ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κουνούπια που δεν «πίνουν» αίμα, απελευθερώνει ο Παναμάς

Χιλιάδες γενετικά τροποποιημένα κουνούπια  θα απελευθερωθούν στον Παναμά, ως λύση για τη διακοπή της μετάδοσης του ιού που προκαλεί τον δάγκειο πυρετό.
Κουνούπια που δεν «πίνουν» αίμα, απελευθερώνει ο Παναμάς

Χιλιάδες γενετικά τροποποιημένα κουνούπια θα απελευθερωθούν στον Παναμά, ως λύση για τη διακοπή της μετάδοσης του ιού που προκαλεί τον δάγκειο πυρετό.


Σύμφωνα με υπουργείο Υγείας του Παναμά, ο δάγκειος ή αιμορραγικός πυρετός είναι μια από τις τροπικές ασθένειες που εξαπλώνεται πολύ γρήγορα σε όσον τον κόσμο και, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον έχει χαρακτηρίσει ως μια «απειλή πανδημίας». Εκτιμάται ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη διατρέχει τον κίνδυνο να ασθενήσει.


Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια φέρουν γονίδια που σταματούν τον κύκλο αναπαραγωγής του κουνουπιού-τίγρη διαταράσσοντας την ικανότητα αναπαραγωγής του αρσενικού κουνουπιού.


Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα κουνούπια θα απελευθερωθούν σε 3 κοινότητες της επαρχίας Αράιχαν, 18 χιλιόμετρα δυτικά της Πόλης του Παναμά. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών ενημερώθηκαν ότι τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια δεν συνιστούν κίνδυνο για την υγεία τους διότι τα αρσενικά δεν τρέφονται με ανθρώπινο αίμα, αλλά με νέκταρ.