ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι πολλές φωτογραφίες κάνουν... κακό στη μνήμη!

Μήπως είστε από αυτούς που τους αρέσει να τραβούν συνέχειαφωτογραφίες; Μάλλον, δεν κάνετε και πολύ καλά!
Οι πολλές φωτογραφίες κάνουν... κακό στη μνήμη!

Μήπως είστε από αυτούς που τους αρέσει να τραβούν συνέχειαφωτογραφίες; Μάλλον, δεν κάνετε και πολύ καλά!

Αυτό τουλάχιστον δείχνει μία νέα επιστημονική έρευνα, πουδημοσιεύεται στο αμερικανικό περιοδικό ψυχολογίας «Psychological Science» καιυποστηρίζει ότι όσες περισσότερες αναμνηστικές φωτογραφίες τραβάει κανείς απόένα γεγονός, όπως γενέθλια, γάμο ή μια συναυλία, τόσο περισσότερο δυσκολεύεταιμετά να θυμηθεί το ίδιο το συμβάν.

Μάλιστα, αν σκεφτεί κανείς τη συνεχή λήψη φωτογραφιών καιβίντεο με τα κινητά, είναι εύκολο να καταλάβει πως η νεότερη γενιά θα έχειλιγότερες πραγματικές αναμνήσεις από τα γεγονότα που ζει.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λίντα Χένκελ τουπανεπιστημίου Fairfield του Κονέκτικατ, έκαναν πειράματα σε ένα μουσείο, για ναδιαπιστώσουν σε ποιο βαθμό η φωτογράφηση των εκθεμάτων μειώνει την ικανότητατων επισκεπτών να θυμούνται τι είδαν γύρω τους.

Συγκεκριμένα, ζήτησαν από δύο ομάδες εθελοντών να περιηγηθούνστο μουσείο και είτε να φωτογραφίζουν ό,τι τους άρεσε είτε απλώς να κοιτάζουντα εκθέματα.

Από τα τεστ μνήμης στα οποία υποβλήθηκαν την επόμενη ημέραπροέκυψε ότι όσοι τραβούσαν συνεχώς φωτογραφίες, θυμούνταν και αναγνώριζαν πολύλιγότερο τα εκτεθειμένα στις προθήκες αντικείμενα, σε σχέση με όσους είχανπεριοριστεί να τα κοιτάζουν.

Παράλληλα, από ένα δεύτερο τεστ που πραγματοποιήθηκε, φάνηκεότι αν κάνει κάποιος «ζουμ» σε μια συγκεκριμένη λεπτομέρεια του αντικειμένουπου φωτογραφίζει, τότε θυμάται καλύτερα όχι μόνο αυτό το συγκεκριμένο τμήμαόπου εστίασε το φακό του, αλλά όλο το αντικείμενο, ακόμα κι αν δεν το περιέλαβεστο πλάνο του.