ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνέδριο ΕΣΔΥ: πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες την εποχή της κρίσης

Η σημασία της εξατομικευμένηςθεραπείας στην αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων, η ανάγκη απλοποίησης τωνδιαδικασιών πρόσβασης των ασθενών στις εν λόγω θεραπείες και το προσδοκώμενοόφελος από την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των περιορισμένων πόρων πουδιατίθενται για την υγειονομική περίθαλψη,  βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησηςστρογγυλής τραπέζης ειδικών επιστημόνων με τίτλο «Εξατομικευμένη Θεραπεία – Πορεία προς το Μέλλον», στο πλαίσιο του 9ου  Πανελλήνιου Συνέδριου για τη Διοίκηση, ταΟικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας της ΕΣΔΥ.
Συνέδριο ΕΣΔΥ: πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες την εποχή της κρίσης

Η σημασία της εξατομικευμένηςθεραπείας στην αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων, η ανάγκη απλοποίησης τωνδιαδικασιών πρόσβασης των ασθενών στις εν λόγω θεραπείες και το προσδοκώμενοόφελος από την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των περιορισμένων πόρων πουδιατίθενται για την υγειονομική περίθαλψη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησηςστρογγυλής τραπέζης ειδικών επιστημόνων με τίτλο «Εξατομικευμένη Θεραπεία – Πορεία προς το Μέλλον», στο πλαίσιο του 9ου Πανελλήνιου Συνέδριου για τη Διοίκηση, ταΟικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας της ΕΣΔΥ.

Κατά τη συζήτηση, ο οικονομολόγος της Υγείας καιεπιστημονικός συνεργάτης της ΕΣΔΥ, Δρ. Κώστας Αθανασάκης, χαρακτήρισε τηνεξατομικευμένη θεραπεία ως «το μέλλον της θεραπευτικής πρακτικής», τονίζονταςότι «τα συστήματα ασφάλισης, πέραν τηςπρόσβασης στη θεραπεία οφείλουν να μεριμνήσουν και για την πρόσβαση στηδιάγνωση» και πως η πιστοποίηση της αποδοτικότητας οφείλει να οδηγήσει καιστην αποζημίωση της εξέτασης. Ο Δρ. Αθανασάκης ανέφερε ότι η «εξατομικευμένηθεραπεία» που αποτελεί τη μετεξέλιξη των παραδοσιακών θεραπευτικών προσεγγίσεωνως συνεπεία της επιστημονικής προόδου, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επιλογών όπως ηεκτίμηση κινδύνου, οι προληπτικές δράσεις, η πρώιμη διάγνωση και η κλινικήαπόφαση με υψηλή διαγνωστική αξία.

Ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχουνδιαφορές στην πρόσβαση ανάλογων υπηρεσιών και πως «υπάρχει ανάγκη για ένα νέο σύστημα διαχείρισης και απαραίτητηπροϋπόθεση είναι η ενδελεχής καταγραφή των ασθενών, προκειμένου ναπαρακολουθούμε τη χρήση των υγειονομικών πόρων, να εκτιμούμε τα αποτελέσματα invivo, να παρακολουθούμε τη χρήση και την αποτελεσματικότητα των διαγνωστικώνμέσων, καθώς και τους πραγματικούς αλγορίθμους θεραπείας για να εκτιμήσουμε σεπραγματικούς όρους, την αποδοτικότητα και να επιβραβεύσουμε τελικά τηνπραγματική καινοτομία».

Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης ο Δρ. Ansgar Hebborn, επικεφαλής σε παγκόσμιοεπίπεδο του Τμήματος Market Access Policy της Roche, επισήμανε ότι «οι αποφάσεις αποζημίωσης, κωδικοποίησης καιαξιολόγησης της τεχνολογίας λαμβάνονται είτε σε εθνικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο».Aναφερόμενος στην Ελλάδα σημείωσε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί έναπεριβάλλον ίσης πρόσβασης για τους ασθενείς στην εξατομικευμένη θεραπεία, ενώυπογράμμισε ότι για να διασφαλιστεί η ποιότητα πρέπει να προσφερθούν κίνητραμέσω του νομοθετικού πλαισίου.

Σύμφωνα με τον Δρ. Hebborn, ταπροσδοκώμενα οφέλη από την εφαρμογή εξατομικευμένων θεραπευτικών μεθόδων πέρααπό την εξοικονόμηση πόρων, περιλαμβάνουν την καλύτερη πρόβλεψη τηςανταπόκρισης στη θεραπεία, τα ποσοστά μεταβολισμού του φαρμάκου, και τηβελτιωμένη φαρμακευτική ασφάλεια. «Ηεξατομικευμένη θεραπεία δεν θα επωφεληθεί πλήρως της δυναμικής της χωρίςαλλαγές στις μεθοδολογίες αξιολόγησης των τεχνολογιών υγείας, ολοκληρωμένες καιορθολογικές αποζημιώσεις, απλοποιημένα συστήματα κωδικοποίησης για φάρμακα καιδιαγνωστικά εργαλεία, καθώς και εξελιγμένους μηχανισμούς τιμολόγησης καιαποζημίωσης δαπανών, οι οποίοι θα είναι σε θέση να αντανακλούν την πιθανώςδιαφορετική αξία της εξατομικευμένης θεραπείας για διαφορετικές ενδείξεις»,επισήμανε χαρακτηριστικά.

Πλατινένιος χορηγός του συνεδρίου, ήταν η Roche Hellas.

Μεέδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, η Roche αποτελεί έναν από τους ηγετικούς ομίλουςστη φροντίδα υγείας, που είναι βασισμένος στην έρευνα και συνδυάζει τη δυναμικήτου Κλάδου Φαρμάκων και Διαγνωστικών. ΗRoche είναι η μεγαλύτερη εταιρεία βιοτεχνολογίας στον κόσμο με διαφοροποιημέναφαρμακευτικά προϊόντα στην ογκολογία, τα λοιμώδη νοσήματα, τις φλεγμονώδειςνόσους, τα μεταβολικά νοσήματα και τη νευροεπιστήμη.

Επιπλέον,η Roche είναι πρωτοπόρος παγκοσμίως στα in-vitroδιαγνωστικά προϊόντα, την ιστολογική διάγνωση του καρκίνου, καθώς και τηδιαχείριση της νόσου του διαβήτη.

Το2012 η Roche απασχόλησε περισσότερους από 82.000 εργαζόμενους παγκοσμίως καιεπένδυσε περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα σε Έρευνα καιΑνάπτυξη. Ο Όμιλος σημείωσε πωλήσεις 45,5 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.

Η Genentech, στις Η.Π.Α., είναι στο σύνολό τηςμέλος του Ομίλου της Roche. Επίσης, η Roche κατέχει την πλειοψηφία τουμετοχικού κεφαλαίου της ChugaiPharmaceutical, στην Ιαπωνία.