ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποσύρθηκε η έρευνα που υποστήριζε ότι το μεταλλαγμένο καλαμπόκι προκαλεί καρκίνο

Αποσύρθηκε από το επιστημονικό περιοδικό τοξικολογίας «Foodand Chemical Toxicology» η επίμαχη έρευνα του Γάλλου μοριακού βιολόγου Ζιλ-ΕρίκΣεραλινί, που είχε ξεσηκώσει σάλο διαπιστώνοντας ότι το γενετικά τροποποιημένοκαλαμπόκι προκαλεί καρκίνο στα πειραματόζωα.
Αποσύρθηκε η έρευνα που υποστήριζε ότι το μεταλλαγμένο καλαμπόκι προκαλεί καρκίνο

Αποσύρθηκε από το επιστημονικό περιοδικό τοξικολογίας «Foodand Chemical Toxicology» η επίμαχη έρευνα του Γάλλου μοριακού βιολόγου Ζιλ-ΕρίκΣεραλινί, που είχε ξεσηκώσει σάλο διαπιστώνοντας ότι το γενετικά τροποποιημένοκαλαμπόκι προκαλεί καρκίνο στα πειραματόζωα.

Συγκεκριμένα, το περιοδικό έκρινε ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκεσε μικρό δείγμα και επιπλέον δεν πληρούσε τις αναγκαίες επιστημονικέςπροδιαγραφές, με συνέπεια το συμπέρασμά της να μην μπορεί να θεωρηθεί οριστικόκαι αξιόπιστο.

«Η ανάκληση έρχεταιμετά από ενδελεχή και χρονοβόρα ανάλυση του δημοσιευμένου άρθρου και τωνδεδομένων του, παράλληλα με μια έρευνα σχετικά με τη διαδικασία έγκρισης τουάρθρου από τους επιστήμονες- κριτές του», αναφέρεται σε ανακοίνωση τουπεριοδικού, σύμφωνα με το «Nature».

Όταν είχε δημοσιευθεί το άρθρο το φθινόπωρο του 2012, είχεπροκαλέσει διεθνή αίσθηση, καθώς υποστήριζε ότι οι αρουραίοι που είχαν τραφείεπί δύο χρόνια με το μεταλλαγμένο καλαμπόκι ΝΚ 603 της γιγαντιαίας αμερικανικήςεταιρίας βιοτεχνολογίας Monsanto, είχαν εμφανίσει πολλούς όγκους και πολλαπλήοργανική ανεπάρκεια.

Ταυτόχρονα όμως, εκατοντάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμοείχαν αμφισβητήσει την ορθότητα της έρευνας του Ζιλ-Ερίκ Σεραλινί, ο οποίοςείναι ερευνητής του γαλλικού πανεπιστημίου της Καέν. Πάνω από 700 ερευνητέςυπέγραψαν online αίτηση με την οποία καλούσαν τον Γάλλο επιστήμονα να φέρει στοφως όλα τα δεδομένα στα οποία είχε στηριχθεί η έρευνά του, κάτι που ζήτησε καιτο περιοδικό όπου δημοσιεύθηκε το άρθρο. Ο Ζιλ-Ερίκ Σεραλινί δέχτηκε να τοκάνει και, τελικά, μετά από αρκετό χρόνο, η ετυμηγορία του περιοδικού ήταν ότιέπρεπε να ανακαλέσει το άρθρο.

Είχε προηγηθεί, πέρυσι τον Νοέμβριο, μετά τον θόρυβο πουείχε ξεσπάσει, παρέμβαση της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια τωνΤροφίμων (EFSA), η οποία είχε με ανακοίνωσή της δηλώσει ότι η επίμαχη μελέτηεμφάνιζε σοβαρά ελαττώματα στον σχεδιασμό και τη μεθοδολογία της, με συνέπειανα μην πληροί τα αποδεκτά επιστημονικά στάνταρντ.