ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Cafe Scientifique: η επιστήμη, η καθημερινότητα και το πολικό σέλας

Το πώς δημιουργείται το πολικό σέλας, αυτό τοσαγηνευτικό φυσικό φαινόμενο, πραγματεύεται ητέταρτη ομιλία, ανοικτή για το κοινό, του καινοτόμου θεσμού CAFE SCIENTIFIQUE.
Cafe Scientifique: η επιστήμη, η καθημερινότητα και το πολικό σέλας

Το πώς δημιουργείται το πολικό σέλας, αυτό τοσαγηνευτικό φυσικό φαινόμενο, ορατό κοντά στους πόλους της γης, πραγματεύεται ητέταρτη ομιλία, ανοικτή για το κοινό, του καινοτόμου θεσμού CAFE SCIENTIFIQUE (στοχώρο του Άστυ 68 (Κωσταντινουπόλεως68, κοντά στη στάση μετρό Κεραμεικός, 210 3466896), μια φορά το μήνα, ημέραΤρίτη (19:00).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη21 Ιανουαρίου, με ομιλητή τον κ. Ιωάννη Δαγκλή, Καθηγητή στον ΤομέαΑστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, του Τμήματος Φυσικής, στο Εθνικό καιΚαποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πάνω από τα κεφάλια μας και όχι πολύ μακριά, αλλάωστόσο στο έρεβος του διαστήματος, οι δυναμικές γραμμές του μαγνητικού πεδίουτης Γης πάλλονται κατά καιρούς σαν τις χορδές του βιολιού και της άρπας καιδημιουργούν τελικά τη χρωματική πανδαισία του πολικού σέλας. Ένα «δοξάρι» πουεκτοξεύεται από ένα κυκλοθυμικό αστέρι, που μας είναι γνωστό ως Ήλιος, είναι τοαόρατο χέρι το οποίο δημιουργεί τη διαστημική «μουσική» - μια ποικιλίαηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που όταν τις συχνότητές τους τις μεταγράψουμε στοακουστικό φάσμα, μπορούμε να ακούσουμε τιτιβίσματα, σφυρίγματα και τριξίματα. Παράξενοι,απόκοσμοι «ήχοι» που εκτοξεύουν ηλεκτρόνια στην ατμόσφαιρα της Γης (όπως ηχορδή του τόξου εκτοξεύει τα βέλη), δημιουργώντας το εξίσου απόκοσμο πολικόσέλας, μια μαγευτική ζωγραφική στον νυχτερινό ουρανό της Σκανδιναβίας και τουΚαναδά.

Υπενθυμίζεται ότι το CAFE SCIENTIFIQUE είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχίαστο εξωτερικό, και στην Ελλάδα αποτελεί πρωτοβουλία μιας ομάδας νέωνεπιστημόνων. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών καιπροσιτών στο κοινό, που δίνει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα ναενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους πουασχολούνται με αυτά.