ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ένας ακόμη λόγος για να δείτε σήμερα τους φίλους σας!

Όταν κάποιος επιχειρεί να βελτιώσει την υγεία του, συνήθως ακολουθεί ένα γνωστό μονοπάτι: Ξεκινάει υγιεινή διατροφή, αρχίζει να γυμνάζεται και προσπαθεί να βελτιώσει τον ύπνο.

Ένας ακόμη λόγος για να δείτε σήμερα τους φίλους σας!

Σίγουρα οι παραπάνω συνήθειες είναι σημαντικές, αλλά όλες εστιάζουν στη σωματική υγεία. Παρόλα αυτά, και η κοινωνική υγεία είναι εξίσου σημαντική για τη γενική μας ευημερία.

Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι η δύναμη του κοινωνικού κύκλου ενός ατόμου, ήταν καλύτερος προγνωστικός δείκτης για το άγχος, την ευτυχία και την ευημερία σε σχέση με άλλους δείκτες που σχετίζονται με τη φυσική δραστηριότητα και τον ύπνο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κοινωνική υποστήριξη - είτε προέρχεται από φίλους είτε από μέλη της οικογένειας ή από τον/την σύζυγο - συνδέεται στενά με την καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία.

gevma

Μία έντονη κοινωνική ζωή μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους, να βελτιώσει τη διάθεση και να ενθαρρύνει τις υγιεινές συμπεριφορές. Η έρευνα έχει δείξει ακόμη ότι μία έντονη κοινωνική ζωή μπορεί να ενισχύσει τα αποτελέσματα των ήδη υγιεινών συμπεριφορών, όπως η άσκηση.

Αντίθετα, η κοινωνική απομόνωση συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά χρόνιων παθήσεων και προβλημάτων ψυχικής υγείας και μπορεί ακόμη και να προκαλεί αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο, που προάγουν τη χρόνια φλεγμονή.

Οι επιπτώσεις της μοναξιάς στην υγεία έχουν παρομοιαστεί με το να καπνίζει κανείς 15 τσιγάρα την ημέρα. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου αριθμού νεότερων και μεγαλύτερων ενηλίκων της χώρας, είναι μόνοι.

Μάλιστα, μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Health Promotion προσπάθησε να αναλύσει τις αιτίες που οδηγούν σε αυτά τα υψηλά ποσοστά μοναξιάς.

Δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όταν χρησιμοποιούνται τόσο ώστε να παραβιάζουν τον ποιοτικό χρόνο της πραγματικής επαφής, πρόσωπο με πρόσωπο, οδηγούν σε μεγαλύτερα ποσοστά μοναξιάς.

Πηγή: time.com

Διαβάστε επίσης:

Μια απλή πρακτική για να νικήσετε τη μοναξιά