ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παν. Θεσσαλίας: Οι βιταμίνες C και E δεν βελτιώνουν τις αθλητικές επιδόσεις

Παν. Θεσσαλίας: Οι βιταμίνες C και E δεν βελτιώνουν τις αθλητικές επιδόσεις
Aπαραίτητο θεωρούν οι επιστήμονες το οξειδωτικό στρες για όσους προπονούνται, ενώ οι δύο βιταμίνες C και E δεν φαίνεται ότι βελτιώνουν σημαντικά την αθλητική απόδοση.

Το θέμα, εξετάζει αυτή την περίοδο το Εργαστήριο Βιοχημείας της Ασκησης του Κέντρου Ερευνας  και Αξιολόγησης της Φυσικής Απόδοσης του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Aπαραίτητο θεωρούν οι επιστήμονες το οξειδωτικό στρες για όσους προπονούνται, ενώ οι δύο βιταμίνες C και E δεν φαίνεται ότι βελτιώνουν σημαντικά την αθλητική απόδοση.

Το θέμα, εξετάζει αυτή την περίοδο το Εργαστήριο Βιοχημείας της Ασκησης του Κέντρου Ερευνας  και Αξιολόγησης της Φυσικής Απόδοσης του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Από έρευνες που έχουν γίνει στο συγκεκριμένο εργαστήριο, αλλά και άλλες ερευνητικές εργασίες και σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή βιοχημείας της άσκησης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Θανάσης Τζιαμούρτας δεν είναι απολύτως σίγουρο πως μπορεί να δοθεί μια ξεκάθαρη κατευθυντήρια οδηγία για τη δοσολογία λήψης των βιταμινών C και Ε από τους αθλητές.

Πολλοί ερευνητές αναφέρουν - και συμφωνεί ο ίδιος ο καθηγητής μαζί τους - ότι το οξειδωτικό στρες είναι απαραίτητο για να επέλθουν προπονητικές προσαρμογές και μεταβολή αυτού, με τη λήψη αυξημένης ποσότητας αντιοξειδωτικών ουσιών, μπορεί να επηρεάσει την απόδοση. Αυτό βέβαια δε σημαίνει, διευκρινίζει ο κ. Τζιαμούρτας, ότι δεν μπορεί να πάρει κάποιος αρκετή ποσότητα αυτών των βιταμινών διαμέσου της διατροφής, καταναλώνοντας αρκετά φρούτα και λαχανικά. Ίσως, μάλιστα, αυτός ο τρόπος να είναι και ο πιο σωστός.

"Είναι γενικά παραδεκτό", λέει ο κ. Τζιαμούρτας, "πως τόσο η βιταμίνη C όσο και η βιταμίνη Ε έχουν αντιοξειδωτική δράση. Ο ρόλος τους είναι να δωρίζουν ένα ηλεκτρόνιο σε μόρια που αποκαλούνται ελεύθερες ρίζες και με τον τρόπο αυτό να τις επαναφέρουν στη μη-επιβλαβή για τα κύτταρα του οργανισμού μορφή. Εκτός των δύο αυτών βιταμινών υπάρχουν πολλές άλλες ουσίες, συμπεριλαμβανομένων και ενζύμων, οι οποίες έχουν παρόμοια δράση και συγκαταλέγονται στην κατηγορία των αντιοξειδωτικών ουσιών. Ο διαχωρισμός των αντιοξειδωτικών ουσιών γίνεται σε ενζυμικές και μη-ενζυμικές ουσίες και η βιταμίνη C και Ε συγκαταλέγονται στη δεύτερη κατηγορία".

Σύμφωνα με τον ερευνητή επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο της δράσης αυτών των δύο βιταμινών είναι πως έχουν αλληλοεξαρτώμενη δράση. "Μας είναι γνωστό ότι η βιταμίνη C μπορεί και 'ανάγει', επαναφέρει δηλαδή, στην αρχική και μη-επιβλαβή για τα κύτταρα μορφή, τη βιταμίνη Ε. Αυτό οδηγεί όμως στην οξείδωση της βιταμίνης C όπου εκεί εμπλέκονται άλλοι μηχανισμοί για την επαναφορά της βιταμίνης C στην ανηγμένη μορφή" σημειώνει.

 

Σχετικά με το κατά πόσο οι δύο βιταμίνες C και E μπορούν να βελτιώσουν την αθλητική απόδοση, ο καθηγητής, αναφέρει ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο κατά πόσο μπορεί η συμπληρωματική λήψη αυτών των δύο βιταμινών συγκεκριμένα να βελτιώσει την αθλητική απόδοση.

 

"Στέκομαι σε μερικές πρόσφατες εργασίες που έγιναν σε εργαστήρια του εξωτερικού, αλλά και στο δικό μας εργαστήριο, που δείχνουν ότι η συμπληρωματική λήψη των δύο αυτών βιταμινών δε βελτιώνει την απόδοση σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τη λήψη εικονικού συμπληρώματος" επισημαίνει.


BEST OF NETWORK

Παγώνη στο Newsbomb.gr: Πότε θα γίνει η άρση lockdown -Όταν η κατάσταση ξεφεύγει δύσκολα επανέρχεται

Κορονοϊός: Τραγική κατάσταση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Πάνω από 1.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Κρούσματα σήμερα: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 562 διασωληνωμένους, 101 θανάτους και 2.135 νέες μολύνσεις

Μητσοτάκης: Αορίστου χρόνου όλοι οι γιατροί των ΜΕΘ

Νέες τουρκικές NAVTEX: Θέλουν να «μπλοκάρουν» ελληνικές ασκήσεις – Απαιτούν αποστρατικοποίηση

ΟΑΕΔ - Επίδομα - Δώρο Χριστουγέννων: Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες πληρωμής

Αποκλειστικό Newsbomb.gr για προσωρινές συντάξεις: Τα ποσά, οι αυξήσεις και οι ημερομηνίες πληρωμής

Τρόμος: Έσκασε ηλεκτρική σκούπα και πήγε να σκοτώσει 44χρονη μητέρα

Χριστουγεννιάτικες αγορές με sms και τη μέθοδο click away - Πώς θα ψωνίσουμε τις γιορτές

Αστεροειδής σε μέγεθος ουρανοξύστη κατευθύνεται προς τη Γη με ταχύτητα 90.000 χλμ. την ώρα

Αποκάλυψη: Αυτό είναι το μυστικό σχέδιο του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας

Κορονοϊός: Αυτοί είναι οι βουλευτές που φοράνε πάλι ιατρικές ποδιές λόγω Covid 19