ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετά τους γιατρούς και οι νοσηλεύτριες μεταναστεύουν στην Γερμανία

Ανάρπαστες είναι οι ελληνίδες νοσηλεύτριες στηνΓερμανία, εξαιτίας των καλλίτερων σπουδών τους έναντι των Γερμανίδων και με μισθούςπου φθάνουν μέχρι και τα 3.500 ευρώ για τις διευθυντικές θέσεις.
Μετά τους γιατρούς και οι νοσηλεύτριες μεταναστεύουν στην Γερμανία

Ανάρπαστες είναι οι ελληνίδες νοσηλεύτριες στηνΓερμανία, εξαιτίας των καλλίτερων σπουδών τους έναντι των Γερμανίδων και με μισθούςπου φθάνουν μέχρι και τα 3.500 ευρώ για τις διευθυντικές θέσεις.

Ετσι, μετά τουςγιατρούς, τους μηχανικούς και τους νηπιαγωγούς, φαίνεται ότι «ανοίγει» ο δρόμοςτης μετανάστευσης και για τους νοσηλευτές, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

«Δεν υπάρχειθέση για νοσηλεύτρια από ΑΕΙ στο διαγνωστικό μας κέντρο», ήταν η λιτή απάντησηπου έλαβε η 24χρονη Βίκυ Πολύζου, αναζητώντας εναγωνίως εργασία. Η αντίδρασήτης; «Θύμωσα τόσο με αυτή τη μορφή απόρριψης, που αποφάσισα να ζητήσω δουλειάστο εξωτερικό», λέει στην «Κ» η Βίκυ, που έως τότε εργαζόταν σε καφετέρια τηςΛαμίας, ιδιαίτερης πατρίδας της, για τα προς το ζην. Πτυχιούχος του 2011, δενείχε την ευκαιρία να «καταθέσει χαρτιά» σε δημόσιο διαγωνισμό για προσλήψειςνοσηλευτών. Ως γερμανομαθής, όμως, τράβηξε επαγγελματικό «άσο» από το μανίκιτης. «Εστειλα το βιογραφικό μου στην axia personal, η οποία ανταποκρίθηκεάμεσα, καθώς είχα όλα τα απαιτούμενα προσόντα».

Τάσεις... εργασιακής μετανάστευσης έως τότε η Βίκυ δενείχε, αλλά όταν ενημερώθηκε για τις δυνατότητες που είχε με το πτυχίο της στηΓερμανία, το πήρε απόφαση.

Ηδη από τις αρχές Οκτωβρίου εργάζεται σε έναγηροκομείο στο Μπίλεφελντ, μάλιστα «ένα μήνα αργότερα με ακολούθησαν άλλοι έξιΕλληνες συνάδελφοι, που απασχολούνται επίσης σε γηροκομεία της περιοχής», μεβάρδιες οκτάωρες, πρωινά ή απογεύματα. Η Βίκυ σκέφτεται, αφού αποκτήσειεργασιακή εμπειρία στο γηροκομείο, να «μεταπηδήσει» σε απαιτητικότερο εργασιακόπεριβάλλον, για παράδειγμα σε κάποιο νοσοκομείο.

Μαζί με Πολωνούς, Ισπανούς, Ιταλούς, Ρώσους καιΑφρικανούς νοσηλευτές εργάζεται σήμερα στο γηροκομείο του Μπερνάου, λίγο έξωαπό το Βερολίνο, η 28χρονη Σοφία Χοψονίδου από τη Θεσσαλονίκη. «Είχα εργαστείτρεις μήνες σε ένα κέντρο αποκατάστασης, αλλά δεν μου κολλούσαν ένσημα», λέειστην «Κ» η πτυχιούχος νοσηλεύτρια που πριν από ένα χρόνο, αποκαρδιωμένη από τηνκατάσταση στην Ελλάδα, ξεκίνησε εντατικά μαθήματα γερμανικών. Πόλος έλξης, πέρααπό τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας, ήταν και τα δύο αδέλφια της, που διατηρούνεστιατόριο στην περιοχή.

Οι Ελληνες νοσηλευτές, απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, ξεκινούντην καριέρα τους στη Γερμανία από πλεονεκτική θέση, καθώς έχοντας ολοκληρώσειτετραετείς σπουδές υπερέχουν των συναδέλφων τους Γερμανών, που δεν διαθέτουνακαδημαϊκό τίτλο, απλώς έχουν παρακολουθήσει μια τριετή εκπαίδευση. Οι μισθοίτων νοσηλευτών στη Γερμανία, που είναι κατοχυρωμένοι βάσει συλλογικώνσυμβάσεων, κυμαίνονται από 2.200 - 3.000 ευρώ «μεικτά», ενώ για τιςδιευθυντικές θέσεις φθάνουν και τα 3.500 ευρώ.

Μετά τους γιατρούς, τους μηχανικούς και τουςνηπιαγωγούς, φαίνεται ότι «ανοίγει» ο δρόμος της μετανάστευσης και για τουςνοσηλευτές. «Ζήτηση στον εν λόγω κλάδο υφίσταται ιστορικά από το 1963, τότεέκαναν λόγο για 13.000 κενές θέσεις, σήμερα είναι παραπάνω από 100.000»,διευκρινίζει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Αρσένης, επικεφαλής της νεοϊδρυθείσαςεταιρείας με έδρα την Κολωνία, Euromedicals, η οποία εξυπηρετεί την κάλυψη τωναναγκών της Γερμανίας σε προσωπικό στον τομέα της περίθαλψης με ταυτόχρονηπροετοιμασία των Ελλήνων για μετάβαση στη γερμανική εργασιακή κουλτούρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ενδιαφέρον θα παραμείνειαμείωτο για τα επόμενα 10 με 20 χρόνια, χάρη στην πρόοδο της ιατρικής, αλλά καιτης γήρανσης του πληθυσμού».

Πηγή: Καθημερινή