ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστήμονες αμφισβητούν το ρόλο της βιταμίνης D στην πρόληψη των ασθενειών

Μία νέα επιστημονική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τοΕρευνητικό Ινστιτούτο Διεθνούς Πρόληψης στη Λυών, θέτει υπό
Επιστήμονες αμφισβητούν το ρόλο της βιταμίνης D στην πρόληψη των ασθενειών

Μία νέα επιστημονική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τοΕρευνητικό Ινστιτούτο Διεθνούς Πρόληψης στη Λυών, θέτει υπό αμφισβήτηση την επικρατούσαέως τώρα άποψη ότι η βιταμίνη D, προστατεύει τον οργανισμό από την εκδήλωσηασθενειών, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Η βιταμίνη D, που είναι γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου»,παράγεται στον οργανισμό όταν η επιδερμίδα εκτίθεται στο φως του ήλιου καιβρίσκεται σε τροφές όπως το λάδι από συκώτι ψαριών, τα αυγά και τα λιπαρά ψάριαόπως ο σολομός, η ρέγκα και το σκουμπρί.

Για τις ανάγκες της μελέτης, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένααπό εκατοντάδες μελέτες παρατήρησης και κλινικές δοκιμές, που εξέταζαν τοσυσχετισμό των επιπέδων της βιταμίνης D στη λεγόμενη μη οστική υγεία, δηλαδή σεασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Κατέληξαν, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι οι σοβαρές ασθένειεςόπως ο καρκίνος και ο διαβήτης μπορεί να μειώνουν τις συγκεντρώσεις βιταμίνηςD, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα αυξημένα επίπεδα της βιταμίνηςμπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση μιας ασθένειας.

Με απλά λόγια, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί νααποτελούν συνέπεια της κακής υγείας και όχι αιτία.