ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του καθηγητή Λιαρόπουλου για την ελληνική κοινωνία

Με τίτλο: « Οι επτά πληγές της Ελληνικής Κοινωνίας»κυκλοφορεί το βιβλίο του καθηγητή Λυκούργου Λιαρόπουλου, με μία διεισδυτική ματιά  στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας.
Κυκλοφόρησε το βιβλίο του καθηγητή Λιαρόπουλου για την ελληνική κοινωνία

Αποτέλεσμααγωνίας και αναζήτησης εξηγήσεων, με μία διεισδυτική ματιά στα προβλήματα τηςελληνικής κοινωνίας και της πολιτικής πραγματικότητας είναι το τελευταίο βιβλίο τουΚαθηγητή Λυκούργου Λιαρόπουλου, με τίτλο : «Οι επτά πληγές της ΕλληνικήςΚοινωνίας».

Τα άρθρα τουβιβλίου εξετάζουν την προβληματική λειτουργία της Ελλάδας σε επτά βασικούςτομείς: τη δυσλειτουργική δημοκρατία, τους θεσμούς, την δικαιοσύνη καιασφάλεια, την κοινωνική δικαιοσύνη, το κοινωνικό κράτος και την κοινωνικήσυνοχή, την παιδεία και τον πολιτισμό και τέλος, το γενικότερο ηθικό καιοικονομικό υπόδειγμα. Οι δυσλειτουργίες στους τομείς αυτούς αργά αλλά σταθεράδιέβρωσαν το ούτως ή άλλως σαθρό κοινωνικό και πολιτικό οικοδόμημα που χτίστηκεμετά τον εμφύλιο.

Ο συγγραφέαςαναφέρει στην εισαγωγή του βιβλίου: «Στιςδεκαετίες της επιστημονικής και επαγγελματικής μου ζωής δεν μπόρεσα να αποδεχθώτην ελληνική «ιδιαιτερότητα» σε διαρκή απόκλιση από την ευρωπαϊκή και παγκόσμιαπραγματικότητα. Με την επιστροφή μου το 1974, εντάχθηκα σε μία ατμόσφαιρα όπουκυριαρχούσαν η «αριστερή» ιδεολογία και οι δεξιές πρακτικές. Είδα να γίνονταιπεριουσίες καθώς το πολιτισμικό χάσμα με τον άλλο κόσμο μεγάλωνε. Η κρίση πουεκδηλώθηκε το 2009 ήταν το ξέσπασμα της αρρώστιας που έτρωγε τις σάρκες τηςχώρας από πολύ παλιά. Τη ζούσα χωρίς να την καταλαβαίνω και το γράψιμο ήταναπλώς μία προσωπική διέξοδος.»

Ο συγγραφέαςδεν δίνει μονόπλευρες και «βολικές» απαντήσεις, αλλά ψάχνει για σημάδια,παρατηρώντας ότι συμβαίνει και επιμένοντας πως εν τέλει, με τις απαραίτητεςαλλαγές, κάτι καλό μπορεί να βγει από την κρίση.

O Λυκούργος Λιαρόπουλος είναιομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε Οικονομικά και Οργάνωσητης Υγείας, στο Τμήμα Νοσηλευτικής, από το 1987. Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών’63. Σπούδασε (PhD - Michigan State University) και εργάσθηκε στις ΗΠΑ1963-1974. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας στην Επιτροπή Υγείας του ΟΟΣΑ απότο 1994. Ιδρυτής του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας το1995, Ιδρυτικός Πρόεδρος – Γεν. Διευθυντής Α΄ Περιφερειακού Συστήματος Υγείαςκαι Πρόνοιας (Πε.Σ.Υ.Π) Αττικής, 2000-03 και Υποδιοικητής του ΙΚΑ, 1984-87.Συγγραφέας έξι βιβλίων, αρθρογραφεί τακτικά για θέματα υγείας και γενικότερηςπολιτικής.