ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μυστήριο 2.000 ετών: Ανακάλυψαν από τι πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος

Ο Μέγας Αλέξανδρος δημιούργησε μια θρυλική αυτοκρατορία πριν το μυστηριώδη θάνατό του, μόλις σε ηλικία 32 ετών.

Μυστήριο 2.000 ετών: Ανακάλυψαν από τι πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος

Ο Μέγας Αλέξανδρος δημιούργησε μια θρυλική αυτοκρατορία πριν το μυστηριώδη θάνατό του, μόλις σε ηλικία 32 ετών.

Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ο θάνατός του οφείλεται σε φυσικά αίτια, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι πρόκειται για δολοφονία.

Τώρα, ένας επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία φέρνει και πάλι στο φως το θάνατο του χαρισματικού ηγέτη.

Ο τοξικολόγος Δρ Λίο Σεπ από το Εθνικό Κέντρο Δηλητηριωδών Ουσιών υποστηρίζει πως το «φονικό όπλο» ήταν το δηλητηριασμένο κρασί από ένα φαινομενικά ακίνδυνο φυτό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στη New Zealand Herald, ο Δρ Σεπ μελετά το ζήτημα εδώ και δέκα χρόνια.

Τα ιστορικά δεδομένα δείχνουν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος υπέφερε για δώδεκα μέρες και δώδεκα νύχτες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή. Έτσι, οι θεωρίες για δηλητηρίαση από αρσενικό και στρυχνίνη δεν ευσταθούν σύμφωνα με τον ερευνητή, καθώς ο θάνατος θα είχε επέλθει πολύ γρήγορα.

Η νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο πιο πιθανός «ένοχος» είναι το φυτό veratrum album (φωτογραφία), γνωστό και ως λευκός ελλέβορος.Το φυτό με τα λευκά άνθη μπορεί να ζυμωθεί ώστε να παράγει κρασί και οι Αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ως φυσική θεραπεία για να προκαλέσουν τον εμετό.




Τα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι αυτό το κρασί θα μπορούσε πράγματι να προκαλέσει τα συμπτώματα που αντιμετώπισε ο Μέγας Αλέξανδρος, καθώς δεν μπορούσε να μιλήσει και να περπατήσει τις τελευταίες ημέρες της ζωής του.

Ο Δρ Σεπ ξεκίνησε να ερευνά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου όταν τον προσέγγισε μια εταιρεία που συνεργαζόταν με το BBC για ένα σχετικό ντοκιμαντέρ. «Μου ζήτησαν να συμμετάσχω και απάντησα καταφατικά. Μου αρέσουν οι προκλήσεις, όμως δεν πίστευα ότι θα ανακαλύψω κάτι καινούριο», δήλωσε. «Προς έκπληξη όλων, βρέθηκε μια λογική εξήγηση.»

Η έρευνα του Δρ Σεπ δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Toxicology.