ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς καθορίζεται ο αριθμός των φίλων που έχουμε στη ζωή μας!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι αυτό που καθορίζει πόσους φίλουςέχουμε στη ζωή μας;

Πώς καθορίζεται ο αριθμός των φίλων που έχουμε στη ζωή μας!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι αυτό που καθορίζει πόσους φίλουςέχουμε στη ζωή μας;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πραγματοποίησανέρευνα, προκειμένου να εξετάσουν πώς ο «βομβαρδισμός» κοινωνικών επαφών, επηρεάζειτους «φίλους» μας.

Για τις ανάγκες της μελέτης, παρακολούθησαν μέσω των κινητώντηλεφώνων τους το ιστορικό επικοινωνίας 24 φοιτητών για ένα διάστημα 18 μηνώνκαι ενώ οι ίδιοι βρίσκονταν σε στάδιο μετάβασης από το σχολείο στο πανεπιστήμιοή από το πανεπιστήμιο στην αγορά εργασίας.

Πρόκειται για δύο περιόδους κατά τις οποίες τείνουμε ναγνωρίζουμε καινούργια άτομα και να κάνουμε νέους φίλους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο επιστημονικόέντυπο «Proceedings of the National Academy of Sciences», οι περισσότεροιχρήστες τείνουν να έχουν πέντε με οκτώ στενούς φίλους στο κοινωνικό τουςπεριβάλλον.

Ο «κύκλος» αυτός φαίνεται να διατηρείται σταθερός, καθώςκάθε φορά που οι δεσμοί με παλαιότερους φίλους χαλαρώνουν, προστίθενται νέοι,με τους οποίους οι δεσμοί συσφίγγονται.

«Ο αριθμός στενών φίλων από άτομο σε άτομο ποικίλλει, ωστόσοαυτό που βλέπουμε σε γενικές γραμμές είναι ότι τείνουμε να διατηρούμε στενέςσχέσεις με έναν μικρό αριθμό ατόμων – έτσι όταν προστίθενται στην παρέα νέοιφίλοι, παλαιότεροι, με τους οποίους δεν επικοινωνούμε πια, απλά“εγκαταλείπουν'' τον στενό κοινωνικό μας κύκλο», εξηγεί ένας εκ των ερευνητώνπου συμμετείχαν στη μελέτη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Εξελικτικής Ψυχολογίας ΡόμπινΝτάνμπαρ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ότι ενδεχομένως να υπάρχει έναφυσικό «όριο» ως προς τον αριθμό των στενών φίλων που μπορεί να διαχειριστεί οεγκέφαλός μας.