ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παν. Θεσσαλίας: Οι βιταμίνες C και E δεν βελτιώνουν τις αθλητικές επιδόσεις

Aπαραίτητο θεωρούν οι επιστήμονες το οξειδωτικό στρες για όσους προπονούνται,ενώ οι δύο βιταμίνες C και Eδεν φαίνεται ότι βελτιώνουν σημαντικά την αθλητική απόδοση.

Το θέμα,εξετάζει αυτή την περίοδο το Εργαστήριο Βιοχημείας της Ασκησης του ΚέντρουΕρευνας  και Αξιολόγησης της ΦυσικήςΑπόδοσης του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Παν. Θεσσαλίας: Οι βιταμίνες C και E δεν βελτιώνουν τις αθλητικές επιδόσεις

Aπαραίτητο θεωρούν οι επιστήμονες το οξειδωτικό στρες για όσους προπονούνται,ενώ οι δύο βιταμίνες C και Eδεν φαίνεται ότι βελτιώνουν σημαντικά την αθλητική απόδοση.

Το θέμα,εξετάζει αυτή την περίοδο το Εργαστήριο Βιοχημείας της Ασκησης του ΚέντρουΕρευνας και Αξιολόγησης της ΦυσικήςΑπόδοσης του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Από έρευνες που έχουν γίνει στο συγκεκριμένο εργαστήριο,αλλά και άλλες ερευνητικές εργασίες και σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή βιοχημείαςτης άσκησης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Θανάσης Τζιαμούρτας δεν είναι απολύτωςσίγουρο πως μπορεί να δοθεί μια ξεκάθαρη κατευθυντήρια οδηγία για τη δοσολογίαλήψης των βιταμινών C και Ε από τους αθλητές.

Πολλοί ερευνητές αναφέρουν - και συμφωνεί ο ίδιος ο καθηγητής μαζί τους - ότι το οξειδωτικόστρες είναι απαραίτητο για να επέλθουν προπονητικές προσαρμογές και μεταβολήαυτού, με τη λήψη αυξημένης ποσότητας αντιοξειδωτικών ουσιών, μπορεί ναεπηρεάσει την απόδοση. Αυτό βέβαια δε σημαίνει, διευκρινίζει ο κ. Τζιαμούρτας,ότι δεν μπορεί να πάρει κάποιος αρκετή ποσότητα αυτών των βιταμινών διαμέσουτης διατροφής, καταναλώνοντας αρκετά φρούτα και λαχανικά. Ίσως, μάλιστα, αυτόςο τρόπος να είναι και ο πιο σωστός.

"Είναι γενικά παραδεκτό", λέει ο κ.Τζιαμούρτας, "πως τόσο η βιταμίνη C όσο και η βιταμίνη Ε έχουναντιοξειδωτική δράση. Ο ρόλος τους είναι να δωρίζουν ένα ηλεκτρόνιο σε μόριαπου αποκαλούνται ελεύθερες ρίζες και με τον τρόπο αυτό να τις επαναφέρουν στημη-επιβλαβή για τα κύτταρα του οργανισμού μορφή. Εκτός των δύο αυτών βιταμινώνυπάρχουν πολλές άλλες ουσίες, συμπεριλαμβανομένων και ενζύμων, οι οποίες έχουνπαρόμοια δράση και συγκαταλέγονται στην κατηγορία των αντιοξειδωτικών ουσιών. Οδιαχωρισμός των αντιοξειδωτικών ουσιών γίνεται σε ενζυμικές και μη-ενζυμικέςουσίες και η βιταμίνη C και Ε συγκαταλέγονται στη δεύτερη κατηγορία".

Σύμφωνα μετον ερευνητή επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο της δράσης αυτών των δύοβιταμινών είναι πως έχουν αλληλοεξαρτώμενη δράση. "Μας είναι γνωστό ότι ηβιταμίνη C μπορεί και 'ανάγει', επαναφέρει δηλαδή, στην αρχική και μη-επιβλαβήγια τα κύτταρα μορφή, τη βιταμίνη Ε. Αυτό οδηγεί όμως στην οξείδωση τηςβιταμίνης C όπου εκεί εμπλέκονται άλλοι μηχανισμοί για την επαναφορά τηςβιταμίνης C στην ανηγμένη μορφή" σημειώνει.

Σχετικά με το κατά πόσο οι δύο βιταμίνες C και E μπορούννα βελτιώσουν την αθλητική απόδοση, ο καθηγητής, αναφέρει ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο κατά πόσο μπορείη συμπληρωματική λήψη αυτών των δύο βιταμινών συγκεκριμένα να βελτιώσει τηναθλητική απόδοση.

"Στέκομαι σε μερικές πρόσφατες εργασίες που έγιναν σεεργαστήρια του εξωτερικού, αλλά και στο δικό μας εργαστήριο, που δείχνουν ότι ησυμπληρωματική λήψη των δύο αυτών βιταμινών δε βελτιώνει την απόδοση σεμεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τη λήψη εικονικού συμπληρώματος" επισημαίνει.