ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς η τεχνολογία αλλάζει την αίσθηση του χρόνου

Οι ψυχολόγοιυποστηρίζουν ότι η συνεχής επαφή με την τεχνολογία μάς κάνει να νιώθουμε ότι οχρόνος ξεγλιστρά μέσα από τα χέρια μας.

Πώς η τεχνολογία αλλάζει την αίσθηση του χρόνου

Οι ψυχολόγοιυποστηρίζουν ότι η συνεχής επαφή με την τεχνολογία μάς κάνει να νιώθουμε ότι οχρόνος ξεγλιστρά μέσα από τα χέρια μας.

Όταν κοιτάζουμεσυνεχώς την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού, έχουμε μπροστά στα μάτια μας έναρολόι που μας υπενθυμίζει την ώρα. Ο καθηγητής ψυχολογίας Φίλιπ Ζιμπάρντουποστηρίζει μάλιστα ότι η τεχνολογία αλλάζει και τον τρόπο που σκεφτόμαστε,καθώς «δημιουργεί μια εμμονή με το χρόνο και ιδιαίτερα με τη στιγμή».

Η εξάρτηση από τηντεχνολογία φαίνεται πως μας παραπλανεί και μας κάνει να αδυνατούμε ναεστιάσουμε είτε στο παρελθόν είτε στο μέλλον. Το αποτέλεσμα είναι ένας «παροντικόςηδονισμός» που μας παγιδεύει στο τώρα και στο σήμερα.

Δείτε πώς ητεχνολογία επηρεάζει την αίσθηση που έχουμε για το χρόνο.

- Κάνει το χρόνονα περνά πιο γρήγορα

Η απεριόριστηπρόσβαση σε ειδήσεις και πηγές δημιουργεί μια ανάγκη αμεσότητας που αυξάνει σεμεγάλο βαθμό την πρόσληψη πληροφοριών. Το εσωτερικό μας ρολόι δουλεύει πιογρήγορα και γινόμαστε ανυπόμονοι. Έτσι, έχουμε την τάση να αγνοούμε τις συνέπειεςτων πράξεών μας.

- Χάνουμε τηστιγμή

Η τεχνολογία μας κάνεινα επιζητούμε τα στιγμιαία επιβεβαίωση κι έτσι παγιδευόμαστε το «τώρα» ενώταυτόχρονα αναμένουμε το «μετά». Το μέλλον μετατρέπεται σε βραχυπρόθεσμηέννοια, με αποτέλεσμα να χάνουμε την προοπτική και τους στόχους μας.

- Γινόμαστεκαιροσκόποι

Κυνηγώντας μακροπρόθεσμους στόχους και αξίεςαποφεύγουμε τους στιγμιαίους πειρασμούς. Για να πετύχουμε στη ζωή μας τόσο σεπροσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, πρέπει να έχουμε σαφείς στόχους γιατο μέλλον και να μην επιζητούμε μόνο τις πρόσκαιρες απολαύσεις.