργασιών με μεγάλους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς», είπε η κυρία Μακρή, «όπως είναι το Ε.ΚΕ.ΔΙ. (Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του), ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος, επί 20 και πλέον έτη, παρακολουθεί, καταγράφει και συντονίζει τις δράσεις κατά του σακχαρώδη διαβήτη». 

 

Η κυρία Μακρή αναφέρθηκε και στη σημαντική συμβολή του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα του Υπουργείου, με τη διενέργεια ΔΩΡΕΑΝ μετρήσεων γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Συλλόγου και της ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 9:00 – 17:00.

 

«Πρέπει να εξάρουμε τη συνδρομή του Προέδρου του Ι.Σ.Α. κυρίου Γεωργίου Πατούλη στην προσπάθειά μας, στην οποία ελπίζουμε ότι θα βρούμε συμμάχους και όλους τους υπόλοιπους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς που ασχολούνται με το θέμα», κατέληξε η Υφυπουργός. 

 

Εν τω μεταξύ, από το βράδυ της Δευτέρας 11 Νοεμβρίου  το κτίριο του Κοινοβουλίου είναι «ντυμένο» στο μπλε χρώμα του διαβήτη και θα παραμείνει φωτισμένο μέχρι και σήμερα το βράδυ. Η Βουλή αποτελεί ένα από τα πλέον εμβληματικά κτίρια και ιστορικά μνημεία που φωταγωγούνται παγκοσμίως, όπως είναι η Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο της Γερμανίας, η Όπερα του Σύδνεϋ στην Αυστραλία, το άγαλμα της Μικρής Γοργόνας στο λιμάνι της Κοπεγχάγης στη Δανία, ο Οβελίσκος του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή κλπ.

 

Την φωταγώγηση πραγματοποίηση η υφυπουργός κυρία Μακρή, στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, παρουσία των προέδρων ΕΚΕΔΙ και ΙΣΑ καθηγητή Στέλιου Ράπτη και Γ. Πατούλη.