ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φλερτάροντας με την αισθητική χειρουργική

Το βιβλίο της κοινωνιολόγου, Δρος Γεωργίας Δηλάκη,«Φλερτάροντας με την αισθητική χειρουργική: σώμα, ομορφιά, ταυτότητα»κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως
Φλερτάροντας με την αισθητική χειρουργική

Το βιβλίο της κοινωνιολόγου, Δρος Γεωργίας Δηλάκη,«Φλερτάροντας με την αισθητική χειρουργική: σώμα, ομορφιά, ταυτότητα»κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως και διατίθεται από τα καταστήματα Public.Πρόκειται για ένα επιστημονικό βιβλίο, το οποίο πραγματεύεται ένα θέμα μοντέρνο,που μας ενδιαφέρει όλους: το σώμα, το αναπόσπαστο στοιχείο της ατομικήςταυτότητας και της κοινωνικότητάς μας. Τείνουμε συχνά να το θεωρούμε ωςδεδομένο, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να συνειδητοποιήσουμε τον τρόπο μετον οποίο μπορεί να αποτελέσει θέμα επιστημονικής ανάλυσης, πέραν τωνβιολογικών του λειτουργιών. Υιοθετώντας μια κοινωνιολογική ανάλυση για το σώμα,η συγγραφέας αναδεικνύει, με πρωτότυπο τρόπο, τον πρωταγωνιστικό ρόλο τουσώματος στην καθημερινότητα των σύγχρονων ανθρώπων και συμβάλλει στην κατανόησήτου όχι μόνο ως μιας βιολογικής ύπαρξης αλλά και ως μιας ζωντανής και δυναμικήςψυχοκοινωνικής οντότητας, που μπορεί να παράγει, τόσο την ατομική, όσο και τηνκοινωνική δράση ανάλογα με τη θέληση και τα συναισθήματά τους.

Στην εποχή μας,που κυριαρχεί το «φαίνεσθαι» και ηαίσθηση της όρασης, αποδίδεται όλο και μεγαλύτερη σημασία στην εξωτερικήεμφάνιση του σώματος. Θέματα, όπως η «ομορφιά», η «νεότητα», η «θηλυκότητα», η«αρρενωπότητα», το «αδύνατο και καλογυμνασμένο σώμα», η «σωματική συντήρηση»απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο, ο οποίος ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την εικόνατου σώματός του, τη διαχείριση των εντυπώσεων και την επιτυχημένη παρουσίασητου εαυτού του. Η δυναμική ενασχόλησή του με το σώμα του και η προσπάθειά τουγια τη δημιουργία ενός επιθυμητού εαυτού αντανακλώνται σε ένα αυξανόμενοενδιαφέρον για την αισθητική πλαστική χειρουργική, η οποία αναδεικνύεταιιδιαίτερα δημοφιλής. Όλο και περισσότεροι φλερτάρουν, πλέον, με την ιδέα τηςαλλαγής της επιφάνειας του σώματός τους, της προσέγγισης του ιδεατού τουςεαυτού, της πραγμάτωσης του προτύπου ομορφιάς που φαντασιώνονται: φλερτάρουν μετην ιδέα του «καλύτερου», του «τελειότερου», του «ελκυστικότερου».

Το βιβλίοσυγκεντρώνει τις κυριότερες κοινωνιολογικές θεωρίες για το σώμα και τουςδιαφορετικούς τρόπους με τους οποίους έχουν «δει» το σώμα θεωρητικοί από τηναρχαιότητα έως τις μέρες μας, παρουσιάζει τις ποικίλες ερμηνείες για τηντροποποίησή του μέσω της αισθητικής χειρουργικής και «ρίχνει φως» σεδιαφορετικές πτυχές του θέματος, όπως το βλέμμα του «ειδικού», ο ρόλος των ΜΜΕ,της διαφήμισης και της μόδας, καθώς και εμπειρίες υποβληθέντων σε αισθητικέςεπεμβάσεις μέσα από διεθνείς έρευνες. Έτσι, ο αναγνώστης θα μάθει όλα όσα θέλεινα ξέρει για το σώμα, καθώς στις σελίδες του βιβλίου ξετυλίγεται μεεπιστημονικό, αλλά κατανοητό τρόπο, η πορεία από την εποχή του Ιπποκράτη έωςτην «πλαστική» εποχή, όπου για τη διαμόρφωση του σώματος και της ατομικήςταυτότητας την «παράσταση κλέβουν» από τη βιολογία οι επιθυμίες, τα πάθη και τασυναισθήματα.

Ιδιαίτερη αξία έχει η πλούσια βιβλιογραφία, την οποία ηΓεωργία Δηλάκη παραθέτει και παραδίδει σε όποιον επιθυμεί να εμβαθύνει ακόμηπερισσότερο στο θέμα.