ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Cafe Scientifique: η επιστήμη, η καθημερινότητα και το πολικό σέλας

Cafe Scientifique: η επιστήμη, η καθημερινότητα και το πολικό σέλας
Το πώς δημιουργείται το πολικό σέλας, αυτό το σαγηνευτικό φυσικό φαινόμενο, πραγματεύεται η τέταρτη ομιλία, ανοικτή για το κοινό, του καινοτόμου θεσμού CAFE SCIENTIFIQUE.

Το πώς δημιουργείται το πολικό σέλας, αυτό το σαγηνευτικό φυσικό φαινόμενο, ορατό κοντά στους πόλους της γης, πραγματεύεται η τέταρτη ομιλία, ανοικτή για το κοινό, του καινοτόμου θεσμού CAFE SCIENTIFIQUE (στο χώρο του Άστυ 68 (Κωσταντινουπόλεως 68, κοντά στη στάση μετρό Κεραμεικός, 210 3466896), μια φορά το μήνα, ημέρα Τρίτη (19:00).

 

 Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 21 Ιανουαρίου, με ομιλητή τον κ. Ιωάννη Δαγκλή, Καθηγητή στον Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, του Τμήματος Φυσικής, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πάνω από τα κεφάλια μας και όχι πολύ μακριά, αλλά ωστόσο στο έρεβος του διαστήματος, οι δυναμικές γραμμές του μαγνητικού πεδίου της Γης πάλλονται κατά καιρούς σαν τις χορδές του βιολιού και της άρπας και δημιουργούν τελικά τη χρωματική πανδαισία του πολικού σέλας. Ένα «δοξάρι» που εκτοξεύεται από ένα κυκλοθυμικό αστέρι, που μας είναι γνωστό ως Ήλιος, είναι το αόρατο χέρι το οποίο δημιουργεί τη διαστημική «μουσική» - μια ποικιλία ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που όταν τις συχνότητές τους τις μεταγράψουμε στο ακουστικό φάσμα, μπορούμε να ακούσουμε τιτιβίσματα, σφυρίγματα και τριξίματα. Παράξενοι, απόκοσμοι «ήχοι» που εκτοξεύουν ηλεκτρόνια στην ατμόσφαιρα της Γης (όπως η χορδή του τόξου εκτοξεύει τα βέλη), δημιουργώντας το εξίσου απόκοσμο πολικό σέλας, μια μαγευτική ζωγραφική στον νυχτερινό ουρανό της Σκανδιναβίας και του Καναδά.

Υπενθυμίζεται ότι το CAFE SCIENTIFIQUE είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό, και στην Ελλάδα αποτελεί πρωτοβουλία μιας ομάδας νέων επιστημόνων. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που δίνει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.


 


 

BEST OF NETWORK

PlusQueen