ΕΙΔΗΣΕΙΣ

O ερευνητής Γ. Ιωαννίδης επικεφαλής του Κέντρου Πρόληψης Ασθενειών του Στάνφορντ στην Αθήνα

Θεωρείται ως ο πλέον τολμηρός διανοητής-επιστήμονας (Brave thinker), σύμφωνα με το περιοδικό "The Atlantic"(2010), καθώς είναι κορυφαίος παγκοσμίως στο χώρο της μεθοδολογίας της έρευνας και ειδικότερα της συστηματικής αξιολόγησης της αξιοπιστίας ερευνητικών ευρημάτων.

O ερευνητής Γ. Ιωαννίδης επικεφαλής του Κέντρου Πρόληψης Ασθενειών του Στάνφορντ στην Αθήνα

Το 2005 "τάραξε" τα νερά της επιστημονικής έρευνας παρουσιάζοντας τη μελέτη με θέμα «Γιατί τα ευρήματα των περισσότερων δημοσιευμένων επιστημονικών ερευνών είναι αναληθή», στην οποία κατέδειξε την πληθώρα ανυπόστατων ισχυρισμών και λανθασμένων στατιστικών στοιχείων που προκύπτουν από τις σύγχρονες έρευνες.

Για αυτή ακριβώς την αξιοπιστία ο Έλληνας ερευνητής και μετα-ερευνητής, που είναι διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Πρόληψης Ασθενειών και Καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, θα δώσει διάλεξη στην Αθήνα στις 24 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο διημερίδας με τίτλο: «Η βιβλιογραφία ως “πολυδύναμο εργαλείο” για την επιστήμη», που διοργανώνει η Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρεία (ΕΦΕ), υπό την αιγίδα του Εθνικού & Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ).

Η διάλεξη του καθηγητή Ιωαννίδη θα επικεντρωθεί σε εμπειρικά δεδομένα για την αξιοπιστία διαφορετικών μελετών και ερευνητικών σχεδιασμών, στους κύριους παράγοντες που μεταβάλλουν αυτήν την αξιοπιστία, και σε κάποια στοιχεία για το πώς μπορεί να αυξηθεί τόσο η διαφάνεια της βιβλιογραφίας όσο και η αξιοπιστία των μελετών που συμπεριέχει.

Στη διημερίδα, εκτός από τον Καθηγητή Ιωαννίδη, συμμετέχουν ως ομιλητές και άλλοι διακεκριμένοι Έλληνες ερευνητές, όπως οι Νεκτάριος Ταβερναράκης, Γεώργιος Χρούσος, Παναγιώτης Βλάμος, Ευστάθιος Γκόνος, Χρήστος Γιαπιτζάκης, Παναγιώτης Μπαμίδης, Σοφία Ριζοπούλου, Άννα Τσαντίλη, Ιωάννα Σαραντοπούλου, κ.ά. Επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η ΕΦΕ θα τιμήσει τον καθηγητή Ιωαννίδη για τη συνολική συνεισφορά του στην Επιστήμη.

Η είσοδος στη διημερίδα, που θα λάβει χώρα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) είναι ελεύθερη για το κοινό.

Διαβάστε ακόμη:

Αποκλειστικό: Ο Νομπελίστας J. Watson που ανακάλυψε τη διπλή έλικα του DNA μιλάει στο Onmed.gr