ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ρύπανση του αέρα σκοτώνει ακόμα και κάτω από τα όρια ασφαλείας

Σημαντικό πρόβλημα φαίνεται να παραμένει η ρύπανση τηςατμόσφαιρας στην Ευρώπη, παρά τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα,
Η ρύπανση του αέρα σκοτώνει ακόμα και κάτω από τα όρια ασφαλείας

Σημαντικό πρόβλημα φαίνεται να παραμένει η ρύπανση τηςατμόσφαιρας στην Ευρώπη, παρά τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, καθώς, ακόμηκαι όταν τα επίπεδα είναι κάτω από το ισχύον όριο ασφαλείας, ο κίνδυνος θανάτουείναι αυξημένος, σύμφωνα με μία νέα ολλανδικήεπιστημονική έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Lancet».

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, το σοβαρότερο πρόβλημα για τηνυγεία δημιουργούν τα μικροσκοπικά σωματίδια από τζάκια - ξυλόσομπες, εξατμίσειςοχημάτων και βιομηχανικούς ρύπους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρομπ Μπίλεν τουπανεπιστημίου της Ουτρέχτης, εκτίμησαν ότι για κάθε αύξηση των μικροσκοπικώνσωματιδίων διαμέτρου κάτω των δύο εκατομμυριοστών του μέτρου (ΡΜ2,5) κατά 5μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (5 μg/m3), ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου τωνκατοίκων που εκτίθενται στη ρύπανση, αυξάνεται 7% κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η διαφορά των 5 μg/m3 μπορείνα βρεθεί απλώς ανάμεσα σε μια περιοχή που τη διασχίζει ένας πολυσύχναστοςδρόμος και σε μια περιοχή χωρίς κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων, η μέση ετήσια ρύπανση τουαέρα συσχετίστηκε με τον τόπο διαμονής των ανθρώπων, καθώς επίσης με τον χρόνοκαι τον τρόπο του θανάτου τους, ενώ λήφθηκαν υπόψη στοιχεία από 22 ευρωπαϊκέςπολυετείς μελέτες, οι οποίες συνολικά αφορούσαν πάνω από 367.000 ανθρώπους.

Η ανάλυση έδειξε ότι η μακρόχρονη έκθεση στα μικροσκοπικάσωματίδια (ΡΜ2,5) αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία, ακόμα και σεεπίπεδα αρκετά κάτω από τα σημερινά που, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία,θεωρούνται ασφαλή, ενώ ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους άνδρες από ό,τιγια τις γυναίκες.

Από ελληνικής πλευράς στην έρευνα συμμετείχαν η καθηγήτριαΑντωνία Τριχοπούλου και οι Ευαγγελία Σαμόλη, Κλέα Κατσουγιάννη, ΚωνσταντίναΔημακοπούλου και Μιχαήλ Κατσούλης από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίουΑθηνών και το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας.