ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ακινησία ακυρώνει τα οφέλη της γυμναστικής ειδικά στις γυναίκες

Δεν αρκεί μία επίσκεψη στο γυμναστήριο την ημέρα για ναεξαλείψει τις συνέπειες της πολύωρης ακινησίας, στην υγεία μας, σύμφωνα με
Η ακινησία ακυρώνει τα οφέλη της γυμναστικής ειδικά στις γυναίκες

Δεν αρκεί μία επίσκεψη στο γυμναστήριο την ημέρα για ναεξαλείψει τις συνέπειες της πολύωρης ακινησίας, στην υγεία μας, σύμφωνα με μίανέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell στη ΝέαΥόρκη και δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Προληπτικής Ιατρικής».

Όπως προέκυψε από τα συμπεράσματα, η πολύωρη ακινησίασχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας, ιδιαίτερα για τις γυναίκες,όση γυμναστική κι αν κάνουν κατά τα άλλα.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν 93.000μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες για 12 χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από κάθε αιτία ήταναυξημένος κατά 12% σε όσες κάθονταν πάνω από 11 ώρες την ημέρα, συγκριτικά με όσεςήταν ακίνητες σε μία καρέκλα για λιγότερο από 4 ώρες την ημέρα.

Αντίστοιχα, ο κίνδυνος θανάτου από καρδιοπάθεια ήταναυξημένος κατά 27% και ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο κατά 20%.

Σύμφωνα με την δρ Ρεμπέκα Σέγκουιν, επίκουρη καθηγήτρια στοΠανεπιστήμιο Cornell, οι γυναίκες αρχίζουν να χάνουν μυϊκή μάζα σε ηλικία 35ετών, ενώ ο ρυθμός απώλειας επιταχύνεται μετά την εμμηνόπαυση.

«Πολύς κόσμος υποθέτει ότι αν έχει καλή φυσική κατάσταση καιγυμνάζεται, θα προστατευθεί από την πολύωρη ακινησία για λόγους εργασίας ήψυχαγωγίας», δήλωσε η δρ Σέγκουιν.

«Η πραγματικότητα είναι πως προστατεύεται πολύ λιγότερο απ’όσο συνειδητοποιεί. Είναι πολύ σημαντικό οι μεσήλικες αλλά και οι νεώτεροιεργαζόμενοι γραφείου να σηκώνονται πολύ συχνά από την καρέκλα τους για ναπερπατούν λίγο», επεσήμανε.